זיזף תאנה אדום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןזיזף תאנה אדום
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי נשפון
משפחה: זיזפיים
סוג: זיזף תאנה אדום
מין: זיזף תאנה אדום
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Stenoderma rufum
תחום תפוצה
Stenoderma rufum Range.svg
  תת-המין S.r.darioi
  תת-המין S.r.rufum

זיזף תאנה אדום או זיזף פירות אדום (שם מדעי: Stenoderma rufum) הוא מין עטלף בינוני במשפחת הזיזפיים, שאנדמי לאיים האנטילים באזור הים הקריבי ומהווה מין יחיד בסוגו. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1839 על ידי הזואולוג הצרפתי אנסלם גאייטאן דמארה ומשמעות שמו המדעי ״עור-צר אדום״ בהתייחס לכנף הזנב הצרה ולמראה האדמוני של הפרווה. יש לו שני תת-מינים. זיזף התאנה קרוב מבחינה פילוגנטית לזיזף פירות, זיזף תאנה קובני וזיזף תאנה ג'מייקני; השניים האחרונים סווגו בעבר לצידו כמינים תחת סוג אחד.

תיאור ואנטומיה

זיזף התאנה האדום מתאפיין בגוף שמנמן ועגלגל, בראש קצר, רחב ומעוגל ובגולגולת חזקה ומסיבית. החרטום קצר ורחב. האוזניים משולשות ומחודדות עם צפירים קטנים. העיניים קטנות בצורת אליפסה, עם קשתית חומה ואישונים עגולים. עיטור העלה האפי גדול ועבה ומורכב מחנית זקופה ופרסה עבה; בנוסף, העיטור מוקף בטבעת נפוחה ומסולסלת דמוית תחרה. הפה רחב, והשפתיים מכוסות בגבשושיות ויבלות.

אורך ראשו וגופו של זיזף התאנה האדום 60–73 מ״מ, אורך הזרוע 46–51 מ״מ ומשקלו 25–30 גרם. אין לו זנב, וכנף הזנב שלו צרה וקצרה. הדו-צורתיות הזוויגית משתנה בין תת-המינים: אצל האחד היא בלתי מורגשת ואצל האחר הנקבות גדולות יותר. לזכרים יש בלוטות על הכתפיים שמפיקות חומר עם ניחוח מושק חזק.

הפרווה של זיזף התאנה האדום עבה, צפופה וארוכה למדי. צבעה הכללי מציג ניגודיות חדה בין הצד העליון לתחתון: הצד העליון, שכולל את הראש, הכתפיים ומרבית הגב, צבוע בחום אדמדם, קפה עמוק או חום ערמוני שהעניק למין את שמו, בעוד שהצד התחתון אפרפר חיוור, בז׳ או כסוף. עם זאת, באוכלוסיות של זיזפי תאנה בפוארטו ריקו הניגודיות אינה כה בולטת. על הכתפיים ומתחת לאוזניים יש כתמים לבנים בולטים שאופיינים לזיזפי התאנים. לעיתים יש סינר לבנבן או צהבהב על הסנטר והחזה. האוזניים שחרחרות בשוליים וכתומות או צהובות בצפירים ובפנים האפרכסת. האף והפה ורודים והעיטור האפי כתום, אדום או בורדו. הזרועות והאצבעות ורודות או אדומות והכנפיים שחורות או חומות.

תפוצה וביולוגיה

זיזף התאנה האדום אנדמי לקריביים; הוא נפוץ בפוארטו ריקו, בוייקס, בשלושת האיים הגדולים באיי הבתולה של ארצות הברית: סנט קרואה, סנט ג'ון וסנט תומאס וכנראה גם באי הבתולה הספרדי. בית הגידול שלו מורכב מיער גשם טרופי עם 2,000 מילימטר משקעים בשנה, יער סובטרופי יבש ובתה חופית.

זיזף התאנה האדום פעיל לאורך שעות הלילה ומבלה את שעות היום בעלווה הצפופה ללא אתר לינה קבוע. הוא חי בבדידות בתוך שטח מחיה קטן בגודל 2.5 דונם ואינו מפגין טריטוריאליות כלפי בני מינו. בשל מיעוט טורפים ליליים באיים, זיזף התאנה אינו מקטין את פעילותו בליל ירח מלא כמו עטלפים אחרים. הזיזף תר אחר מזונו מעל שבילים ונחלים בגובה 3 מטר ומעל חופת היער, ומשתמש באיכון-הד לניווט ואיתור מזון. התזונה שלו מורכבת כנראה ממיני תאנים מקומיות, ססרופיה, איפאה, פרסטויאה, מנילקרה, דקל הכסף, מימוסופס, מנגו, בננה, צוף ופירות נוספים. במהלך האכילה, הזיזף חותך ויורק את מרבית הפרי ואוכל רק את העיסה הרכה והמיץ. בשל כך, הוא משמש כמפיץ זרעים חשוב בקריביים ואף כמפיץ בלעדי עבור עצים מסוימים.

הנקבות יכולות להתרבות לאורך השנה, אולם הזכרים מתרבים בעיקר בעונה היבשה. העונה משפיעה על גודל העוברים, כאשר בהמלטות בעונה הגשומה העוברים נוטים להיות גדולים יותר בשל שפע במזון במהלך ההיריון. הזיזפית ממליטה גור יחיד מפותח למדי עם עיניים פקוחות וכסות מלאה (להוציא את אזור הפנים). היא עשויה להביא לעולם שני צאצאים בשנה, ולעיתים הרה ומניקה בו זמנית.

מצב שימור

זיזף התאנה האדום מסווג על ידי הרשימה האדומה של IUCN במצב השימור קרוב לסיכון (NT), היות שהוא מוגבל לחמישה איים קטנים יחסית, טווח התפוצה הכולל שלו קטן מ-20,000 קמ״ר, והוא חווה ירידה במספריו עקב אובדן בית גידול שנגרם מסופות הוריקן טרופיות והפרעה אנושית (ספורט ופעילות פנאי). היערות המצומצמים באיים רגישים במיוחד לשינויי אקלים, ותלויים במשקעים עונתים. מחקרים שנעשו בפוארטו ריקו ובאיי הבתולה מצביעים על כך שהמין נדיר יחסית בכל רחבי האיים. זיזף התאנה מצוי באזור מוגן גדול אחד: היער הלאומי אל-יונקה בצפון-מזרח פוארטו ריקו שהוא יער הגשם היחיד שנמצא תחת ניהול של שירות היערות של ארצות הברית.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0