טרנצ'טאון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רחוב בטרנצ'טאון

טרנצ'טאוןאנגלית: Trenchtown או Trench Town) היא שכונה במערב קינגסטון בירת ג'מייקה. מן השכונה צמחו הסגנונות המוזיקליים רגאיי, סקא ורוקסטדי ותנועת הראסטפארי. השכונה הייתה מקום מגוריו של בוב מארלי וחלק מחברי להקתו, The Wailers.

מקור השם

במקום היה שטח מרעה שהשתייך למהגר אירי בשם דניאל פאואר טרנץ' (Daniel Power Trench) ונודע בשם טרנץ' פן (Trench Pen). השטח ננטש במאה ה-19 אך השם נשאר.

היסטוריה

בשנות ה-30 של המאה ה-20 החלו כפריים רבים לזרום לקינגסטון בחיפוש אחר עבודה. הממשלה הקולוניאלית הבריטית הקימה על פני 200 אקר באזור טרנץ' פן שכונת דיור ציבורי ובה רחובות ישרים בתבנית שתי וערב. כל בלוק נבנה כחצר ציבורית גדולה וסביבה מבנים בני קומה אחת או שתיים. בחצר התקיימו שירותים משותפים כגון בית מרחץ ומטבח קהילתי. שיטת דיור זו זכתה לכינוי Government Yards of Trench Town ("חצרות הממשלה של טרנצ'טאון"). השכונה כללה גם מרפאה, בתי ספר (יסודי ותיכון), פארק ציבורי (Vin Lawrence Park), אולם תיאטרון (The Ambassador), תחנת כיבוי אש ומרכז תרבות וספורט YMCA (לגברים) ו-YWCA (לנשים).

בשנות ה-50 וה-60 פרחה בשכונה הענייה והצפופה תרבות רחוב שוקקת ויצירתית שכללה אימוץ נרחב של התורה הרסטאפארית וגיבוש סגונות מוזיקליים, שהפכו אותה לאבן שואבת למפיקים מוזיקליים[1][2]. כן התפתחה מאד אמנות ציורי הקיר, כך שרבים מהכתלים היו מכוסים בכרזות מצוירות בנושאים פוליטיים וחברתיים כגון גאווה שחורה, צבעי הפאן-אפריקאיות, תמונות מנהיגים (בפרט מרקוס גארבי והיילה סלאסי, קיסר אתיופיה), לגליזציה של מריחואנה וכדומה[3].

בעת מסעות הבחירות האלימים שאפיינו את ג'מייקה ב-שנות ה-70 של המאה ה-20 הפכה השכונה למפוצלת בין תומכי מפלגת העם הלאומית (PNP) מצפון לרחוב 7 לתומכי מפלגת הלייבור של ג'מייקה (JLP) שמעוזם היה מדרום לרחוב 7. הרחוב עצמו היה לשדה קרבות רחוב בין הקבוצות היריבות[4]. הפיצול הפולטי, הקיטוב והאלימות גרמו להתדרדרות השכונה, לבריחת כוחות חזקים והפסקת פעולם של שירותים ממשלתיים[5].

את מקומם של שירותים ציבוריים וממשלתיים תפסו יוזמות קהילתיות כגון מרכז הקריאה (ספרייה ציבורית ומרכז לימוד)[6] ומרכז המורשת התרבותית ((The Trench Town Culture Yard (TTCY; חצר התרבות של טרנצ'טאון) שנפתח בשנת 2006 כמרכז מבקרים לשימור והצגת תרבותה ומורשתה הייחודיים של השכונה[7].

השכונה מוזכרת בכמה משיריו של מארלי, בהם "Trenchtown", "Natty Dread", "Trenchtown Rock" ו-"No Woman, No Cry".

ב-2010 החלה ממשלת ג'מייקה בפרויקט שיקום פיזי וחברתי בטרנצ'טאון, במימון הבנק העולמי.[8].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרנצ'טאון בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0