טרמיט-העל הפורמוזי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטרמיט-העל הפורמוזי
מושבת בוגרים של טרמיט-העל הפורמוזי
מושבת בוגרים של טרמיט-העל הפורמוזי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: חרקים
סדרה: תיקנאים
תת־סדרה: טרמיטים
משפחה: Rhinotermitidae (אנ')
סוג: Coptotermes (אנ')
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Coptotermes formosanus

טרמיט-העל הפורמוזי (Coptotermes formosanus) (באנגלית: Formosan subterranean termite) הוא מין פולש ממשפחת הטרמיטאים.

מקורו של המין בדרום סין, משם הועבר לפורמוזה-טייוואן וליפן. לאורך המאה ה-20 התבסס המין בדרום אפריקה, סרי לנקה, הוואי וארצות הברית.

הטרמיט מכונה לעיתים קרובות כטרמיט-על בגלל הרגלי האכילה ההרסניים, בשל גודלן העצום של מושבות הקינון ובשל יכולתו לצרוך עצים בקצב מהיר.

מושבה בודדת עשויה להכיל כמה מיליוני פרטים (לעומת כמה מאות אלפי טרמיטים למיני טרמיטים תת-קרקעיים אחרים), שמתגוררים בשטח של עד 100 מטר באדמה.

מושבה פורמוזנית בוגרת יכולה לצרוך עד 400 גרם עץ ביום, ועלולה לפגוע קשות במבנים בתוך שלושה חודשים בלבד. בגלל גודל האוכלוסייה וצריכת המזון המואצת שלה, נוכחותה של מושבה מהווה איום חמור על מבנים סמוכים. ככל הידוע, לאחר שהוקמה מושבה טרמיטים פורמוזניים מעולם לא הוכחדו מאזור.

ביולוגיה

הטרמיטים חיים במושבה כללית, קולוניאלית חברתית, מעל או מתחת לפני הקרקע. מושבה תת קרקעית מורכבת מרשת מסועפת של מחילות, בעוד מושבה הבנויה מעל הקרקע מיוצרת על ידי הטרמיטים מתאית ורכיבי עץ המודבקים באמצעות רוק מיוחד שהם מפרישים, מה שמקנה למבנה חוזק יוצא דופן.

לטרמיטים יש מערכת חברתית ברורה, הכוללת מלך, מלכה, פועלים, חיילים וכן טרמיטים מכונפים. הפועלים מספקים את המזון, חיילים מגנים על הקן, והמלכה אחראית על התרבות המושבה. למלכת המושבה אורך חיים סביב 15 שנה, והיא מסוגלת להטיל עד 2,000 ביצים ביום.

תפוצה בישראל

בחודש תשרי התשפ"א אישר המשרד להגנת הסביבה בישראל מקרה מזוהה ראשון של המין, במוקד בודד בעיר פתח תקווה[1].


לקריאה נוספת

הערות שוליים

P biology.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.