יאנוס לאסקריס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יאנוס לאסקריס
Ἰᾶνoς Λάσκαρις
פטירה רומא, מדינת האפיפיור

יאנוס לאסקריסיוונית: Ἰᾶνoς Λάσκαρις; באיטלקית: Giovanni Lascari, נולד סביב שנת 1445 בקונסטנטינופול; מת ברומא ב-7 בדצמבר 1535), המכונה גם ג'ון רינדאקנוס, על שם עיר מוצא משפחתו, רינדאקוס, באסיה הקטנה, היה מלומד יווני הומניסט ידוע.

ביוגרפיה

בשנת 1453, לאחר כיבוש קונסטנטינופול על ידי צבא האימפריה העות'מאנית, נלקח לאסקריס בן ה-8 לפלופונסוס שהיה עדיין בשלטון נוצרי. ב-1460, לאחר שגם הפלופונסוס נכבש על ידי העות'מאנים, עבר לכרתים. כבר בצעירותו הגיע לוונציה, ושם פגש את בסאריון שנעשה פטרונו ומימן את לימודי הלטינית שלו באוניברסיטת פדובה.

כשבסאריון מת, לורנצו דה מדיצ'י, שליט פירנצה שנודע כפטרון של אמנים הומניסטיים רבים, הזמין את לאסקריס לפירנצה, שם החל להרצות ביוונית על כתביהם של תוקידידס, דמוסתנס, סופוקלס והאנתולוגיה היוונית לשירים ליריים. לורנצו שלח אותו פעמיים ליוון כדי לחפש כתבי יד נדירים. בפעם השנייה (1492) לאסקריס הביא איתו לפירנצה יותר ממאתיים כתבי יד מספריית מנזרי הר אתוס.

באותה השנה הנזיר הרדיקלי ג'ירולמו סבונרולה עלה לשלטון בפירנצה, לורנצו מת ולאסקריס עזב את העיר ועבר לשירותו של מלך צרפת ששלח אותו לשמש כשגריר בוונציה בין השנים 1503 ו-1508. במהלך שהותו שם הוא נעשה חבר ב"אקדמיה אלדינה", אקדמיה הומניסטית של אלדו מנוציו, שהיה גדול המדפיסים באיטליה של המאה ה-16, והתמקד בכתבים יוונים ובתרבות ההלניסטית. בין השנים 1513 ל-1518 התגורר ברומא בתקופתו של האפיפיור לאו העשירי, הראשון מבית מדיצ'י, אליה חזר למשך שנתיים ב-1523.

הוא סייע למלכי צרפת לואי השנים עשר ולפרנסואה הראשון (שהביא את הרנסאס האיטלקי לצרפת) להקים ספרייה מלכותית.

בין כתבי היד שלאסקריס הדפיס לראשונה היו: האנתולוגיה היוונית, כתביהם של הומרוס, פורפיריוס, לוקיאנוס, וארבעה מחזות של אוריפידס.

על קברו נכתב:

ΛΑΣΚΑΡΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΓΑΙΗ ΕΝΙΚΑΤΘΕΤΟ ΓΑΙΗΝ, ΟΥΤΙ ΛΙΗΝ ΞΕΙΝΗΝ, Ω ΞΕΝΕ, ΜΕΜΦΟΜΕΝΟΣ. ΕΥΡΕΤΟ ΜΕΙΛΙΧΙΗΝ. ΑΛΛ' ΑΧΘΕΤΑΙ ΕΙΠΕΡ ΑΧΑΙΟΙΣ. ΟΥΔ' ΕΤΙ ΧΟΥΝ ΧΕΥΕΙ ΠΑΤΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΝ.

”לאסקריס בארץ זרה עזב את בשרו, והוא לא מאשים אותה (את הארץ) על זרותה הרבה, הוא אדם זר. הוא גילה שהיא מתוקה. אבל הוא דואג לאגאים (היוונים), כיוון שארצם לא מכסה אותם בעפר חופשי.”

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יאנוס לאסקריס בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0