הנרייט אברם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הנרייט אברם
Henriette Davidson Avram
לידה 7 באוקטובר 1919
ניו יורק, ניו יורקארצות הברית
פטירה 22 באפריל 2006 (בגיל 86)
מיאמי, פלורידה, ארצות הברית
ענף מדעי מדעי המחשב
תרומות עיקריות
פיתוח פורמט הMARC

הנרייט דוידסון אברםאנגלית: Henriette Davidson Avram; ‏ 7 באוקטובר 191922 באפריל 2006) הייתה מתכנתת ומנתחת המערכת אמריקאית שפיתחה את תקני MARC, התקן הבינלאומי למידע ביבליוגרפי ונכסי ספריות. הפיתוח של אברם את תקן מארק ב-1960 המאוחרות ותחילת שנות ה-1970 בספריית הקונגרס היה מהפכני בפרקטיקה של מדעי המידע, מה שאיפשר להרבה ספריות פונקציות שיתוף מידע ביבליוגרפי באופן אלקטרוני באמצעות קטלוגים סטנדרטים.

השנים המוקדמות

הנרייט רג'ינה דוידסון נולדה במנהטן[1] אביה היה מוכר חלקי שעונים ואמה הייתה כתבת ב"פילדלפיה לדג'ר". אף על פי שהיא מעולם לא התכוונה להיות ספרנית, הנרייט בילתה שבתות רבות בקריאת ספרים בחנויות השכונתיות בילדותה, שבאותו זמן החזיקו ספריות קטנות בתוך החנויות הללו.[2]

הנרייט דוידסון חלמה למצוא תרופה לסרטן, אשר הייתה שכיחה בחיי המשפחה שלה. לכן היא למדה קדם-רפואה במכללת האנטר. ב-1941, הנרייט דוידסון נישאה להרברט מויס אברם, שהיה מגויס לחיל הים האמריקני. עד סוף מלחמת העולם השנייה, הרברט אברם היה סגן מפקד מעוטר.

לבני הזוג אברם היו שלושה ילדים: מרסי, לויד וג 'יי, וגרו בניו יורק עד 1951, כאשר הרברט אברם לקחה את העבודה עם הסוכנות לביטחון לאומי בוושינגטון. הרברט אברם גם יעבוד עבור ה-CIA, ובסופו של דבר יהפוך לחלוץ בתחום בתעשיית דיווח משפט דיגיטלי, אשר פיתחה תמלול עבור הטלוויזיה.[3]

תחילת הקריירה

הזוג עברו קודם לארלינגטון, וירג'יניה, ואחר כך לסילבר ספרינג, מרילנד. כאשר התיישבו בווירג'יניה, אברם עזבה את חייה כעקרת בית מאחוריה.[4] היא החלה ללמוד מתמטיקה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, והצטרפה לNSA ב-1952. כאשר עבדה עם הIBM 701, היא מהרה להפוך לאחד מראשוני מתכנתי מחשבים.

בתחילת שנות השישים עברה למגזר הפרטי, כאשר עבודתה הראשונה היה עם הלשכה למחקר אמריקאי ומאוחר יותר לחברת תוכנה, תאגיד דטרול (Datarol). שתי העבודות כללו ניתוח מערכות, תכנות, אבל זה היה דטרול שהעניקה לאברם את הניסיון המקצועי הראשוני עם ספריות. כאשר ביקשו ממנה לעצב ספריית מדעי מחשב, היא קראה במהירות מספר ספרים על מדע מהספרייה כדי ללמוד את המתאים בז'רגון. היא גם שכרה ספרן לסייע לה בתהליך העיצוב. זה היה דרך הפרויקט הזה שאברם הוצגה לספריית הקונגרס כרטיס מחלקת שירות. היא גם עשתה עבודת ייעוץ עם פרדריק קילגור, מייסד מחשב באינטרנט ספריית המרכז, על הניסיון הראשון של OCLC בלמחשב מידע ביבליוגרפי.[5] במרץ 1965, אברם שמעה על פתח בספריית הקונגרס, והיא החלה לעבוד שם כמנתחת מערכות במשרדו של מומחי מערכות מידע.

ספריית הקונגרס

אברם, הנחשבת "ספרנית על ידי הישגים" על ידי איגוד הספריות האמריקנית (ALA), מחויבת לספריית הקונגרס, על מה היא אמרה, "כאשר אני מדברת ומתייחסת לזה כ'הספרייה הגדולה,' אני אומרת זאת עם כנות והערכה רבה על כל מה שלמדתי בתוך הקירות האלה."[6] היא גם הייתה ממנהיגה מיומנת. "היא הייתה מסוגלת לטפח רוח של שיתופיות בקרב מומחי המחשבים וספרנים בצוות שלה. בצורה האופיינית לה, היא צעדה לתוך העולם של ספריות ולמדה על הבעיות של ספריות, ואימצה אותם כאילו הבעיות היו שלה."

המשימה הראשונה שלה בספריית הקונגרס (LC) היה לנתח מקטלג נתונים עבור עיבוד מחשב. בקנה אחד עם אותה הכשרה ב-NSA, איפה היא למדה "הצורך העיקרי בלהבין את הנושא לעומק לפני שמנסים לפצח את פתרון המחשב," אברם, יחד עם שני ספרנים, התחילו את התהליך הזה על ידי בחינת המידע הכלול בקטלוג שיא. היה צריך אלגוריתם מתמטי נפרד עבור כל פיסת מידע, והיו מיליונים של פריטים בקטלוג, במאות שפות שונות. היא גם למדה את חוקי ALA וכללי תיוק LC כדי ללמוד את כל מה שהיא יכולה על שליטה ביבליוגרפית. כאשר אברם הייתה בודקת ביסודיות כל היבט של רישום ביבליוגרפי, "היא מתרגמת את מה שהיא למדה לתוך קבוצה של שדות...הנושאת שם (קטגוריה), הוראות טיפול (אינדיקטורים), וחלקים (של תת-תחומים)."

תפקידה של אברם ב LC השתנה למשרת רכז מערכות מידע ב-1967. בתפקיד הזה, היא המשכה לכוון על המארק פיילוט הפרויקט, אשר הסתיים בחודש יוני 1968. היא כיוונה את הפצה שירותי מארק, שהחלה בחודש מרץ 1969. היא החלה את הRECON פרויקט פיילוט, אשר מעולם לא הושלם. פרויקט REACON היה תוכנית להמיר חומרים רטרוספקטיביים לפורמט מארק. משום שזה היה פרויקט שלא אומץ על ידי ה LC, המרה רטרוספקטיבית התרחשה ברחבי ארצות הברית, ולא כמאמץ מתואם בפריסה ארצית. אברם אמרה, "כישלון זה השפיעה בחומרה על כל הספריות." היא גם הביאה חוסר תמיכה ב REACON "החוויה הכי מאכזבת" של הקריירה שלה.

אברם הפכה לחלק מהפיתוח של התקן הבינלאומי לתיאורים ביבליוגרפיים לפרסומי עבודת מחקר (ISBD(M)), כאשר היא השתתפה בישיבה בינלאומית למומחי קיטלוג בחסות הפדרציה הבינלאומית של ארגוני ספריות ומוסדות (IFLA) בשנת 1969. שנה מאוחר יותר, אברם הפכה לצ'יף של משרד הפיתוח למארק ב LC. היא המשיכה להוביל את פרויקטי המארק וREACON, אבל גם הייתה אחראית על כל אוטומציה המעורבת עם פעילויות העיבוד המעורבת עם ה LC. החובות שלה התרחבו עוד יותר כאשר היא הפכה למנהלת המשרד לפיתוח רשת ב-1976. היא הייתה אז אחראית על תיאום ספריית רשת עם משאבים ותקנים ביבליוגרפים, וסטנדרטים ברמה הלאומית והבינלאומית. בנוסף, היא הפכה ליו"ר הוועדה לייעוץ רשת LC, משרה שהיא החזיקה במשך למעלה מעשור. בשלב זה היא הייתה גם הכיסא של הקבוצה העובדת על תוכן לרכיבים IFLA, אשר השתמשו ב ISBD לפתח את הגרסה הבינלאומית של פורמט מארק הידוע בשם UNIMARC.

עד 1980 אברם הייתה אחראית על צוות של שבע מאות עובדים במחלקת העיבוד של ה LC. התפקיד שלה בתור המנהלת הראשונה לעיבוד מערכות, רשתות ואוטומציה תכנון, היא הייתה אחראית על רשת, אוטומציה של פעילויות ועל מוצרים ושירותים ביבליוגרפים. כאשר אברם הפכה עוזרת הספרן עבור שירותי עיבוד שלוש שנים לאחר מכן, הצוות שלה הוכפל. היא הייתה עכשיו אחראית על קיטלוג, רכישות, מבצעים בחו"ל ופיתוח של רשתות ותכנון אוטומציה. המצב הזה נמשך כבר שש שנים. כאשר דיברה על ההחלטה שלה להישאר עם ה LC, למרות הזדמנויות משתלמות יותר, אברם אמרה: "אני נשארתי, כי אני אוהבת את המקום, את האנשים, ואת האתגר." כאשר היא פרשה מן ה LC ב-1992, אברם הייתה ספרנית עמיתה עבור שירותי גבייה. הצוות שלה, הבנוי מאלף שבע מאות עובדים, היה אחראי על רכישות, קיטלוג, שימור, פיתוח איסוף, מבצעים בחו"ל, רשת ואוטומציה תכנון, עיבוד ומתן שירות עבור חומרים בפורמט מיוחד.[7]

תקני מארק

Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: תרגום מכונה.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: תרגום מכונה.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

תקני MARC לקטלוג הניתן לקריאה על ידי מכונה, היא שיטה שבאמצעותה כרטיסי קטלוגים נייר-דיו הומרו לקטלוג מחשבים. מערכות הספריות האוטומטיות אלו שיפרו מאוד את הכדאיות של השאלה בין-ספרייתית וסלילת הדרך על יכולות הרשת. אברם הייתה דמות מפתח במהפכת הספרנים וכניסתם לתחום מדעי המידע.[8]

תקני מארק, לפי אברם, הם "מכלול של פורמטים, פרסומים, נהלים, אנשים, תקנים, מערכות, ציוד, וכו', שהתפתח במשך השנים, המדרבן את התפתחות אוטומציית הספריות ורשתות המידע...בצורה ארצית ובינלאומית." MARC עבר גלגולים רבים לאורך השנים, הראשון מתכנון מזכר מספר שלוש, אשר נבעה מניתוח כרטיס קטלוג הראשון ב-LC, למארק 1 (כתבנית לאחר מכן קרוי על שמו של מארק מערכת הפיילוט, בנובמבר 1966-אוקטובר 1967),[9] ולבסוף מארק 21, הפורמט שמשתמשים בה היום. אברם היא המחברת של הספר, מארק, ההיסטוריה וההשלכות שלה, שפורסמו על ידי ספריית הקונגרס ב-1975.[10]

על מנת להבטיח כי מארק יאומץ כלל ארצית, היא עבדה עם אגודת הספריות האמריקנית ועם מכון התקנים האמריקאי כדי להפוך אותו לתקן הלאומי. כאשר לא הייתה מרוצה עם להרוויח את תקן לאומי ב-1971, אברם המשיכה שתדלנות עד שמארק הפך לסטנדרט הארגון התקינה הבינלאומי ב-1973. בעיקר בשל מאמציה של אברם, מארק משמש כבסיס לאוטומצית ספריות ולתקשורת ביבליוגרפית ברחבי העולם. אברם הייתה גם אחת המתכננים המקוריים של "הפרויקט למערכות מקושרות". בתפקיד זה, היא פעלה "ללא לאות להפיץ את הבשורה של שימוש בסטנדרטים בינלאומיים כדי לקשר מסדי נתונים על מערכות מחשב שונות." אף על פי שהיא מעולם לא נועדה להיות ספרנית, אברם הפכה "דומת חזקה באוטומצית ספריות ובשליטה ביבליוגרפית".

פרישה מהעבודה

לאחר הפרישה מהעבודה, אברם ובעלה עברו לקליפורניה, מרילנד. הזוג נשארו פעילים דרך סנט מרי קולג', איפה שהנרייט לעיתים קרובות ארגנה לפקידי הספרייה של הקונגרס להיות מרצים אורחים.

אחרי הרברט, בעלה מת בגיל שישים וארבע, בבית שלהם ב-15 בינואר 2006. הנרייט עברה להתגורר בפלורידה. היא נפטרה מסרטן בבית החולים "מיאמי בבטיסט" ב-22 באפריל, שלושה חודשים לאחר מותו של בעלה. היא הייתה בת 86 במותה. אברם אמרה פעם,

"אני רוצה להיות זכורה כמנהלת טובה, כאחת שעשתה משהו משמעותי בעולם, כשירות לאחר." [7]

המנהיגות האנרגטית ודיפלומטית יחד עם התרומה המרשימה לאוטומציה ולשליטה ביבליוגרפית הן הוכחה לכך היא השיגה את מטרה זו. אף על פי שהיא גאה בהישגים שלה, המרץ הידוע של אברם לעולם לא הפסיק. "אסור לנו לשבת ולהיות מרוצים, אם כי היא אמרה, "יש עוד הרבה מה לעשות."

פרסים ועיטורים

  • 1971 מרגרט מאן ציון לשבח בקיטלוג ומיון מאיגוד הספריות האמריקאי[11]
  • 1974 פרס נשים פדרליות
  • 1977 דוקטורט לשם כבוד במדע מאוניברסיטת אילינוי
  • 1979 אקדמית/ספרנית מחקר השנה מן האגודה של המכללה, ספריות מחקר
  • 1980 פרס בהישג טכנולוגיות ספריות ומידע מאיגוד טכנולוגית ספריות ומידע
  • 1981 מדליית מלוויל דיואי מאיגוד הספריות האמריקני
  • 1986 פרס הערכה מן הספרייה המרכזית הלאומית של טייפה, טייוואן
  • 1987 עמיתת כבוד של הפדרציה הבינלאומית של התאחדויות הספרייה ומוסדות
  • 1988 פרס ג'וזף ו. ליפינקוט
  • 1989 פרס שירות בכיר מאיגוד ליגת המנהלים הבכירים לפיתוח מקצועי.[12]
  • 1989 עמיתה בארגון מידע התקנים הלאומית
  • ב-1990 פרס ג'ון איימס האמפרי/פורסט פרס (Forest Press)
  • 1990 פרס מקצועי מטעם האגודה לספריות מיוחדות
  • 1991 דוקטורט של מכתבים הומנים מכובדת מן המכון הטכנולוגי של רוצ'סטר.
  • 1992 פרס על שירות ייחודי מספריית הקונגרס
  • 1992 ציון לשבח על השירות מטעם מכון התקנים הלאומי האמריקאי
  • 1993 דוקטורט הכבוד של המדע מן אוניברסיטת אילינוי באורבינה-שמפיין
  • 1997 חבר כבוד החיים באיגוד הספריות האמריקני[13]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Fox, Margalit (3 במאי 2006). "Henriette D. Avram, Modernizer of Libraries, Dies at 86". The New York Times. נבדק ב-14 באוקטובר 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Pattie, Ling-yuh W. (Miko) (11 במאי 1998). "Henriette Davidson Avram, the Great Legacy". Cataloging & Classification Quarterly. 25 (2–3): 67–81. doi:10.1300/J104v25n02_05. נבדק ב-15 באוקטובר 2014. {{cite journal}}: (עזרה)
  3. ^ "Obituary: Herbert M. Avram". Washington Post. 22 בינואר 2006. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ cite journal|url=http://connection.ebscohost.com/c/articles/15011173/marc-her-words-interview-henriette-avram%7Ctitle=MARC her Words: An Interview with Henriette Avram|last1=Rather|first1=Lucia J.|last2=Wiggins|first2=Beacher|date=October 1989|journal=American Libraries|issue=9|volume=20|accessdate=15 October 2014
  5. ^ Intner, Sheila S. (במרץ 2007). "The Passing of an Era". Technicalities. 13. {{cite journal}}: (עזרה)
  6. ^ "They Won! and Did It ALA's Way". American Libraries. 28 (8): 70. בספטמבר 1997. נבדק ב-15 באוקטובר 2014. {{cite journal}}: (עזרה)
  7. ^ Schudel, Matt (28 באפריל 2006). "Henriette D. Avram; Transformed Libraries". The Washington Post. נבדק ב-16 במרץ 2013. {{cite news}}: (עזרה)
  8. ^ Australian Library and Information Association (2006). "She made her MARC". InCite. 27: 13.
  9. ^ Avram, Henriette (1968). The MARC pilot project: final report on a project sponsored by the Council on Library Resources, inc. Washington, DC: Library of Congress. p. 1. OCLC 3690.
  10. ^ Avram, Henriette D. (1975). MARC, its history and implications. Washington: Library of Congress. ISBN 0-8444-0176-5.
  11. ^ "MARC Creator Henriette Avram Dies". American Libraries. 26 באפריל 2006. {{cite journal}}: (עזרה)(הקישור אינו פעיל)
  12. ^ Causey, Mike (8 ינו' 1990). "Raise for Special-Raters". The Washington Post. נבדק ב-16 במרץ 2013. {{cite news}}: (עזרה)
  13. ^ Lamolinara, Guy (באוגוסט 1997). "Henriette Avram Receives Honorary Life Membership". Library of Congress Information Bulletin. 56 (13). נבדק ב-15 באוקטובר 2014. {{cite journal}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0