יגאל מילוא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יגאל מילוא
Igal Milo.jpg
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 19581985 (כ־27 שנים)
דרגה אלוף-משנה אלוף-משנה

יגאל (מולצ'דסקי) מילוא (נולד ב-1 ביוני 1939) הוא קצין בדרגת אלוף-משנה במילואים ומהנדס מכונות. ממייסדי יחידת יפת"ח העוסקת בפיתוח אמצעי לחימה. בשנת 1972 זכה הוא והצוות שלו בפרס ביטחון ישראל.

ביוגרפיה

נולד בשם יגאל מולצ'דסקי וגדל בכפר סבא למרדכי ומרים מולצ'דסקי, חלוצים בני העלייה השלישית שהתיישבו במושבה בשנת 1931. כתלמיד בית-ספר יסודי, חבש את ספסלי בית הספר הממלכתי-דתי "מזרחי". בנעוריו למד מספר שנים בבית הספר החקלאי פרדס חנה. את לימודי התיכון השלים בפנימייה החקלאית של הכפר הירוק. במקביל ללימודיו עסק רבות בספורט והיה שחקן פעיל בקבוצת הכדורגל של הפועל כפר סבא בעונות 1959/1960 ו-1960/1961 (שיחק בליגה א' באותה העת ליגת המשנה) והבקיע לזכותה 7 שערים[1].

מילוא (בשעתו רס"ן) בשליחות בארצות הברית, 1969

שירותו הצבאי

מילוא התגייס לחיל ההנדסה ב-1958 ושירת בצה"ל עשרים ושבע שנים. במהלכן, מילא שורה ארוכה של תפקידי שדה, מטה, מחקר ופיתוח. בראשית דרכו הצבאית, מילוא שירת כמדריך חבלה ומיקוש בבי"ס להנדסה צבאית. בהמשך, שימש כראש-מדור ניסויים במפקדת קצין הנדסה ראשי. שם החל שיתוף-הפעולה ההדוק בינו ובין תת-אלוף דוד לסקוב. מילוא היה עוזרו של לסקוב בין השנים 1961-1970. השותפות ארוכת השנים בין השניים הובילה לשורה של שינויים מבניים בחיל-ההנדסה, ולתרומה משמעותית בכושר הלחימה של צה"ל.

מילוא לקח חלק פעיל ומרכזי בהקמתה של יחידת יפת"ח, יחידת פיתוח אמצעי לחימה, שפעלה בשיתוף פעולה הדוק עם כל זרועות הצבא. הוא נמנה עם מובילי היוזמה להפוך את יפת"ח מצוות קטן, שנודע בצה"ל כ"חוליית לסקוב", ליחידת הנדסה תקנית. ברבות השנים, יפת"ח פיתחה עשרות אמצעי לחימה, ביניהם אמצעי חבלה, מיקוש, גישור, תעבורה, ביצור, פריצה והסוואה. בין אמצעים אלה ניתן למנות אמצעי לחימה היסטוריים שהיו בשימוש במהלך מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים, וכן אמצעים שעדיין נמצאים בשימוש פעיל.[2] בשנת 1969 עברת את שם המשפחה שלו מ"מולצ'דסקי" ל"מילוא" לקראת נסיעה ייצוגית במדים לארצות הברית. במסגרת הנסיעה עסק בבחינת חומר נפץ נוזלי והרצה בפני גורמים בקהילה היהודית בניו-יורק UJA).

ב-1972 מילוא זכה לציון לשבח מטעם הוועדה לפרס ביטחון ישראל כחבר בצוות לפיתוח אמצעי לחימה מיוחדים. בהמשך דרכו בצה"ל, הוא שירת בתפקידים כקצין אמל"ח של פיקוד הדרום, כקצין הנדסה חטיבתי, אוגדתי וגייסי, וכראש-מחלקת אמצעי לחימה מחקר ופיתוח במטה הכללי. את לימודי הנדסת המכונות בטכניון סיים במהלך שירות הקבע שלו בשנת 1977. בתפקידו האחרון בצה"ל, מילוא שירת כעוזר סגן הרמטכ"ל וראש פרויקט "חרמונים". במסגרת פרויקט הנדסי מורכב זה, הוקם בחרמון רכבל מבצעי, מערך המוצבים שעל ההר עובה בצורה חדשנית, וחובר לרשתות החשמל, המים והתקשורת הארציות.

מילוא המשיך לשרת במילואים גם עשרות שנים לאחר שחרורו משירות קבע. במסגרת שירות המילואים שלו, כשהוא בשנות השבעים לחייו, מילוא נמנה עם קבוצת פיתוח אמל"ח ייחודית שפעלה בפיקוד הדרום בין השנים 20132020. הקבוצה עסקה בפיתוחם של כעשרים אמצעי לחימה, ביניהם אמצעים להגנת הגבול בין ישראל לרצועת עזה. מילוא שוחרר ממילואים במאי 2021, כמעט שישים ושלוש שנים לאחר גיוסו לצה"ל. עם שחרורו, בגיל שמונים ואחת, הוענקה לו תעודת הוקרה מהרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי.

פעילות הנצחה ומורשת

החל מראשית שנות האלפיים כשני עשורים פרויקט תיעודי וחינוכי יחיד מסוגו, שעוסק במורשת חיל ההנדסה. הפרויקט מתמקד במורשת יפת"ח ובפועלו של מפקד היחידה הראשון, תת-אלוף דוד לסקוב (1989–1903), שזכה על תרומתו לצה"ל בשלושה פרסי ביטחון ישראל. בשנת 2014 זכה בפרס קצין חימוש ראשי על הקמת יחידת אמל"ח בפיקוד הדרום. החל מראשית שנות האלפיים מילוא מוביל פרויקט חינוכי, ששם לו למטרה לקרב את הציבור, בדגש על ילדים ונוער, לעבודה חקלאית ואהבת הארץ. במסגרת הפרויקט, הוא מנהל בשיתוף עם אחיו, אבינעם מולצ'דסקי, פרדס חינוכי שניטע על ידי הוריהם.[3]

חיים אישיים

מילוא נשוי לעדה מילוא (לבית ולדמן). לזוג ארבעה ילדים (צעיר הבנים הוא פרופ' רון מילוא ממכון ויצמן) ואחד-עשר נכדים.

לקריאה נוספת

  • יואל אמיר ועוד (עור'), הטכנולוגיה בשירות פיקוד הדרום: סיפורה של יחידה צבאית מיוחדת 1988-1968 (המחלקה להנדסת מכונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, 2010)
  • יגאל מילוא מתראיין על מורשתו של תא"ל דוד לסקוב בתוכנית שבת עולמית של יצחק נוי (כאן רשת ב'), 1.2.20
  • יגאל מילוא, "היום שבו הוכתה צמרת השלטון המצרי בהלם", במחנה, 30 ינואר 2004, עמ' 5.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יגאל מילוא בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ יגאל מולצ'דסקי באתר הפועל כ"ס - שנות השישים
  2. ^ אסף קמר, הנשק הסודי לפריצת המוצבים שחילקו את י-ם: סיפורה של חוליית לסקוב בששת הימים, באתר ynet, 11 באפריל 2017
  3. ^ ראו סרטון על פרדס מרים ומרדכי ; דוד אביאור, "הפרדס החינוכי של משפחת מילוא", מעריב ירושלים, 16 נוב' 2018, עמ' 12, וכן גיל חובב ונעמי ויצמן, איך עושים כיף (הוצאת מודן, 2009), עמ' 28-26.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0