טרור ביולוגי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טרור ביולוגי הוא סוג של פעולת טרור הכוללת שחרור מכוון או הפצה של אורגניזמים. אורגניזמים אלה יכולים להיות חיידקים, נגיפים או רעלנים, והם יכולים להיות טבעיים או מעשה אדם. שימוש בשיטה זו בלחימה נקרא "לוחמה ביולוגית".

הגדרה

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית, התקפת טרור ביולוגי היא פעולה מכוונת של שחרור חיידקים, נגיפים, רעלנים או אורגניזמים אחרים, במטרה לגרום למחלה או מוות של בני אדם, חיות או צמחים. אורגניזמים אלה נמצאים בדרך כלל בטבע, אך ייתכן שהם שונו מתוך מטרה להגביר את יכולתם לחולל מחלה, לשפר את עמידותם כנגד טיפול רפואי או להגביר את יכולת ההפצה שלהם. הם יכולים להתפשט באמצעות המים, האוויר או מזון. טרוריסטים מנסים להשתמש באורגניזמים למטרות טרור מכיוון שקשה מאד לגלות אותם והם אינם גורמים להופעת סימני המחלה בשעות או בימים שמיד לאחר הפצתם. חלק מהם יכולים לעבור מאדם לאדם, כמו נגיף האבעבועות השחורות, וחלק לא – כמו האנתרקס.

טרור ביולוגי הוא נשק מושך מכיוון שהאורגניזם קל יחסית להשגה והוא זול, ניתן להפיץ אותו בקלות, והוא יכול לגרום לפחד וחרדה הגדולים מההשפעה בפועל של האורגניזם שהופץ. יחד עם זאת, מנהיגים צבאיים למדו שלטרור ביולוגי מספר מגבלות חשובות: קשה להשתמש בנשק ביולוגי בצורה כזאת שרק האויב ייפגע ולא כוחות ידידותיים. נשק ביולוגי שימושי לטרוריסטים בעיקר די לזרוע פחד ופאניקה ברחבי המדינה. יחד עם זאת, אנשי מדע כמו ביל ג'וי, הזהירו מפני הכוח הפוטנציאלי שיש להנדסה גנטית אם היא תיפול בידיהם של טרוריסטים.

כמו כן ישנם מחוללי מחלות אשר עלולים לפגוע קשות בכלכלה בלבד. דוגמה לכך היא מחלת הפה והטלפיים, הפוגעת בחיות בלבד וכמעט שאינה משפיעה על בני האדם.

היסטוריה

המאה ה-20

ב-1971 משטרת שיקגו עצרה שני סטודנטים אשר תכננו להחדיר לאספקת המים העירונית טיפוס וסוגי חיידקים נוספים. אחד מהם הקים קבוצת טרור בשם R.I.S.E, בעוד השני גידל תרביות חיידקים שלקח ממקום עבודתו בבית החולים. שניהם נמלטו לקובה לאחר ששוחררו בערבות. אחד מהם מת בקובה בשנת 1974 בנסיבות טבעיות, והשני חזר לארצות הברית ב-1975 ונגזר עליו מאסר על תנאי.

ב-1984 חסידיו של אושו שהתגוררו בעיר קטנה במחוז וואסקו שבמדינת אורגון, ניסו להשפיע על הבחירות המקומיות על ידי נטרול האוכלוסייה המקומית. הדבר נעשה על ידי הדבקה בחיידק מסוג סלמונלה של בר סלטים ב-11 מסעדות, מוצרים בחנויות מכולת, ידיות דלתות ומקומות ציבוריים אחרים. ההתקפה הדביקה 751 אנשים וגרמה להרעלת מזון חמורה. לא היו הרוגים. מקרה זה הוא ככל הידוע התקפת טרור ביולוגי ראשונה על אדמת ארצות הברית במאה ה-20.

ביוני 1993 ביצעה הכת יפנית דתית, אום שינריקיו, ניסיון כושל למתקפת טרור ביולוגי בטוקיו. חברי הכת בצעו ניסיון לשחרר אנתרקס, אך איש לא נדבק. הסיבה לכך היא שחברי הכת השתמשו בתרכיב חיסון אנתרקס שניתן באותה תקופה לבעלי חיים, לתרכיב זה חסן הגן שגורם לסימפטומים של המחלה.

המאה ה-21

בספטמבר ואוקטובר 2001, בוצעה מתקפת אנתרקס על ארצות הברית, במסגרתה נשלחו מספר מעטפות המכילות אנתרקס למשרדי תקשורת ולחברי קונגרס. כתוצאה מכך נהרגו 5 בני אדם.

ב-2004 נחשפה חוליית פת"ח התכננה לבצע פיגוע ביולוגי בתל אביב. התוכנית כללה פיצוץ מטען תופת המכיל דם נגוע באיידס.[1]

קטגוריות

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית מחלק את הגורמים המסוכנים לקטגוריות (A, B, C).

קטגוריה A

הגורמים בקטגוריה A מהווים סיכון לאומי, הם מופצים ומועברים בקלות, שיעורי התמותה הם גבוהים, בעלי פוטנציאל להשפעה משמעותית על בריאות הציבור, עלולים לגרום לפאניקה כללית או דורשים מוכנות מיוחדת לשמירת בריאות הציבור:

קטגוריה B

הגורמים בקטגוריה B הם קלים יחסית להפצה ושיעורי התמותה הם נמוכים.

קטגוריה C

הגורמים בקטגוריה C הם פתוגנים אשר עלולים להיות מהונדסים גנטית להפצה המונית בגלל הזמינות שלהם, קלות הייצור וההפצה, שיעורי תמותה גבוהים או היכולת לגרום להשפעה בריאותית משמעותית.

מענה לאירוע טרור ביולוגי או איום

באופן היסטורי, ממשלות ורשויות הסתמכו על הסגרים כאמצעי הגנה על האוכלוסייה. גופים בינלאומיים כמו ארגון הבריאות העולמי כבר מקדישים חלק מהמשאבים לניטור ומעקב אחר מגיפות.

ארצות הברית

סוכנויות הממשל אשר יוזנקו לטיפול באירוע טרור ביולוגי יכללו רשויות לאכיפת חוק, צוותים לטיפול בחומרים מסוכנים וצווותי רפואת חירום. כמו כן לצבא ארצות הברית יש יחידות מיוחדות היכולות להגיב לאירוע טרור ביולוגי. פעולות התגובה יכללו גם את המרכז לבקרת מחלות ומניעתן.

ישראל

ב-2002 הוקמה בישראל ועדת מומחים מיוחדת למניעה והתגוננות מפני טרור המכוון לפגוע במזון. הוועדה הוקמה בעקבות פיגועי מעטפות האנתרקס בארצות הברית, וניסיון פיגוע של שלושה ערבי מזרח ירושלים להחדיר תרופה המיועדת לחולי לב במשקאות בית קפה. רק חלק קטן מהמלצות הוועדה יושמו.[2]

בינואר 2010 התקיים תרגיל "להבה כתומה" הדימה פיגוע ביולוגי במרכז ישראל.[3] בנובמבר 2011 התקיים תרגיל "להבה כתומה" בעפולה, במסגרת התרגיל ניתן מענה ל-5,000 אזרחים הנפגעו מטרור לא קונבנציונלי.[4]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרור ביולוגי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אפרת וייס, השב"כ: סיכלנו "פיגוע איידס" בת"א, באתר ynet, 13 באפריל 2004
  2. ^ עמית שניידר, סכנה! טרור ביולוגי, באתר ynet, 16 באפריל 2004
  3. ^ האם ישראל ערוכה לפיגוע טרור ביולוגי?, אתר וואלה!, 13 בינואר 2010
  4. ^ קובי דוד, איום ביולוגי? בעפולה התכוננו לכל תרחיש, אתר וואלה!, 30 בנובמבר 2011