המשטרה הצבאית המלכותית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המשטרה הצבאית המלכותית
המשטרה הצבאית המלכותית
Zonder vrees en zonder blaam
בלי פחד ובלי אשמה
מידע כללי
תחום שיפוט הולנדהולנד הולנד
סוכנות אם משרד ההגנה
ממשלת הולנד
תאריך הקמה 26 באוקטובר 1814
מטה מרכזי האג
https://www.defensie.nl/organisatie/marechaussee

המשטרה הצבאית המלכותיתהולנדית: Koninklijke Marechaussee או בראשי תיבות: KMar) היא יחידת ז'נדרמריה הולנדית הכפופה למשרד ההגנה ההולנדי. היא משמשת הן כיחידת משטרה אזרחית (לצד המשטרה הלאומית) והן כמשטרה הצבאית של הכוחות המזוינים של הולנד.

היסטוריה

המשטרה הצבאית נוסדה לראשונה ב-26 באוקטובר 1814 בידי וילם הראשון, מלך הולנד שרצה לבנות אותה על פי הדגם של הז'נדרמריה הצרפתית. המלך בחר לכנות את הכוח בשם "משטרה צבאית" (Marechaussee) שהיה מזוהה עם המשטר הישן בצרפת, ולא בשם "ז'נדרמריה" שהיה מזוהה עם המהפכה הצרפתית ונפוליאון בונפרטה. החל מימיה הראשונים, שימשה המשטרה הצבאית בו זמנית ככוח שיטור אזרחי וככוח פיקוח על הצבא ההולנדי. ב-1908 וילהלמינה, מלכת הולנד הוסיפה למשטרה הצבאית את משימת השמירה על הארמונות המלכותיים.

לאחר ליל הבדולח ב-1938 הולנד סגרה את גבולותיה בפני פליטים יהודים מגרמניה. על המשטרה הצבאית הוטל ללכוד את הפליטים ולהחזירם לגרמניה. עם הכיבוש הגרמני של הולנד ב-1940, פורקה המשטרה הצבאית ושולבה עם המשטרה האזרחית שפעלה בחסות הגרמנים. עם זאת, כוחות המשטרה הצבאית המשיכו לשמור על מעמדם ברחבי האימפריה ההולנדית. 200 מאנשי המשטרה יצאו לגלות יחד עם משפחת המלוכה והגנו עליה בגלות. יחידת משטרה צבאית הוקמה גם עבור בריגדת הנסיכה איירין שלחמה עם הצבא הבריטי.

לאחר המלחמה הוחלט להעביר את סמכויותיה האזרחיות של המשטרה הצבאית לידי המשטרה הלאומית. פרט לתפקידיה הצבאיים, המשטרה הצבאית שימשה גם כיחידת משמר הגבול וכיחידת אבטחה של הארמונות המלכותיים ושל ראש ממשלת הולנד. ב-1994 הופקדה המשטרה הצבאית על הגנת שדות התעופה בהולנד. ב-1998 הפכה המשטרה הצבאית לזרוע רביעית נפרדת בכוחות המזוינים ההולנדיים (לצד כוחות היבשה, הים והאוויר). ב-2014 צוות של 40 מאנשי המשטרה הצבאית נשלח לאוקראינה כדי לאבטח את צוות החקירה שבדק את פרשת טיסה 17 של מלזיה איירליינס.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0