המדבר הסורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המדבר הסורי כפי שהוא מיוצג על ידי תוכנת "NASA World Wind"
נוף במדבר הסורי באזור שבין דיר א-זור לתדמור

המדבר הסוריערבית: بادية الشام), ידוע גם בשם המדבר הסורי-ערבי, הוא אזור המתאפיין בשילוב של מדבר וערבות המתפרס על שטח של כ-500,000 קמ"ר בצפון חצי האי ערב בשטחה של סוריה. המדבר מתאפיין באזורים סלעיים וברובו שטוח וכמעט ללא אזורי דיונות[1][2].

גאוגרפיה

המדבר הסורי מכסה חלקים מטורקיה, סוריה, עיראק, ירדן וערב הסעודית. הוא גובל עם נהר עאסי במערב ובנהר פרת במזרח, בצפון גובל המדבר עם אזורי צמחייה פוריים ובדרום נמשך עד אזורי המדבריות הדרומיים של חצי האי ערב. אזור העיר דמשק, שנמצאת בתחום המדבר הסורי, נחשב לנווה מדבר. תצורת נוף ייחודית במדבר הסורי נמצאת באזור הר הדרוזים, המהווה רמה געשית אשר מתאפיינת בזרמי לבה שפרצו בעבר אל פני השטח. חלקו הדרומי של המדבר הסורי נקרא אל-חאמד (Al-Hamad)[3]. המדבר הסורי מהווה בית גידול לאוגר הסורי.

היסטוריה

מבחינה היסטורית היה המדבר הסורי מיושב על ידי שבטים בדואים. שבטים רבים עדיין מתגוררים באזור כשרובם שוכנים בעיקר בערים וביישובים שנבנו בקרבת נאות מדבר. ברחבי המדבר הסורי נמצאו כ-12,000 כתובות שנכתבו בניב ערבי-צפוני מיוחד. כתובות אלה נחקקו בסלעים על ידי בדואים יודעים קרוא וכתוב ומתוארכים על ידי הארכאולוגים לתקופה שבין המאה ה-1 - המאה ה-4 לספירה[4][5].

ב-1915, בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, החל הצבא העות'מאני, בהוראת הממשלה, בגירוש מיליון וחצי ארמנים מאסיה הקטנה למדבר הסורי. אלה ששרדו את צעדות הגירוש רוכזו בכ-25 מחנות, בהם מתו ברוב המקרים מרעב או מקור[6].

במהלך מלחמת עיראק שימש המדבר הסורי כקו הספקה עיקרי למורדים העיראקיים. חלקו המזרחי של המדבר, המצוי כיום במחוז אל-אנבר שבעיראק, הפך למעוז המורדים הסוניים לאחר נפילת העיר פלוג'ה לידי כוחות הקואליציה לאחר הקרב השני על פאלוג'ה (7 בנובמבר - 23 בדצמבר 2004). לכל אורך מלחמת עיראק שימש המדבר הסורי כאחר הנתיבים המרכזיים להברחת ציוד הספקה ולחימה בשל מיקומו הנוח לאורך הגבול הסורי[2][7][8].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המדבר הסורי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ המדבר הסורי באתר www.mahalo.com.
  2. ^ 2.0 2.1 המדבר הסורי באתר www.archive.org.
  3. ^ אזור אל-חאמד באתר אנציקלופדיית בריטניקה.
  4. ^ William V.Harris, Ancient Literacy, Harvard University Press, p. 189
  5. ^ כתובות עתיקות מדרום חרן.
  6. ^ ראו רצח העם הארמני
  7. ^ Situation Called Dire in West Iraq - כתבה באתר הוושינגטון פוסט, 11 בספטמבר 2006
  8. ^ U.S. Will Reinforce Troops in West Iraq - כתבה באתר הוושינגטון פוסט, 30 במאי 2006.