יחסי ארצות הברית – זמביה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי ארצות הבריתזמביה
ארצות הבריתארצות הברית זמביהזמביה
USA Zambia Locator 2.svg
ארצות הברית זמביה
שטחקילומטר רבוע)
9,833,517 752,618
אוכלוסייה
341,362,543 20,989,665
תמ"ג (במיליוני דולרים)
25,462,700 29,784
תמ"ג לנפש (בדולרים)
74,591 1,419
משטר
רפובליקה נשיאותית פדרלית רפובליקה

יחסי ארצות הברית–זמביה הם היחסים הדו-צדדיים שבין ארצות הברית של אמריקה לבין רפובליקת זמביה. את היחסים בין שתי המדינות ניתן לאפיין כטובים, ושתי המדינות משתפות פעולה בתחומים שונים. מספר ממשלים אמריקאים שיתפו פעולה באופן הדוק עם נשיא זמביה הראשון, קנת קאונדה, בתקווה למצוא פתרונות לסכסוכים ברודזיה (זימבבואה), אנגולה ונמיביה[1]. כמו כן, ארצות הברית משתפת פעולה באופן הדוק עם ממשלת זמביה כדי להביס את מגפת האיידס בזמביה כדי לקדם את הצמיחה הכלכלית ופיתוח המדינה, וכן על מנת לסייע לרפורמה פוליטית. ארצות הברית תומכת גם במאמצי הממשלה ומלחמתה בשחיתות. בתחום הכלכלי, זמביה נהנית מחוק הצמיחה וההזדמנות האפריקאית (AGOA) שחוקקה ארצות הברית בשנת 2000. ממשלת ארצות הברית מספקת סיוע טכני ותמיכה אחרת המנוהלת על ידי מחלקת המדינה, הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, מחלקת האוצר, מחלקת ההגנה וחיל השלום. מרבית הסיוע האמריקאי ניתן באמצעות תוכנית החירום של נשיא ארצות הברית למלחמה באיידס (PEPFAR), בתמיכה במאבק נגד נגיף ה-HIV.

בנוסף לתמיכה בפרויקטי פיתוח, ארצות הברית סיפקה סיוע משמעותי במזון בתקופות בצורת והצפות באמצעות תוכנית המזון העולמית (WFP) והיא התורמת העיקרית לתוכניות לפליטים בזמביה באמצעות נציבות האו"ם לפליטים.

הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID)

בשנת 2007, עלה היקף הסיוע האמריקאי לזמביה על 259 מיליון דולר. התוכנית של USAID בזמביה כללה מעל 116 מיליון דולר לתוכניות למלחמה באיידס, בהן השתמשו במימון PEPFAR ו-11 מיליון דולר למאבק בשחיתות והגדלת הסחר במסגרת תוכנית MCA. בנוסף לתוכניות הממומנות באמצעות PEPFAR, יוזמת המלריה של הנשיא, ותוכנית סף החשבון של המילניום, בתוכנית USAID בזמביה תמכו בהדרכה וסיוע טכני לקידום צמיחה כלכלית באמצעות סחר והשקעות; יצירת הזדמנויות לבריאות, חינוך ושיפור החיים; והקטנת השפעת של האיידס.

חיל השלום

הסכם שהזמין את חיל השלום לפעול בזמביה נחתם על ידי ארצות הברית וזמביה ב-14 בספטמבר 1993. קבוצת המתנדבים הראשונה הושבעה ביום 7 באפריל 1994. תוכנית חיל השלום בזמביה המשיכה לגדול עם למעלה מ־200 מתנדבים אמריקאים שפועלים לקידום פיתוח בר-קיימא באמצעות פעילויותיהם בניהול משאבי טבע חקלאיים, בריאות ותברואה, חינוך כפרי וסיוע הומניטרי. המתנדבים פועלים בכל תשעת המחוזות של זמביה כדי לבנות את היכולת המקומית לנהל חוות דגים משפחתיות, לפתח פרדיגמה חדשנית באמצעות טכנולוגיות מתאימות, לקדם ביטחון תזונתי ולקדם פרקטיקות ניהול משאבים, ליישם רפורמות בריאות בכפרים ולסייע במניעת התפשטות האיידס באמצעות השתתפות ב-PEPFAR. המתנדבים גרים בעיקר בכפרים באזורים מרוחקים של המדינה ללא מים זורמים, חשמל או שירותים אחרים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Andy DeRoche, Kenneth Kaunda, the United States and Southern Africa (London: Bloomsbury, 2016).
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0