השמורה הקווקזית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
השמורה הקווקזית
Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבע בשנת 1999, לפי קריטריונים 9, 10
שטחה של השמורה

השמורה הקווקזית רוסית: Кавказский заповедник) היא שמורת טבע. שמה המלא: שמורת הטבע הביוספרית הקווקזית הממלכתית על שם ח. ג. שאפושניקוב. זו הגדולה והוותיקה שבשמורות הטבע באזור צפון הקווקז. ממוקמת בשלושה סובייקטים של הפדרציה הרוסיתמחוז קרסנודר, רפובליקות אדיגיה וקאראצ'אי-צ'רקסיה.

הקווקז הוא אזור מדהים ביופיו. ממוקם בצומת של שני אזורי אקלים, האזור מהווה מגוון של נופים וחיות מעולם החי. השמורה מתנשאת מעל הים לגובה של 3.5 ק"מ. מדרום מוקפת במדרונות תלולים, תלולים מאוד, ובצפון שטחו משופע. שמורת הקווקז היא האזור המוגן העתיק ביותר בקווקז ונמצאת ברשימה של אובייקטים בעלי ערך מיוחד של אונסק"ו והיא אחת הגדולות באירופה. החלק הארי של שטחה ממוקם הרבה יותר גבוה מאשר גובה הים (כ-2,000 מטר), ובכמה מקומות עולה על 4,000 מטרים. האקלים דומה לים, ובשמורה בעלי חיים האופייניים למרכז אסיה, מערב אירופה והים התיכון והם זוכים להגנת המדינה.

השמורה נועדה לשמר אובייקטים טבעיים, אקלים, צמחייה ובעלי חיים. אבטחת הפארקים והשמורה, שמסופקת על ידי המדינה, משמשים כערובה להישרדות בעלי החיים. בשטחי השמורה עוברים 11 שבילי הליכה מסומנים ואחד מהם הוא שביל 30, שנקרא בשם "שביל התיירות האקולוגי 1". הכניסה לשמורה מותנה בקבלת אישור ועל המטיילים נעצר לפגוע בטבע ולהבעיר אש. 

השמורה מהווה לממשיכתה של שמורת הביזון הקווקזית שהוקמה ב-12 במאי 1924 במערב הקווקז, על גבול אקלים סובטרופי. זו שמורת ההר הגדולה ביותר באירופה.[1] השטח הכולל של השמורה — יותר מ-280 אלף דונם, מהם במחוז קרסנודר — 177,3 אלף דונם.

ב-19 בפברואר 1979, בהחלטת אונסק"ו, הוענק לשמורה סטטוס של שמורה ביוספרית ובינואר 2008, נקראה על שם ח. ג. שאפושניקוב.[2]

גלריה

קישורים חיצוניים 

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא השמורה הקווקזית בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0