הגבלת כהונה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגבלת כהונה היא הגבלה חוקית שמגבילה אנשים מלהיבחר לתפקיד מסוים לאחר שכיהנו בתפקיד מספר כהונות. מגבלות כהונה נפוצות ונמצאות בעיקר במדינות בעלות מערכת פוליטית מסוג דמוקרטיה נשיאותית או דמוקרטיות סמי-נשיאותיות. מגבלה זו נועדה לרסן פוטניצאל בו מנהיג מקבל מעין "מונפול" על המדינה והופך ל"נשיא לכל החיים" (אנ') ולהגן על רפובליקות מהלפוך למדינות דיקטטוריות בפועל.

לעיתים המגבלה היא מוחלטת והאדם שמסיים את כהונתו אינו ראשי להתמודד לתפקיד בשנית ולעיתים מדובר בהגבלה על קדנציות רצופות שהאדם יכול לכהן אך יכול לכהן עם "הפסקות" בין הכהונות.

היסטוריה

בעת העתיקה

למגבלות קדנציה יש היסטוריה ארוכה, כבר בימי אתונה העתיקה ורומא העתיקה, שתי רפובליקות קאלסיות קדומות הוטלו מגבלות כהונה על מנהיגים לאחר מספר קדנציות בתפקיד מסוים[1].

בדמוקרטיה האתונאית הקדומה, רק משרדים שנבחרו על ידי סורטיציה היו סובלים ממגבלות כהונה (קדנציה של שנה לכל משרה, למעט חברי המועצה היוונית העתיקה (אנ'), שם ניתן היה לכהן שתי קדנציות של שנה ולא ברצף). משרדים נבחרים היו יכולים להיבחר בשנית או בשלישית אך משרדים אלו היו מיעוטים ובגלל יוקרתם הם אויישו על ידי גנרלים צבאיים שמילאו את התפקיד באורך קבע.

ברפובליקה הרומית התקבל חוק שהטיל מגבלה של כהונה אחת על משרד הקנסור, על המגיסטראט השנתיים (טריבון, איידיל, פראיטור, קונסול וקוואיסטור) נאסר לרוץ בבחירה מודשת לאחר מספר שנים בתפקידם על פי מסלול המשרות. בנוסף לכך, הוטלה מגבלת כהונה בת שישה חודשים על דיקטטורים.

בעת המודרנית

רפובליקות נשיאותיות מודרניות רבות הטילו הגבלת כהונה לתפקידים הרמים ביותר, ככה למשל ארצות הברית הציבה מגבלה של שתי קנדציות לנשיא המדינה באמצעות חקיקת התיקון ה-22 לחוקה ב-1951. עם זאת, אין מגבלות קדנציות לסגני נשיאים, לחברי בית הנבחרים או לסנאטורים אך בחלוף השנים נשמעו מספר דרישות כן לחוקק הגבלת כהונה לתפקידים אלו. על פי חוקי המדינות השונות, לחלק ממושלי המדינות ולחברי בתי המחוקקים של 50 המדינות.

מגבלות כהונה הן נפוצות גם באמריקה הלטינית, שם מרבית המדינות הן רפובליקות נשיאותיות. בתחילת המאה ה-20 הכריז המהפכן המקסיקני, פרנסיסקו מדרו על מרד באמצעות הסיסמה "בחירה אפקטיבית, לא לבחירה מחדש" ובכך ניסה לארגן הצבעת מחאה שבפועל תגביל את כהונתו של הנשיא. בהתאם לעקרון זה, לא ניתן לבחור חברי קוגנרס במקסיקו לקדנציה רצופה בשנית, כמו כן נשיא מקסיקו מוגבל לתקופת כהונה אחת בת שש שנים ובכך למעשה בכל בחירות אין מועמד שמכהן כנשיא יוצא או נשיא שנבחר בשנית.

מדינות שהן דמוקרטיות פרלמנטריות נוטות פחות להשתמש במגבלת כהונה על מנהיגן, הסיבה לכך היא שרק לעיתים רחקות יש תפקיד מוגדר אלא אם מכהנים כל עוד יש להם את אמון הפרלמנט, מצב שעלול להימשך לכל החיים של אותו מנהיג. בנוסף לכך, לאור העובדה שניתן לפרק פרלמנטים רבים ולהביאם לבחירות בזק דבר שיוצר מצב שבו אמנם הפרלמנט מתפזר תוך חודשים ספורים מאז כינוסו אך ראש המדינה ממשיך לכהן כראש ממשלת המעבר עד שממשלה אחרת מקבלת את אמון הפרלמנט. על אף פי כן, מדינות כאלו כן מטילות מגבלות קדנציות על בעלי משרות אחרות, בעיקר משרות סמליות. ככה למשל ברפובליקות פרלמנטריות עם נשיא ייצוגי וראש הממשלה ביצועי, הנשיא כן מוגבל למספר קדנציות או לעיתים אף לאחת.

בין השנים 1982 - 2018 קבעה חוקת סין כי הנשיא של הרפובליקה העממית של סין, סגן הנשיא, ראש ממשלה או סגן ראש הממשלה אינם יכולים לכהן יותר משתי קדנציות רצופות, אם כי אין מגבלת כהונה למזכיר הכללי המפלגה הקומוניסטית של סין שהוא למעשה המנהיג העליון של סין. בחודש מרץ 2020 העביר הקונגרס הלאומי העממי סדרה של תיקונים חקותיים שכללו הסרה של מגבלות הכהונה עברו הנשיא וסגנו, בתיקוניים גם חוזקה מעמדה המרכזי של המפלגה הקומניסטית במדינה וזאת בהצעה שהתקבלה ברוב של 2,958 מול 2 מתנגדים, 3 נמנעים וקול שנפסל[2][3].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ O'Keefe, Eric (2008). Hamowy, Ronald (ed.). The Encyclopedia of Libertarianism. Thousand Oaks, CA: SAGE; Cato Institute. pp. 504–06. doi:10.4135/9781412965811.n308. ISBN 978-1-4129-6580-4. LCCN 2008009151. OCLC 750831024 https://books.google.com/books?id=yxNgXs3TkJYC. ... Political scientist Mark Petracca has outlined the importance of rotation in the ancient Republics of Athens, Rome, Venice, and Florence. The Renaissance city-state of Venice [also] required rotation.... {{cite encyclopedia}}: חסר או ריק |title= (עזרה)
  2. ^ סוכנויות הידיעות, "שִי דזה דונג": נשיא סין ישלוט ללא הגבלת זמן, באתר ynet, 11 במרץ 2018
  3. ^ Shi, Jiangtao; Huang, Kristin (26 בפברואר 2018). "End to term limits at top 'may be start of global backlash for China'". South China Morning Post. אורכב מ-המקור ב-27 בפברואר 2018. נבדק ב-28 בפברואר 2018. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0