כרוב סיני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכרוב סיני
מיון מדעי
כרוב סיני

כרוב סיני (שם מדעי: Brassica rapa ותת זניו) המכונה בוק צ'וי, באק צ'וי או פאק צ'וי הוא מין של ירק עלים סיני הנפוץ במטבח הסיני ומטבחים נוספים במזרח הרחוק. מבחינת טעמו ומראהו דומה הכרוב הסיני לכרוב הלבן הנפוץ במערב אך הוא משתייך למשפחת הלפת. ישנן גרסאות רבות לתעתוק שם הירק ולסיווגו המדעי.

היסטוריה

הכרוב הסיני מגודל בסין מזה ששת אלפים שנה. זרעי הצמח נמצאו בכלים שנחפרו מתקופת האבן החדשה בבאנפו. במאה החמישית לספירה היה הכרוב הסיני חלק יומיומי מהתפריט הדרום-סיני.

הרוקח לי שיזן, בן תקופת שושלת מינג, חקר את הכרוב הסיני ותכונותיו המועילות בכתביו. באותה עת התפשטו שטחי גידול הצמח מדלתת היאנגצה לאזורי צפון סין, עד אשר היבולים בצפון היו כה גדולים שיוצאו בתעלה הגדולה לג'ג'יאנג ואף גואנגדונג.

הירק התפשט מסין לקוריאה, והפך בה לירק הבסיס במאכל הנפוץ קימצ'י. בתחילת המאה ה-20 הגיע הירק ליפן על ידי חיילים ששבו לאחר שנלחמו בשטחי סין במלחמת רוסיה יפן.

זנים

פקינזי (Pekinensis)

הזן הנפוץ יותר מחוץ לאסיה. מתאפיין בעלים ירוקים כהים בעלי עורקים בהירים המסודרים בצפיפות במעגל ויוצרים לרוב "ראש" קומפקטי. בסין זן זה נפוץ בצפון המדינה ובאזור בייג'ינג.

סיני (Chinensis)

זן שסווג על ידי לינאוס כמין נפרד (Brassica Chinesis). הכינויים "באק צ'וי" ודומיו מתייחסים לרוב לזן זה. מין זה אינו יוצר "ראשים" אלא מתאפיין בצרור עלים כהים המזכירים במידת מה את החרדל או הסלרי. זן זה נפוץ בדרום סין ובארצות דרום מזרח אסיה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כרוב סיני בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0