הנס גאורג קלמאייר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית משפטן ריקה. הנס גאורג קלמאיירגרמנית: Hans Georg Calmeyer;‏ 23 ביוני 19033 בספטמבר 1972) היה עורך דין גרמני מאוסנבריק שהציל אלפי יהודים ממוות ודאי בזמן הכיבוש הנאצי של הולנד בשנים 19411945. נכון לשנת 2020, היסטוריונים ביד ושם בוחנים ראיות שנחשפו, המצביעות על כך שקלמאייר סייע בשליחת יותר מ-500 יהודים ישירות למחנות ההשמדה.[1][2]

ביוגרפיה

קלמאייר למד משפטים באוניברסיטת פרייבורג, אוניברסיטת מרבורג ובאוניברסיטת מינכן. בשנת 1923, כחבר ברייכסווהר לקח חלק בניסיון הפוטש במרתף הבירה של היטלר. לאחר מכן, החל לעבוד כעורך דין באוסנבריק וזכה למוניטין מעולה.

בשנת 1933, רישיונו לעסוק בעריכת דין נפסל מאחר שהחל להתעניין ולהתקרב לעבר קומוניזם. עשרה חודשים לאחר כך רישיונו הוחזר לו. היה חבר בארגון עורכי הדין הגרמנים הנציונל-סוציאליסטים, אך לא חבר במפלגה הנאצית.

בשנת 1940 קלמאייר שירת כחייל בוורמאכט והשתתף בפלישה הגרמנית להולנד. בשנת 1941 היה אחראי על כל המחוזות הכבושים בהולנד בתור ניצב. בהיותו מוצב בתפקיד בהולנד מונה לאחראי על מנהל הפנים בהאג, שהיה אחראי על המחלקה ליהודים, וכך תייג יהודים כיהודים-למחצה ואף כלא-יהודים.

שלא כמו המדיניות שהונהגה בגרמניה, היהודים בהולנד יכלו לערער על קביעתם כיהודים-מלאים ולשנות את שיוכם הגזעי ליהודים-למחצה, רבע-יהודים או אף לארים מלאים. קלמאייר תיאר במילותיו שלו כיצד עשה שימוש בתפקידו: "כדי לבנות סירת הצלה". הוא אישר מסמכים מזויפים בהם נטען שאדם כזה או אחר הוא ארי או חצי יהודי. הוא אף סייע ליהודים לזייף את המסמכים ונתן עצות בנוגע לטיעונים שייפסקו לטובתם. על אף החשש לחייו מידי המשטר הנאצי הוא המשיך בפועלו לאורך כל המלחמה.

על פי טענתו ומסמכים שהגיש, כ-5,700 יהודים תויגו כיהודים למחצה הודות לפועלו של קלמאייר, ומהם לפחות 3,700 איש ניצלו מוות ודאי על ידי גירוש למחנות השמדה. היתר, 2,000 יהודים שנרשמו כיהודים למחצה נשלחו למחנות המוות וחלקו את גורלם של 140,000 מיהודי הולנד - שליחה מיידית למחנות המוות. על פי מחקר חדש, כ-60 אחוזים מהבקשות שהגיש כמסמכים אותנטיים היו פיקטיביות. כיום עלו טענות כי פעילותו אינה בגדר סיוע מכיוון ששילח אלפים למוות כמו יתר המשמשים בתפקיד וגם אם מנע שליחה של כמה מאות להשמדה, הרי ששילח אלפים רבים למוות, כשבעים וחמישה אחוזים מהם מצאו את מותם ברכבות המסע בדרך להשמדה.

יוהאנס ראו תיאר את קלמאייר במילים: "קלמאייר הצטרף לרמי הדרג שסייעו להצלה, אך גם לאלו שהיו אשמים בעזרה לעוולות הלא מוצדקות של המשטר". פועלו להצלת יהודים בשואה כמעט שנשכח עד שקמה תנועה שדיברה בכבודו בשנות השמונים. ב-4 במרץ 1992, מוסד יד ושם הכיר בקלמאייר כחסיד אומות העולם. ב-2 בינואר 1995 העיר אוסנבריק ערכה טקס לכבודו ובו נכחו בנו, ד"ר פטר קלמאייר ושגריר ישראל אבי פרימור.

בשנת 2020 העידה ניצולת השואה "פמה פלישמן" במסגרת הסרט התיעודי "התעלומה של פמה", כי קלמאייר היה אחראי לשליחתה למחנה ההשמדה אושוויץ.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Cnaan Liphshiz, Survivor says ‘hero’ recognized as Righteous Among Nations sent her to Auschwitz, Times of Israel, ‏8 במאי 2020 (באנגלית)
  2. ^ Cnaan Liphshiz, German government urged not to honor Holocaust rescuer with murky record, Jewish Telegraphic Agency, ‏28 במאי 2020 (באנגלית)
  3. ^ טלי פרקש, "חסיד אומות העולם שלח את אמא שלנו לאושוויץ", באתר ynet, ‏13 בדצמבר 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0