ואקיטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ויקיזציה, קישורים פנימיים ותבנית:מיון.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ויקיזציה, קישורים פנימיים ותבנית:מיון.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
קריאת טבלת מיוןפוקנת ואקיטה
קובץ:Phocoena sinus.jpg

השוואת גדלים

מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: לווייתנאים
משפחה: פוקניים
סוג: פוקנה
מין: פוקנת ואקיטה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Phocoena sinus
תחום תפוצה
Cetacea range map Vaquita.PNG

ואקיטה (שם מדעי: Phocoena sinus), או פוקנת המפרץ, היא מין נדיר של פוקנה, והמין הקטן ביותר בסדרת הלווייתנאים. הוואקיטה היא אנדמית לחלקו הצפוני של מפרץ קליפורניה. פירוש שמה הוא "פרה קטנה" בספרדית.

תיאור

זהו המין הקטן ביותר בסדרת הלווייתנאים, והוא מצוי רק בקצהו הצפוני של מפרץ קליפורניה. לוואקיטה יש טבעות כהות מסביב לעיניים, כתמים על השפתיים ופס ארוך מסנפירי הגב עד הפה. צבעו של גבה אפור כהה, שהופך לכמעט לבן בבטנן. צבעה של הוואקיטה מתבהר עם התבגרותה. הנקבות גדולות מעט מהזכרים – אורכן מגיע לכ-140 ס"מ בעוד שאורכם של הזכרים הוא כ-134 ס"מ.

התנהגות

הוואקיטות משתמשות בצלילים בתדר גבוה כדי לתקשר ביניהן וכדי לנווט בים, בדומה לשאר מיני הלווייתנאים. הן חמקניות מאוד, ולרוב נמנעות ממפגש עם סירות ובני אדם. הואקיטות עולות לפני המים לפרקי זמן קצרים כדי לנשום וחוזרות מיד אל מתחת למים, ולכן קשה לתפוס אותן בסביבתן הטבעית. הן מתבודדות יחסית ללווייתנאים אחרים, ולרוב נמצאות לבד או בקבוצות של 2–3 פרטים; אם כי לעיתים ניתן לראות קבוצות של 8–10 פרטים.

מחזור חיים ורבייה

לא ידוע הרבה על מחזור החיים של הוואקיטה, ובין השאר חסרים נתונים על גיל ההתבגרות, תוחלת החיים והדינמיקה החברתית שלהן. רוב ההערכות בנושא מבוססות על מינים אחרים של לווייתנאים הדומים לוואקיטה.

הדעה הרווחת היא כי שתוחלת חייהן היא כ-20 שנים בתנאים אידיאליים[1][2] וכי ההתבגרות שלהן נמשכת בין 3 ל-6 שנים. ההריון מתחיל בסוף האביב או תחילת הקיץ, והוא נמשך בין 10 ל-11 חודשים. הנקבות מניקות את הולד במשך 6–8 חודשים.[3]

סכנת הכחדה ומאמצי השימור

הוואקיטה נמצאת בסכנת הכחדה חמורה יותר מכל בעל חיים אחר לפי הרשימה האדומה של ארגון IUCN. בשנת 2019 היו רק 10 פרטים חיים, כאשר בשנת 2005 היו כ-300. מצב חמור זה הביא את ארגון אונסק"ו להכריז על אתר המורשת העולמית במפרץ מקסיקו כאתר בסיכון.[4] הסכנות העיקריות שלהם הם דיג לא חוקי של דג הטוטואבה באמצעות רשתות גדולות, בהן נתקעות הואקיטות. מאמצי שימור מובלים על ידי ממשלות מקסיקו, ארצות הברית וקנדה.[5]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ואקיטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Rojas-Bracho, L.; Reeves, R. R.; Jaramillo-Legorreta, A. (2006-11-13). "Conservation of the vaquita Phocoena sinus". Mammal Review 36 (3): 179–216.
  2. ^ Avila-Forcada, S.; Martínez-Cruz, A. N. L.; Muñoz-Piña, C. (May 2012). "Conservation of vaquita marina in the Northern Gulf of California". Marine Policy 36 (3): 613–622.
  3. ^ Thomas A. Jefferson; Marc A. Webber; Robert L. Pitman (29 August 2011). Marine Mammals of the World: A Comprehensive Guide to Their Identification. Academic Press. pp. 288–289.
  4. ^ The Islands and Protected Areas of the Gulf of California (Mexico) inscribed on the List of World Heritage in Danger
  5. ^ "Recovering the Vaquita and Promoting Sustainable Local Livelihoods: Project Summary". Commission for Environmental Cooperation. 2011. Retrieved 5 November 2011.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0