יאיר כספי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יאיר כספי

יאיר כספי (נולד ב-1954) הוא עובד סוציאלי ישראלי, מייסדו ומנהלו של מרכז "פסיכולוגיה ביהדות" בתל אביב. כספי דוגל במה שהוא מכנה "יהדות ישראלית".

ביוגרפיה

יאיר כספי נולד ב-1954. אביו, משה, היה בן למשפחה חרדית מהיישוב הישן שנטש את הדת בנעוריו, עבר לקיבוץ ונמנה עם מקימי מפעלי ים המלח. אמו, חנה, עלתה מפולין והייתה חברה בפק"פ. בהיותו בן תשע התגרשו הוריו, והוא נשאר עם אמו. בגיל 14 עבר ללמוד בפנימיית "הדסים". אימו לקתה במחלה נפשית ויחסיו עם משפחתו הסתבכו. בהמשך ניתק כל קשר עם משפחתו[1].

קיבל תואר ראשון במחשבת ישראל מהאוניברסיטה העברית בירושלים. את הדוקטורט בעבודה סוציאלית, במסלול ישיר לדוקטורט, עשה בישיבה יוניברסיטי בניו יורק. נושא עבודתו הוא "אקלקטיות בפסיכותרפיה". משנת 1990 הוא רשום בפנקס העובדים הסוציאליים בישראל. עבד במרפאה הפסיכיאטרית של בית החולים הדסה, וניהל תוכניות לטיפול בהתמכרויות.

בשנת 1999 ייסד את התוכנית "פסיכולוגיה ביהדות" במרכז למורשת היהדות על שם צימבליסטה באוניברסיטת תל אביב. זו תוכנית לימודים שנועדה במקורה בעיקר לפסיכולוגים ולעובדים סוציאליים, אך נפתחה גם לציבור הרחב, ועסקה בפסיכולוגיה המתבססת על מורשת היהדות. בנוסף לכספי לימדו בתוכנית רבנים, פסיכולוגים וחוקרי יהדות. בשנת 2009 הפכה התוכנית למכון עצמאי בתל אביב, אשר במסגרות הקבוצתיות ותוכניות הלימוד שלו לומדים מאות תלמידים. לתוכנית הלימודים נוספו "קבוצות עבודה" הפועלות במשך כל השנה, ומציעות מסגרת עבודה מתמשכת של תיקון עצמי והתמודדות עם נושאי יסוד בחיי המשתתפים. על פי כספי ומארגני התוכנית, חברי הקבוצות יוצאים למסע אל לב השבר האנושי של היחיד והתרבות, ולומדים לוותר על אשליותיהם על מצב האדם.

בשנת 2002 יצא לאור ספרו "לדרוש אלוקים", המציג את עיקרי השקפתו. הספר הפך לרב מכר. בשנים האחרונות כותב כספי טורי דעה באתרים ועיתונים שונים, המציגים "רגעי דעת" ושינויים שעברו תלמידי "פסיכולוגיה ביהדות". בסתיו 2013 ראה אור ספרו "ניסיון - פסיכולוגיה ויהדות: מסע תיקון" המביא את סיפוריהם האישיים של עשרות מתלמידיו, שחוו רגעי תובנה פסיכולוגית ששינתה את חייהם ויצרה התגלות של ייעודם. בקיץ 2017 ראה אור ספרו "הילד שכמעט הציל את אמו", סיפור ניסיונו של המחבר להתמודד עם פציעה שהוא נושא עמו, מן השנים בילדותו שבהן חי לבדו עם אמו, שמחלת הנפש שלה הלכה והחמירה, כשהמחבר נע בין הזדהות עמה, פחד ממנה, ומאמץ רב שנים למלט את נפשו: "הלכתי לשחרר את עצמי וחיפשתי את כל מקומות מאסרי".

כספי מגדיר עצמו כיהודי חילוני דתי. הוא לא מוצא בין ההגדרות המקובלות היום לזהות יהודית אף אחת שמתאימה לו. שיטתו הפסיכולוגית מעוררת עניין רב גם בקרב דתיים.

כספי נשוי ואב לשלושה ילדים, מתגורר בירושלים.

השקפתו

על-פי השקפתו של כספי, היהדות נפגעה כתוצאה מאלפיים שנות גלות: בשנים אלה הקדישו היהודים את כוחותיהם להישרדות ולשמירת המסורת, ולכן ההלכה לא התחדשה. להשקפתו, הציונות היא מאורע יהודי, שפותח את האפשרות לעסוק יותר בחוויית הקרבה לאלוקים; האתגר בתקופה הנוכחית הוא גיבושה של "יהדות ישראלית" שאינה אף אחד מן הזרמים המוכרים של היהדות, והיא, בפועל, הזרם הגדול והחשוב של היהדות כיום, אם כי רבים מחבריה אינם יודעים כלל שהם שייכים לה.

ספריו

קישורים חיצוניים

מכּתביו והרצאותיו:

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0