לדלג לתוכן

רבי יצחק פרידמן (רימנוב)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
האדמו"ר מרימנוב
יצחק פרידמן
לידה 11 באוקטובר 1885
ב' בחשוון ה'תרמ"ו
האימפריה האוסטרו-הונגריתהאימפריה האוסטרו-הונגרית סדיגורה, בוקובינה, האימפריה האוסטרו-הונגרית
פטירה 8 בדצמבר 1924 (בגיל 39)
י"א בכסלו ה'תרפ"ה
ארצות הבריתארצות הברית ניו יורק, ארצות הברית
מקום קבורה ארצות הבריתארצות הברית קווינס, ניו יורק
מקום פעילות רימנוב, וינה, לואר איסט סייד
השתייכות חסידות סדיגורה
בת זוג שרה פרידמן (לבית הורוויץ)
אב רבי ישראל פרידמן מסדיגורה
אם הרבנית בת-שבע פרידמן בתה של רבי שלום יוסף פרידמן
ילדים רבי ישראל פרידמן, שפרינצא גולדהירש
חותנים רבי אשר ישעיה הורוויץ
מספר ילדים 2
אדמו"ר מרימנוב ה־הרביעי
כ"ד בניסן תרע"גי"א בכסלו תרפ"ה

רבי יצחק פרידמן (ב' בחשוון ה'תרמ"ו, 11 באוקטובר 1885י"א בכסלו ה'תרפ"ה, 8 בדצמבר 1924) היה אדמו"ר משושלת רוז'ין ברימנוב, נפטר בפתאומיות במהלך ביקור בארצות הברית.

ביוגרפיה

נולד בסדיגורה בב' בחשוון תרמ"ו לבת שבע ולרבי ישראל פרידמן, מילדותו הוצמדו לו מחנכים לצורך הכשרתו כאחד ממשיכי השושלת, בגיל 13 כבר הוסיף את חתימתו להסכמת אביו לספר אור האמת ובו דברי תורה מסב סבו רבי דב בער ממעזריטש.

בשנת תרס"ד נשא את שרה[1] בתה של רבי אשר ישעיה הורוויץ מרימנוב, בנו של רבי מאיר הורביץ, חתנו של רבי יוסף, בנו של רבי צבי הירש משרת מרימנוב.

באדמו"רות רימנוב

לאחר פטירת אביו בתרס"ז כיהן תחילה כאדמו"ר לצד אחיו בסדיגורה ולאחר מספר שנים הוכתר על ידי אחיו רבי אברהם יעקב לאדמו"ר ברימנוב.

בפרוץ מלחמת העולם הראשונה עקר לבודפשט וכעבור שנה עבר לווינה, בה התקבצו באותו זמן אדמו"רי שושלת רוז'ין.

בארצות הברית

בשנת תרפ"ב החלו חסידי סדיגורה שהיגרו לארצות הברית לבקש מרבי יצחק שיבוא להנהיגם, בשנת תרפ"ד ניאות להפצרותיהם ובעצת דודו רבי ישראל מצ'ורטקוב[2] הפליג לארצות הברית. הוא הגיע לחופי ניו יורק בבוקר א' בסיוון תרפ"ד[3], באותו ערב נערכה לכבודו קבלת פנים בבית הכנסת "חתם־סופר"[4][5]. הוא נכנס להתגורר בדירה שהוכנה עבורו מול בית המדרש של סדיגורה בניו יורק ובהמשך עבר דירה למקום שקט יותר בו נפתח לו בית מדרש קטן.

בתחילת חורף תרפ"ה ביקש לשוב לווינה, ככל הנראה כדי להביא משם את אשתו וילדיו, והוא קנה כרטיס להפלגה שנועדה לצאת מניו יורק לווינה בכ' בכסלו. אך, בליל שבת פרשת תולדות ב' בכסלו, התמוטט, ומאז היה מרותק למיטתו, רופאיו אבחנו כי הוא סובל מדלקת ריאות וממחלות לב. בי' בכסלו הורע מצבו ובליל י"א בכסלו בערב החל לנגן את ניגון הנענועים המקובל בחצרות רוז'ין, ב־00:15 נקבע מותו.

הלווייתו נערכה למחרת והשתתפו בה כ־15,000 איש[6][7], לאחר דין תורה בין כמה ארגוני חברה קדישא הוכרע שייקבר בבית החיים "הר ציון" בקווינס[8]. על קברו הוקם אוהל[9] והוא משמש כמוקד לעלייה לרגל ביום פטירתו[10].

במחקרו על חסידות סדיגורה טוען פיני דונר כי רבי יצחק הורעל בידי שמשו ונאמנו יוסף רפפורט[11], יש שקשרו את מותו הפתאומי לעובדה שהחזיק ברשותו סכומי כסף גדולים[2].

משפחתו

בני משפחתו נותרו באירופה ולא הצטרפו למסעו בארצות הברית, אשתו שרה נותרה ברימנוב ונרצחה בשואה בכ"ח באלול תש"ב. הותיר אחריו את בנו רבי ישראל ובתו שפרינצא גולדהירש.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

תבנית:עץ אדמו"רי רוז'ין

יצחק פרידמן (רימנוב)43185915Q11714637