דניזלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דניזלי
Denizli
מראה כללי מתחנת הרכבל העליונה (Teleferik) בעיר
מראה כללי מתחנת הרכבל העליונה (Teleferik) בעיר
מדינה טורקיהטורקיה טורקיה
מחוז מחוז הים האגאי
נפה דניזלי
ראש העיר אוסמן זולן
(מפלגת הצדק והפיתוח)[1]
שפה רשמית טורקית
שטח 11,692 קמ"ר
גובה 354 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 1,051,056[2] (2021)
 ‑ צפיפות 89.90 נפש לקמ"ר (2021)
אזור זמן UTC +3
אתר העירייה

דניזליטורקית: Denizli; ביוונית: Ντενιζλί) היא עיר תעשייתית בדרום-מערב טורקיה ובירת הנפה הקרויה על שמה במחוז הים האגאי. לעיר מעמד של עיר מטרופוליטנית (Büyükşehir - "עיר גדולה") ולפי אומדן רשמי משנת 2021 אוכלוסייתה מנתה כ-1.051 מיליון בני אדם. העיר שוכנת בקצה המזרחי של עמק הסחף שנוצר על ידי הנהר בויוק מנדרס כ-400 ק"מ דרום-מערבית לאנקרה בירת טורקיה.

דניזלי ראתה התפתחות כלכלית בעשורים האחרונים, בעיקר בשל ייצור טקסטיל ויצוא.[3]

היסטוריה

בעת העתיקה, היא הייתה עיר יוונית חשובה, שנקראה אטודה (Αττούδα), שהתקיימה בתקופות היוונית והרומית העתיקות; היא הייתה ליד הערים (הייראפוליס ולאודיקיאה על הליקוס (אנ')) ושגשגה בתקופה הביזנטית.

העיר נכבשה בידי הטורקים הסלג'וקים. תושביה של לאודיקיאה התיישבו בה מחדש גם בתקופה הסלג'וקית.[4]

אבן בטוטה ביקר בעיר וציין כי "בה שבעה מסגדים לקיום תפילות יום שישי, ויש בה גנים מרהיבים, נחלים רב שנתיים ומעיינות שוצפים. רוב בעלי המלאכה שם הן נשים יווניות, שכן יש בה יווניות רבות הכפופות למוסלמים ומשלמות דמי חוב לסולטאן, כולל הג'יזיה ומיסים אחרים".[5]

העיר חיה בשלום במשך מאות שנים מבלי להיות מעורבת במלחמות באופן ישיר. לאחר מלחמת העולם הראשונה במהלך מלחמת העצמאות, הכוחות היווניים הצליחו להתקרב עד לסאראיקוי, עיירה קטנה המרוחקת כ-20 ק"מ צפון-מערבית לדניזלי, אך לא נכנסו לדניזלי.

דניזלי כיום

קובץ:TR Denizli asv2020-02 img02 Ulu Mosque.jpg
המסגד הגדול בדניזלי

כלכלה

במלחמת העולם הראשונה, דניזלי כרתה כרום.[6]

תחבורה

קובץ:TR Denizli asv2020-02 img04 Teleferik.jpg
תחנה תחתונה של הרכבל (Teleferik) בדניזלי

נמל התעופה דניזלי צ'רדק (אנ') ממוקם 45 דקות נסיעה ממרכז העיר.

הארכת הכביש המהיר איזמיר-איידן לדניזלי הוכרזה כבר כמה שנים. תשתית ראשונית הונחה באיידן (אנ'), אבל השאר עדיין צפויים להגיע. לכביש איידן-דניזלי הנוכחי יש רמת תנועה גבוהה מאוד, במיוחד משאיות, כאשר לכל עיירה לאורך הכביש יש אזור תעשייה משלה.

מקומות ואתרי עניין

  • לאודיקיאה על הליקוס - 6 ק"מ צפונית למרכז דניזלי בקרבת הכפר אסקיהיסר. העיר הוקמה על ידי המלך הסלאוקי, אנטיוכוס השני, לכבוד אשתו, לאודיקה. עיר מסחר זו הייתה מפורסמת בצמר ובבדי הכותנה שלה. מכתב שנכתב על ידי לאודיקי אמר: "אני שמח. יש לי מזל ואני לא זקוק לכלום." בעקבות רעידת אדמה גדולה שהרסה את העיר, מה שנותר מהעיר העתיקה היא אחת משבע הכנסיות של אסיה הקטנה, האצטדיון, האמפיתיאטרון והאודיאון, בור המים ואמת המים (ראה עוד בכנסייה הלאודית).
  • אתרי המורשת העולמית הייראפוליס ופמוקלה - 20 ק"מ צפונית למרכז דניזלי. העיר הייראפוליס נוסדה על ידי המלך הפרגמוני אאומנס השני (אנ') בשנת 190 לפנה"ס. קרבתה ללאודיקיאה הובילה ליריבות מסחרית וצבאית. העיירה נבנתה בסגנון יווני. למרות רעידת אדמה עזה בשנת 17 לספירה, היא הגיעה לשיאה בתקופות הרומית והביזנטית. היא שוחזרה במהלך המאות ה-2 וה-3 באבן ממחצבות באזור, בסגנון רומי. שנותיה המפוארות ביותר של העיר היו בתקופת שלטונם של הקיסרים הרומיים ספטימיוס סוורוס וקרקלה והיא הפכה למושב אפיסקופלי במהלך התרחבות הנצרות. אולם, כתוצאה מכמה רעידות אדמה, שהאלימה שבהן הייתה בשנת 1354, חלק גדול מהעיירה נהרס, ואנשיה היגרו.
  • החאן הסלג'וקי אחאן, המרוחק 6 ק"מ ממרכז העיר על כביש אנקרה, וחלק גדול ממנו עדיין נותר, נבנה על ידי קרסונגור בן עבדאללה בשנים 1253-54 כאשר שימש כמפקד לאדיק. הוא שוחזר לאחרונה יחד עם הקונאקים העות'מאניים הסמוכים והוא עתיד להפוך לאטרקציה של מבקרים בזכות עצמו.
  • הר הונאז (אנ'), הממוקם 17 ק"מ מזרחית למרכז העיר דניזלי בגובה 2,571 מטרים מעל פני הים הוא אתר פיקניק פופולרי בקרב תושבי דניזלי בקיץ ומהווה גם כנקודה הגבוהה ביותר במחוז הים האגאי.
  • יש פסל של אטאטורק בכיכר השקמה (Çınar Meydanı) במרכז העיר.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דניזלי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Özgeçmişi
  2. ^ Turkey: Administrative Division (Provinces and Districts) - Population Statistics, Charts and Map
  3. ^ Bernard Fingleton; Ayda Eraydın; Raffaele Paci; Bilge Armatlı Köroğlu; Burak Beyhan (2003). Regional Economic Growth, SMEs and the Wider Europe, Chapter 11: The changing role of SMEs in the regional growth process: The case of Denizli. Ashgate Publishing. p. 229. מסת"ב 0-7546-3613-5
  4. ^ John Freely, The western shores of Turkey: discovering the Aegean and Mediterranean coasts, 2004. מסת"ב 1-85043-618-5. p. 182.
  5. ^ Battutah, Ibn (2002). The Travels of Ibn Battutah. London: Picador. pp. 105, 309. מסת"ב 9780330418799
  6. ^ Anatolia
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0