גשם של בעלי חיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


גשם של בעלי חיים היא תופעה מטאורולוגית בה בעלי חיים נופלים מהאוויר. התופעה נחשבת לנדירה ביותר, על אף שתועדה במדינות רבות במהלך ההיסטוריה. אחד ההסברים לתופעה הוא רוחות חזקות הנושבות מעל מקווי מים ונושאות את בעלי החיים מרחק קצר.[1] יחד עם זאת, ההיבט העיקרי של התופעה מעולם לא נצפה ונבחן מדעית.

בעלי החיים אשר נופלים מהשמיים במהלך התופעה הם לרוב דגים, צפרדעים וציפורים. לעיתים בעלי החיים שורדים את הנפילה, בדרך כלל דגים, מה שמעיד על כך שמקום הנפילה אינו רחוק ממקום הימצאם המקורי. עדי ראייה שצפו בגשם של צפרדעים תארו אותן לאחר הנפילה כמבוהלות אך במצב בריאותי טוב, והן חזרו לפעילות נורמלית זמן קצר לאחר האירוע. במקרים אחרים תוארו החיות כקפואות למוות או אפילו מכוסות בקרח ולעיתים ה"גשם" הוא של חלקי גוויות.

מקרים אחדים התרחשו מיד לאחר סופות שכללו רוחות חזקות, בעיקר סופות טורנדו, אולם תועדו גם מקרים שהתרחשו במזג אוויר שאינו יוצא דופן, וללא שנצפו רוחות חזקות או נד מים בקרבת מקום.

לגשם של בעלי חיים (וכן לגשם של דם ושאר אירועים אנומלים) היה תפקיד מרכזי בכתיבתו האפיסטמיולוגית של צ'ארלס פורט, במיוחד בספרו הראשון "The Book of the Damned". פורט אסף סיפורים אודות ההתרחשויות והשתמש בהם כעדויות וכמטאפורות לסתירת הסברים מדעיים לתופעות שונות.

בשפה האנגלית קיים הביטוי "זהו גשם של חתולים וכלבים" (it is raining cats and dogs) המתייחס לגשם שוטף כבד מאוד, אולם מקור הביטוי לא בתופעת גשם של בעלי חיים, אלא בימי הביניים, כאשר לרוב הבתים היו עליות גג ובהם נאגר קש. חיות הבית נהגו לרבוץ שם בימי החורף הקרים מכיוון שהחלק הזה של הבית היה יחסית חמים יותר מהחלקים האחרים. מהרגע שהיו מתחילים גשמים חזקים, שהיו חודרים לעליית הגג, היו החיות מחליקות לתוככי הבית ומכאן מקור הביטוי.

הסברים לתופעה

איור ממכ"ם דופלר של טקסס המראה מפגש של להקת עטלפים עם סופת רעמים, ואת החיות נעות לתוך הסערה. הצבע האדום מתאר את החיות הלכודות (לחצו להגדלה).
תחריט משנת 1555 המתאר גשם של דגים, אשר הם בעלי החיים הנפוצים ביותר בתופעה זו.

הפיזיקאי הצרפתי אנדרה מרי אמפר היה הראשון שהתייחס ברצינות לתיאורים של גשם של בעלי חיים, וההיפותזה שלו לגבי גשם של צפרדעים שימשה בהמשך מדענים אחרים. בנאומו מול חברי האגודה למדעי הטבע טען אמפר כי הצפרדעים משוטטות במרחבים הכפריים בקבוצות גדולות, ורוחות חזקות במיוחד יכולות לשאת אותם אל עבר השמיים.[2]

בשנים האחרונות התפתחה תאוריה בנושא הקושרת את התופעה להופעת נד מים. בפועל, אלה מסוגלים ללכוד בעלי חיים ועצמים שונים ולהרימם באויר. על פי התאוריה נדי מים וסופות טורנדו מובילים את בעלי החיים לגבהים רבים יחסית ונושאים אותם למרחקים רבים. הרוחות יכולות לנשוא עמן גם כמויות רבות של מים, ולאפשר להם ולחיות לנחות יחד במקום מרוכז ובכך ליצור את תופעת הגשם של בעלי החיים.[3] התאוריה מקבלת תמיכה מכך שסוג בעלי החיים הנפוצים באירועים הם אכן קטנים וקלי-משקל וחיים במים, וכי האירועים אכן מתרחשים לאחר סופות.[4] יחד עם זאת, התאוריה אינה נותנת מענה לשאלה כיצד ייתכן שבכל אירוע מעורבים סוגי בעלי חיים זהים בלבד, ולא סוגים שונים אשר זהים בגודל ובמשקל אשר שהו באותו המקום.

במקרה של ציפורים סופות מסוגלות ללכוד להקות שלמות, בייחוד בעת נדידה. התמונה משמאל מתארת להקת עטלפים שנלכדה בתוך סופה, ככל הנראה למוות.[5] בעוד מקרים כאלה יכולים לקרות בקלות לחיות בתעופה, אין בהם כדי להסביר את המקרים בהם מעורבות חיות אשר אינן קטנות או נמצאות באוויר כמו טורפי יבשה והתעלומה עדיין נבחנת על ידי מדענים.

לעיתים המדענים נוקטים בגישה ספקנית כלפי גשם של בעלי חיים. למשל, מקרה שאירע בסינגפור בשנת 1861 הוסבר על ידי הנטורליסט הצרפתי פרנסואה לואיס דה לה פורטה (François Louis Nompar de Caumont La Force) כאירוע שנוצר בעקבות נדידה של שפמנון מהלך (walking catfish), המסוגל לגרור עצמו על פני הקרקע באמצעות מעבר משלולית אחת לאחרת. לה פורטה הסביר כך את הימצאותם של הדגים על הקרקע לאחר סופות הגשמים.[6]

במקורות

בגמרא מוזכרת תופעה זו, אם כי לא לגבי בעלי חיים אלא לגבי חיטים, ודנה בדין חיטים אלו לגבי מצות שתי הלחם, כאשר לשאלת האמוראים האם תיתכן מציאות שכזו, משיבה הגמרא במקרה שכזה שהתרחש בזמנם:

בעי ר' זירא חיטין שירדו בעבים מהו... ומי איכא כי האי גוונא אין כדעדי טייעא נחיתא ליה רום כיזבא חיטי בתלתא פרסי

מנחות סט ב

רש"י מסביר את התופעה בסופות ורוחות עזות הנושבות בים הפתוח המסוגלות לשאוב ספינה שלימה על תכולתה:

שירדו בעבים - עם המטר כששתו העבים באוקיינוס בלעו ספינה מליאה חטין

שם

התוספות חולקים על פירושו של רש"י ומפרשים את המקרה הנדון שם שקרה בדרך נס, אם כי לא שוללים את היתכנות המקרה גם בדרך טבעית כדברי רש"י.

מקרים מתועדים

ציור המתאר גשם של דגים בסינגפור. המקרה המתועד במדינה התרחש בשנת 1861.

להלן כמה דוגמאות למקרים מתועדים של גשם של בעלי חיים:

"Lluvia de Peces" - גשם של דגים בהונדורוס

מפת רפובליקת הונדורס באמריקה המרכזית. מסומן בכחול מחוז יורו בו מתרחשת מדי שנה התופעה.

תופעת הגשם של דגים מתרחשת כל שנה במחוז יורו (Yoro) הצפוני של הונדורס בין חודש מאי ליולי מזה מאה שנים. התופעה נפוצה מאד בפולקלור של המדינה וקרויה בפי המקומיים "Lluvia de Peces". עדי ראיה לתופעה תיארו אותה מתחילה בענן שחור וגדול המלווה בברקים ורעמים שלאחריהם יורד גשם כבד במשך שעתיים עד שלוש. בהיפסק הגשם, מאות דגים חיים מפרפרים על פני הקרקע. התושבים המקומיים אוספים את הדגים המשמשים להם למזון.[19] החל משנת 1998 נחגג "פסטיבל גשם הדגים" ("Festival de la Lluvia de Peces") בעיר הבירה יורו.[20] ביולי 2006 דיווחה על התופעה תוכנית החדשות המקומית "Abriendo Brecha", ובה צוין כי לאחרונה מתרחשת התופעה פעמיים בשנה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גשם של בעלי חיים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Edward Green, How can it rain fish?, BBC news, 20/8/2004
  2. ^ "Les pluies de crapauds" - D'après un article paru en 1836, france-pittoresque (בצרפתית)
  3. ^ Orsy Campos Rivas, Lo que la lluvia regala a Yoro, Hablemos online, 17/7/2004 ‏(בספרדית)
  4. ^ Richard Angwin, Wiltshire weather, BBC, 15/7/2003
  5. ^ Roger Edwards, Bat-eating Supercell, National Weather Service, 19/3/2006
  6. ^ Comptes Rendus hebdomadaires des séances de l’Académie des sciences 52:880-81, 1861 (בצרפתית)
  7. ^ סוכנויות הידיעות, 1,000 ציפורים מתות נפלו מהשמיים בארקנסו, באתר הארץ, 2 בינואר 2011
  8. ^ אוסטרליה: עיירה "הופצצה" מהשמיים בדגים, באתר ynet
  9. ^ Sky 'rains tadpoles' over Japan, Telegraph.co.uk 10 Jun 2009
  10. ^ עפרי אילני, גשם כבד (של צפרדעים) עומד ליפול, באתר הארץ, 18/06/2009
  11. ^ "Worms Fall from the Sky in Jennings". WAFB Channel 9. 07/7/2007
  12. ^ מזון משמים, nrg, ‏25/07/2006
  13. ^ גשם של צפרדעים ירד מהשמיים, אתר וואלה, 7/10/2003
  14. ^ גשם של דגים ירד על כפר יווני, באתר ערוץ 7, 11 בדצמבר 2002
  15. ^ "Rained Fish", AP report in the Lowell (Mass.) Sun, May 16, 1900, p4
  16. ^ Fort, Charles (1919). "Ch. 4". The Book of the Damned. sacred-texts.com. p. 48.
  17. ^ Fort, Charles (1919). "Ch. 4". The Book of the Damned. sacred-texts.com. pp. 44–6.
  18. ^ Waldo L. McAtee, "Showers of Organic Matter", Monthly Weather Review 45 (5): 223, May 1917
  19. ^ CURIOSIDADES HONDUREñAS, LLUVIA DE PECES EN YORO (בספרדית)
  20. ^ Orsy Campos, Un Pueblo en Fiesta, elsalvador.com, 17/7/2004 (בספרדית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0