השאלה בין-ספרייתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

השאלה בין-ספרייתית הוא שירות בו לקוח מספרייה אחת מבקש ספר מספרייה אחרת תמורת תשלום סמלי. הספרייה המקומית מאתרת את הפריט הרצוי, שולחת את הבקשה, מקבלת ומשאילה את הפריט ללקוח, ומחזירה אותו לספרייה המספקת. תקופת ההשאלה מוגבלת לכמה שבועות. פן נוסף של השאלה בין-ספרייתית הוא סריקה וצילום של מאמרים - המוכר גם במונח אספקת מסמכים DOCUMENT DELIVERY.

אספקת מסמכים הוא שירות בו לקוח מספרייה אחת מבקש עותק אלקטרוני של מאמר מכתב עת, או פרק מספר, על-פי רוב מספרייה אחרת תמורת תשלום. ישנם ספקים מסחריים ומו"לים של כתב עת המספקים פריטים תמורת תשלום גבוה לאנשים פרטיים. על הלקוחות והספריות לציית לחוק זכויות יוצרים ועקרונות הפעולה של הפורום להשכלה נגישה[1] ולא לבקש יותר מחמישה מאמרים מכתב עת אחד, ולא יותר משני פרקים או 20% מספר, הקצר ביניהם.

באופן מסורתי, שירותי השאלה בין-ספרייתית ניתנים כאשר פריט חסר בספרייה המקומית, היום לקוחות של ספריות יכולים גם לקבל פריטים סרוקים שקיימים באוסף.

דרך מתן השירות

שירותי השאלה בין-ספרייתית ואספקת מסמכים מבוססים על שיתוף פעולה והדדיות בין ספריות תוך הבנה שלא בכל ספרייה יש את כל המשאבים הנדרשים על ידי לקוחותיה. בכל יחידת השאלה בין-ספרייתית מתנהלים שני תהליכים מקבילים: הזמנות נכנסות ׁLENDING - הזמנות המסופקות לספריות אחרות עבור הלקוחות שלהן, והזמנות יוצאות BORROWING - הזמנות מספריות אחרות עבור הלקוחות המקומיים. יש הסכם בין הספריות לספק פריטים כמה שיותר מהר, לכן זמן האספקה הממוצע למאמר סרוק הוא יומיים וזמן האספקה הממוצע לספר הוא שבוע ימים. מכיוון שהאוניברסיטאות משתמשות בחברת שליחים, זמן האספקה תלוי בתדירות הגעת השליח.

השלבים בתהליך

  1. הלקוח מעביר את בקשתו לספרייה המקומית באמצעות טופס אלקטרוני או ידני.
  2. הספרייה המבקשת מאתרת את הפריט בקטלוג המאוחד או ב-Worldcat ושולחת בקשה לספרייה אחרת לקבל אותו בהשאלה או כסריקה בדואר אלקטרוני.
  3. הספרייה המספקת שולחת את הפריט לספרייה המבקשת (עם שליח או כקובץ סרוק). אם הספרייה המספקת אינה מסוגלת לספק את הפריט באופן מידי, היא מיידעת את הספרייה המבקשת על סיבת אי-מילוי הבקשה.
  4. הספרייה המבקשת מקבלת את הפריט ומודיעה ללקוח על התשלום, מקום איסוף ותקופת ההשאלה.
  5. הספרייה משאילה את הפריט ללקוח ומחזירה את הפריט לספרייה המספקת לאחר השימוש.

מידע שימושי ללקוחות שירותי השאלה בין-ספרייתית

  • השירות קיים כדי לספק פריטים הדרושים להוראה ומחקר שאינם נמצאים בספרייה המקומית, בצורה מהירה, זולה ויעילה
  • מדיניות ההשאלה הבין-ספרייתית משתנה מספרייה לספרייה
  • ספרים נדירים, ספרי לימוד, ספרים מבוקשים מאוד, כרכים שלמים של כתבי עת, וחומר לא-ספרי כגון סרטים ומיקרופילם אינם ניתנים להשאלה בין-ספרייתית
  • אין צורך לאתר ספרייה מספקת לפני ביצוע ההזמנה
  • לעיתים קרובות ניתן להזמין פריטים מספריות מחו"ל בתשלום נוסף
  • ספרים רבים נמצאים באופן חלקי ב-Google Books
  • יש לכבד את דרישות הספרייה המספקת כגון: שימוש במקום בלבד או החזרת פריט דרוש באופן מידי

מערכות לניהול הזמנות

יש מגוון רחב של מערכות לניהול הזמנות ותהליכי עבודה המתבססים על הסכמים בין רשתות של ספריות ותקן ISO. בארץ רוב הספריות האוניברסיטאות והמכללות עובדות עם מערכת עלמא או אלף של אקס ליבריס. ישנן שלוש ספריות בארץ שעובדות עם המודול ISO ILL המאפשר העברת הזמנות ומסרים בצורה ממוחשבת בלבד בלי צורך בדוא"ל.

ההשאלה הבין-ספרייתית בישראל

עד שנות ה-90 שירותי השאלה בין-ספרייתית בישראל התבצעו בין שבע האוניברסיטאות בישראל ומספר קטן של ספריות מחקר רפואיות. זאת, מכיוון שלא היו מוסדות להשכלה גבוהה אחרים או אוספים גדולים. מאז שנות התשעים מכללות אקדמיות רבות קמו והן פיתחו אוספי ספרייה גדולים המאפשרים השאלה בין-ספרייתית בינן לבין עצמן ועם האוניברסיטאות.

ישנן שלוש רשתות השאלה עיקריות של ספריות בישראל:

ספריות ציבוריות וספריות בתי ספר אינן משתתפות בהשאלה בין-ספרייתית בארץ, לכן אין רשתות להשאלה בין-ספרייתית.

חריגה וחלוצה מבין הספריות הציבוריות היא הספרייה האזורית מטה אשר, אשר פיתחה מערכת השאלה בין-ספרייתית פנימית בין סניפיה בתחומי המועצה האזורית מטה אשר לבין מספר ספריות באזור הגליל המערבי: שלומי, נהריה, מעלות, הספרייה האזורית מעלה יוסף, הרדוף וספריית המכללה האקדמית גליל מערבי.

לקריאה נוספת

  • Koren, J. Inter-library lending among academic and special libraries in Israel. Doctoral Dissertation, Hebrew University, Jerusalem, 1974
  • Hilyer, L. A. Interlibrary Loan and Document Delivery: Best Practices for Operating and Managing Interlibrary Loan Services: Haworth, New York, 2006

קישורים חיצוניים

מאמרים

ספרים ותיזות

אתרי אינטרנט של כתבי עת בנושא

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0