פיגוע הדקירה במונסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הדקירה במונסי (2019))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פיגוע הדקירה במונסי
חלק מ
תאריך 28 בדצמבר 2019
מקום מונסי, מדינת ניו יורק, ארצות הברית
מטרה פשע שנאה נגד יהודים
נשק מצ'טה
הרוגים 1 (מת מפצעיו לאחר כ-3 חודשים)[1]
פצועים 4
מבצע גרפטון תומאס
מספר מפגעים 1
מניע אנטישמיות

פיגוע הדקירה במונסי הוא פשע שנאה שאירע ב-28 בדצמבר 2019 בשכונת פארשעי בעיירה מונסי במדינת ניו יורק שבארצות הברית. בפיגוע נפצעו חמישה אנשים כשמתוכם אחד נותר במצב אנוש עד שנפטר ב-29 במרץ 2020[1].

הפיגוע

במוצאי שבת ה-28 בדצמבר 2019, ליל שביעי של חג החנוכה, התאספו קרוב ל-100 איש בביתו של רבי חיים יהודה לייביש רוטנברג האדמו"ר מקוסון להדלקת נרות חנוכה וסעודת מלווה מלכה, למקום נכנס רעול פנים אפרו אמריקאי חמוש במצ'טה, והחל לתקוף את הנוכחים. התקיפה נמשכה קרוב לשתי דקות, עד שהנוכחים הצליחו להדוף את התוקף באמצעות כיסאות ושולחן קטן. חמישה עשר אנשים נפצעו ופונו לבית החולים. חמישה הושארו לאשפוז בהם שלשה מבניו של האדמו"ר[2].

המפגע נמלט מהבית וניסה להיכנס לבית הכנסת הסמוך, אך הדלתות היו נעולות. לאחר מכן הוא נמלט מהמקום במכונית. אחד הנוכחים רשם את מספר הרישוי של המכונית, דבר שסייע לאחר מכן לתפיסתו של המפגע.

סמוך לחצות אותר רכבו של המפגע בגשר ג'ורג' וושינגטון, והוא נתפס ברובע הארלם.

החשוד

החשוד, גרפטון תומאס, אפרו-אמריקני בן 37, אביו נכנס לארצות הברית באופן לא חוקי וקיבל חנינה על פי חוק הרפורמה והבקרה על ההגירה משנת 1986 (אנ').

החשוד נעצר לפחות שבע פעמים מאז 2001. בין האשמותיו: תקיפה, התנגדות למעצר, פציעה והרג של חיית משטרה, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, החזקת חומרים אסורים ואיום על קצין משטרה.

החוקרים מצאו בטלפון הנייד שלו כי חיפש בו מידע על התרבות הנאצית, צלבי קרס, רעיונות אנטישמיים, מיקום של בתי כנסת יהודיים בסביבתו ובנוסף חיפש את השאלה: "למה היטלר שנא את היהודים". לאחר מעצרו התגלו בביתו כתבי יד שהכילו תכנים אנטישמיים.

החשוד נחקר גם בחשד שביצע ב-20 בנובמבר 2019 פיגוע דקירה נוסף במונסי בו נדקר יהודי אורתודוקסי שהיה בדרכו לתפילה בשעה 5:30 לפנות בוקר ונפצע אנושות.

ב-30 בדצמבר הוגש נגד גרפטון כתב אישום בגין חמישה ניסיונות רצח ופריצה.

ב-20 באפריל פסק בית המשפט שהפוגע אינו כשיר לעבור הילוך משפטי ואושפז בבית חולים לחולי נפש

תגובות לפיגוע

ארצות הברית

  • נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ אמר בתגובה לפיגוע: "המתקפה האנטישמית בלילה השביעי של חנוכה אמש, היא מחרידה. כולנו צריכים להתכנס יחד כדי להילחם, להתעמת ולמגר את הנגע הרשע של האנטישמיות"[3].
    כעבור כמה ימים שוב התייחס טראמפ לפיגוע ואמר: "עומדים בסולידריות שלא ניתנת לערעור יחד עם אחינו ואחיותינו היהודים. כולנו יחד נגן על קהילות יהודיות ובני הדת היהודית מכוחות הרשע של שנאה ואלימות. לא ננוח עד שהאידאולוגיה הנוראה והמרושעת הזו תובס ותיהרס"[4].

ישראל

  • ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אמר בתגובה לפיגוע: "ישראל מגנה בכל תוקף את גילויי האנטישמיות האחרונים ואת ההתקפה האכזרית באמצע חג החנוכה בבית הרב במונסי בניו יורק, אנחנו שולחים איחולי החלמה לפצועים. נשתף פעולה בכל דרך עם הרשויות המקומיות כדי לסייע למגר את התופעה הזאת. אנחנו מציעים את העזרה לכל מדינה ומדינה"[5].
  • נשיא מדינת ישראל ראובן ריבלין אמר בתגובה לפיגוע: "המום ומזועזע מהפיגוע הנורא בניו יורק. תפילותינו להחלמה מהירה נתונות לשלום הפצועים. האנטישמיות הגואה אינה בעיה של העם היהודי בלבד, בוודאי לא של מדינת ישראל לבדה. עלינו לשלב זרועות מול הרשע הזה המרים ראשו שוב ושוב ומהווה סכנה של ממש ברחבי העולם כולו"[6].

איחוד האמירויות

  • משגרירות איחוד האמירויות הערביות בארצות הברית נמסר: "אנחנו מגנים את המתקפה במהלך חגיגות החנוכה אמש בניו-יורק. ליבנו עם הקורבנות של המתקפה האנטישמית הזאת, אנחנו מוכרחים להתאחד כדי לקדם קבלה וסובלנות"[7].

בחריין

  • במשרד החוץ של בחריין גינו את הפיגוע ומסרו כי "בחריין מגנה את מתקפת הטרור שמטרתה הייתה לפגוע בחגיגות חג החנוכה ליד ניו-יורק. המשרד מדגיש את הסולידריות של הממלכה עם ארצות הברית אל מול הטרור"[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0