דייב רוטשילד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

דייב רוטשילד - (3 ביולי 1910 - 7 באוקטובר 1994) בעלים ומנהל מסעדת 'פינק' המיתולוגית בירושלים (רחוב ההסתדרות 2 פינת המלך ג'ורג') אשר נבחרה לאחד מ-50 הברים הכי טובים בעולם

כרטיס ביקור של בר-מסעדה 'פינק'

ביוגרפיה

דייב (קורט) רוטשילד נולד ב-3 ביולי 1910 להורים הרמן ובאבט רוטשילד בעיירה גרולצהופן Gerolzhofen, באזור בווריה ‏שבגרמניה. למד בבית הספר היסודי שם, ובתיכון ווירצבורג. סיים לימודי מסחר (1926-1928) ‏בהלברשטאט, והצטרף לעבודה בעסק המשפחתי – ניהול פונדק ומבשלת בירה בשנים 1928-1929. ‏בשנת 1933 נעצר אביו ונשלח לדכאו.‏ לדייב נודע כי הנאצים יגיעו לביתם על מנת לאסור את הבנים במשפחה והחליט באותו לילה לעזוב את משפחתו ואת ביתו ולברוח...

המסע לארץ ישראל

בחודש מרץ 1933 ברח להיידלברג, ועבר את הגבול לאמסטרדם, הולנד. עבר לפריז כדי למצוא עבודה, ונשלח כפליט לעזור בעבודה חקלאית, עבר לעיר ליון, אך עד מהרה גורש גם מליון ונסע בחזרה ‏לפריז. ‏

ב-25 בספטמבר 1935 יצא ממרסיי על אוניית שמפוליון‏ שהגיע לנמל יפו בישראל ב-3 ‏באוקטובר 1935. השתקע בירושלים ומצא תעסוקה ראשונה כמחלק סחורה לבתי קפה בעיר. עבד גם ‏מעט בבנייה, אך החל במקביל גם לעסוק במלצרות, תחילה בקפה מסעדה 'פאראמונט' ליד קולנוע ‏אדיסון בירושלים. ‏

עולם המסעדנות

מאוחר יותר ב-1937 שימש כמלצר ב'קפה תאבור' ברחוב בן-יהודה בירושלים, ואחר כך במסעדת 'אירופה' הידועה בכיכר ציון ‏שבירושלים. לימים החל לעבוד כמלצר במסעדת 'פינק' שבמרכז ירושלים (ברחוב ההסתדרות 2). ושם החל ‏ללמוד את רזי המקצוע של עולם המסעדנות. ב-1946 נכנס כשותף במסעדת 'פינק', ובשנת 1950 קנה את החלק של שותפו ב'פינק' וכן קנה גם את חלקו של אדון פינק עצמו, ובכך הפך ‏להיות לבעלים של מסעדת 'פינק' המיתולוגית.

פועלו - מסעדת 'פינק'

מאותה שנה החל לעמול ולפתח את הבר-קפה-מסעדה ‏לפי ראות עיניו וטעמו האישי, ביחד עם אשתו אנטוניה 'טונקה' לבית הנדלר. הוא הפך את הבר-מסעדה הקטנה למוסד בעל שם עולמי אשר נבחר בין היתר על ידי מגזין ‏ניוזוויק‎‏ ו-‏Reader's Digest‏ לאחד מ-50 הברים הטובים בעולם.

ייחודו של המקום היה בשמירה על האווירה האירופאית אשר הייתה קיימת בו עוד מזמן המנדט. על גבי הקירות היו ציורים של אמנים רבים וידועי שם. בין הציירים ניתן למצוא את יוסי שטרן, יוסל ברגנר ועוד.

למסעדה הגיעו מעבר לאורחים הקבועים, גם ראשי ממשלות, נשיאים, פוליטיקאים, אנשי צבא, אסטרונאוטים, כתבי טלוויזיה ורדיו, אומנים, זמרים, שחקני קולנוע, רקדנים ועוד מכל רחבי העולם: דני קיי, קירק דאגלס, פול ניומן, אייזק שטרן, זובין מהטה, יצחק פרלמן, שירלי מקליין, אלכסנדר פן, ליאון יוריס, סימון דה בובואר, צ'אק נוריס ועוד.

אנשי הכנסת הראשונה (אשר הייתה לא רחוק מהמסעדה) פקדו גם הם את המסעדה להרר יום העבודה בכנסת: משה דיין, משה שרת (שרתוק), גולדה מאיר, שמעון פרס, יצחק רבין, ועוד רבים וטובים כגון: בנימין נתניהו, דן בן אמוץ, שייקה אופיר, חנה רובינא, חיים גורי, נתן אלתרמן, יהורם גאון, שלמה בראבא, מוני מושונוב, משה איבגי, ליאור אשכנזי, ועוד.

כמו כן, המקום התפרסם בזכות ספרי החתימות בו החתימו את האורחים המיוחדים לאורך השנים. סמל המסעדה היה ציפור לוגמת מתוך כוס מים.

המאכל המפורסם ביותר של הבר-מסעדה היה מרק הגולאש אשר מתכונו הסודי נשמר בחשאיות לאורך כל השנים. מבקרים רבים מכל העולם הגיעו על מנת לטעום את הגולאש המיוחד.

פטירתו

דייב נפטר בגיל 84 ב-7 באוקטובר 1994 בבית בתו עדנה עזריאלי במבשרת ציון. נכדיו: ערן ועמיר עזריאלי. חתנו, מולי עזריאלי ‏המשיך לעבוד ולהוביל את 'פינק' ושמר על צביון המקום עד לסגירתו עקב ‏אירועי האינתיפאדה ופיגועי התופת בשנת 2005 בירושלים. ‏

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0