דניאל לוין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דניאל לוין
Daniel M. Lewin
Lewin.daniel.jpg
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 14 במאי 1970
פטירה 11 בספטמבר 2001 (בגיל 31)
ענף מדעי מדעי המחשב
מקום מגורים ארצות הברית, ישראל
תרומות עיקריות
פיתוחים בתחום האינטרנט

דניאל מארק לויןאנגלית: Daniel "Danny" Mark Lewin‏; 14 במאי 197011 בספטמבר 2001) היה מדען מחשבים ויזם עסקי ישראלי-אמריקאי, מייסדה של חברת "אקאמאי טכנולוגיות". הוא נמנה עם הנרצחים בפיגועי 11 בספטמבר.

ראשית חייו

לוין נולד בדנוור שבקולורדו, ארצות הברית. הוא עלה לישראל עם הוריו בגיל 14, וגדל בירושלים. את שירותו הצבאי עשה בסיירת מטכ"ל והשתחרר כקצין בדרגת סרן. לאחר שחרורו החל ללמוד בטכניון לימודי תואר ראשון במתמטיקה ובמדעי המחשב ובמקביל עבד במעבדת המחקר של IBM בחיפה באימות תוכנה. בשנת 1996 החל בלימודי דוקטורט במדעי המחשב באוניברסיטת MIT במסצ'וסטס.

אקאמאי טכנולוגיות

בעת לימודיו ב-MIT, עסק לוין בתורת הסיבוכיות ובאלגוריתמים. אחת מעבודותיו עסקה באלגוריתמים לניהול התעבורה ברשת האינטרנט ופיזור העומס על שרתים. באותה תקופה, עם ההתפתחות המהירה של האינטרנט, נוצרו בצמתים שונים ברשת פקקי תנועה וקשיים בהעברת הנתונים. כתוצאה מכך אמינות האתרים הייתה נמוכה והם נטו לקרוס בקלות. תקשורת בין-יבשתית סבלה מקשיים גדולים. לוין פיתח אלגוריתם שבעזרתו, כך האמין, ניתן יהיה לפתור את הבעיה. יחד עם הפרופסור למתמטיקה שימושית תום לייטון החל לפתח ולדחוף את הרעיון באופן מסחרי. השניים הגישו את הצעתם לתחרות תוכניות עסקיות שערכה האוניברסיטה אך לא הצליחו להגיע לשלב הסופי.

לוין לקח חופשה מלימודיו והלוואה של 20 אלף דולר, ויחד עם לייטון הקימו ב-1998 את חברת "אקאמאי", שם שפירושו "תיחכום" בשפת תושבי האי הוואי. לייטון כיהן כמדען הראשי ולוין כסמנכ"ל הטכנולוגיה. "אקאמאי" התמודדה עם בעיות התעבורה ברשת באמצעות הקמת שרתים של החברה ברחבי העולם. כך, הגולשים המקומיים לא צריכים להתחבר לשרתים מרוחקים אלא לשרתים בארצותיהם, שיקושרו לשרתים המרוחקים בקווים מהירים, מה שיאיץ את התקשורת בצורה משמעותית. בשיא "בועת הדוט-קום", באוקטובר 1999 הונפקה החברה, וכבר ביום המסחר הראשון עלו מניותיה פי חמישה ויותר. מחיר המניה הגיע לשיא של 345 דולר[1]. באותה תקופה נחשב לוין לאחד הישראלים העשירים בעולם עם הון בשווי של כ-3 מיליארד דולר. גם לאחר הירידה התלולה בשווי המניה במשבר מניות הטכנולוגיה במרץ 2000, היה לוין אחד האנשים הצעירים העשירים בתבל[2]. החברה נחשבת עד היום לאחת מהמובילות בתחומה, כאשר בין לקוחותיה נמצאות מיקרוסופט, אמריקה און ליין, יאהו!, פייסבוק וגוגל.

נסיבות מותו

לוין נרצח במהלך חטיפת טיסה 11 של אמריקן איירליינס מבוסטון ללוס אנג'לס, שהתרסקה על המגדל הצפוני של מגדלי התאומים במתקפת הטרור על ארצות הברית ב-11 בספטמבר 2001, כשהיה בדרך לוועידת אינטרנט ופגישה עם לקוחות. הוא ככל הנראה נרצח בידי אחד החוטפים עוד במהלך ההשתלטות על המטוס בניסיון לסכל את החטיפה, לאחר שהסתער על אחד מהחוטפים. במזכר של מנהל התעופה הפדרלי של ארצות הברית שפורסם בשנת 2002, צוין שככל הנראה גרונו שוסף על ידי המחבל סאטאם אל-סוקאמי, שישב במושב שמאחוריו במחלקת העסקים. לוין נחשב לקורבן הראשון של מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר.

לוין היה בן 31 במותו. השאיר אחריו אישה ושני בנים. כיכר סמוכה לבניין מדעי המחשב ב-MIT קרויה על שמו, וכן פרס למאמר סטודנטים מצטיין בכנס STOC, הכנס בו התפרסמה עבודתו על ביזור מידע באינטרנט.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דניאל לוין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ חיים הנדוורקר, דני ניסה לעצור אותם. זה הטבע שלו, באתר הארץ, 15 בספטמבר 2006
  2. ^ רן דגוני, גלובס, דני לוין, המייסד של אקאמאי ובוגר הטכניון, ברשימת העשירים הצעירים, באתר גלובס, ‏2001-04-03
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0