כרוב הקלח
![]() | |
---|---|
![]() | |
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו־פסיגיים |
סדרה: | צלפאים |
משפחה: | מצליבים |
סוג: | כרוב (Brassica) |
מין: | כרוב הבר (Brassica oleracea) |
תת־מין: | כרוב הקלח |
שם מדעי | |
![]() |
כְּרוּב הַקֶּלַח (שם מדעי: Brassica oleracea var. gongylodes), או קוֹלְרַבִּי, הוא זן ירק חד-שנתי ממין הכרוב במשפחת המצליבים.
מקור השם
מקור השם קולרבי מגרמנית – Kohlrabi – כרוב לפת. השם הגרמני הוא התאמה של השם האיטלקי cavolo rapa בעל המשמעות הזהה. החלק הנאכל הוא התעבות הגבעול.
מאפיינים
גודלו של כרוב הקלח הוא כ-10 ס"מ ומשקלו 150 גרם. הצמח מבשיל כחודשיים לאחר הזריעה, ועמיד לעוד חודש לאחר מכן. בתחילת גידולו נראה כרוב הקלח דומה מאוד לכרובית, ברוקולי או כרוב. הוא נקטף בשלב מוקדם יותר בהשוואה לזנים אחרים במין הכרוב, אחרת יהפוך לסיבי וטעמו יאבד את עדינותו. לרוב, ירק גדול הוא סימן לכך שנקטף מאוחר מדי.
כרוב הקלח דל בקלוריות אך מכיל ויטמינים רבים, במיוחד ויטמין C, ויטמינים B1, B2, B6, חומצה פולית, זרחן, אשלגן, ברזל, סידן ונחושת.
כרוב הקלח ניתן לאכילה נא או מבושל. הוא דומה בטעמו לליבת הכרוב או לגבעול הברוקולי, אם כי טעמו מתוק ומתון יותר.
ישנם כמה זנים בקבוצת כרוב הקלח בחלקם צבע הקליפה סגול. בכל הזנים פנים הירק ירוק בהיר נוטה לצהוב.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה
![]() |
---|
- פיליס גלזר, קולרבי, באתר ynet, 18 בפברואר 2004
- גידול קולרבי באתר מגדלי הירקות
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
מים | 91 ג' |
---|---|
קלוריות | 27 קק"ל |
חלבונים | 1.7 ג' |
פחמימות | 6.2 ג' |
שומן | 0.1 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין A | 2 מק"ג |
‑ ויטמין C | 62 מ"ג |
ברזל | 0.4 מ"ג |
סידן | 24 מ"ג |
מגנזיום | 19 מ"ג |
אשלגן | 350 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 3.6 ג' |
מקור: משרד החקלאות האמריקני |