מבצע שבר ענן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע שבר ענן
מלחמה: הלחימה בדרום לבנון (1985–2000)
תאריכי הסכסוך 16 באוגוסט 199917 באוגוסט 1999 (יומיים)
מקום קלעת דובאי, דרום לבנון
תוצאה ניצחון ישראלי
הצדדים הלוחמים

חזבאללהחזבאללה חזבאללה

מפקדים

?

כוחות

מחבלי ארגון חזבאללה

אבדות

2 הרוגים ו־7 פצועים

3 מחבלים/חבלנים

מבצע שבר ענן היה מבצע צבאי שבוצע על ידי גדוד 51 של חטיבת גולני באוגוסט 1999 על יד קלעת דובאי בדרום לבנון.

רקע

בעקבות הערכה שחזבאללה מתכנן להוציא פיגוע בשטח ישראל, נשלחה הפלוגה המסייעת של גדוד 51 של חטיבת גולני להניח מארבים באזור נחל סלוקי. מפקד המבצע היה מג"ד 51 סא"ל אילן אטיאס, שישב בעמדת פיקוד קדמית במוצב ציפורן. את הכוח בשטח הוביל יואב ירום, מפקד הפלוגה המסייעת של גדוד 51. "מחלקת השבע" בפיקודו של שחר בטיטו ויואב המ"פ הציבה מארב בחאלת א-נבעה בצפון הואדי, מחלקת הסיור בפיקודו של נוה אבנטל הציבה מארב בואדי אצטבל עם זירת מטענים במרכז הגזרה. ו"מחלקת השמונה" בפיקודו של רועי גרינבלד יחד עם משה דנגור, סגן מפקד הפלוגה, הציבה מארב בחורבת המבצר הצלבני קלעת דובאי בדרום הגזרה[1].

מהלך המבצע

היום הראשון עבר ללא אירועים מיוחדים, אך עם אור ראשון בבוקר למחרת תקפו מחבלים את אחד המארבים של גדוד 51, שהיה ממוקם במבצר. המחבלים זיהו את הכוח במבצר וזרקו רימונים דרך החלונות לאולם המרכזי.[2] ממכת האש הראשונה נפצעו שלושה לוחמים, בהם מפקד המחלקה. המחבלים החלו לסגת והתפתח קרב רדיפה אחריהם. הסמ"פ, משה דנגור, יצא מהמבצר עם מספר לוחמים והחל במרדף, והמ"פ יואב יצא עם מספר לוחמים על מנת לחסום את נתיב בריחת המחבלים.

המחבלים שנלכדו בין הכוחות נכנסו לעמדה שהוכנה מראש בגוש גדול של שיחים וסלעים ופתחו באש מדויקת לעבר הכוח המסתער. במהלך ההתקדמות נפגעו שניים מהלוחמים ולוחם נוסף נותק מהכוח. הסמ"פ, שנותר עם שני לוחמים בלבד, ניסה להסתער שוב, אך נתקל באש מדויקת שירו המחבלים. מהצד השני כיתר יואב המ"פ את המחבלים וביקש סיוע לפינוי הנפגעים. המג"ד, ששהה במוצב, הצטרף לכוחות שבשטח על מנת לעזור בקרב. המח"ט צ'יקו תמיר נתן פקודה לפנות את הפצועים ולפגוע במחבלים. היה חשש שחזבאללה יתחיל להפגיז את הכוחות בשטח. המג"ד התקדם לעבר המחבלים ופרס את הכוח לקראת ההסתערות. המחבלים שהיו ערוכים בעמדה מוסתרת פתחו באש לעבר כוח המג"ד. מהאש נהרג חייל אחד ושלושה לוחמים נפצעו, בהם המג"ד[3].

בעקבות הסתבכות הקרב הגיעו אל עמדת הפיקוד במוצב ציפורן קצינים בכירים בהם מפקד האוגדה תא"ל אפי איתם. בעקבות פציעתו של המג"ד החליט המח"ט להצטרף לכוחות הלוחמים. בהוראת המח"ט החלו תותחים של צה"ל בירי למיסוך עשן על מנת למנוע חשיפה של הכוחות בשטח. בשלב זה המח"ט נתן הוראה ליואב המ"פ להסתער ולתקוף את המחבלים. כעבור מספר דקות של לחימה דיווח המ"פ ששלושת המחבלים בחולייה נהרגו[4]. רק עם רדת החשיכה חזרו הכוחות הלוחמים חזרה למוצב[5].

תוצאות המבצע

שלושת המחבלים שנהרגו בתקרית היו חבלנים מיומנים, והמבצע פגע ביכולת המבצעית של חזבאללה. המחבלים היו בדרכם להטמין מטענים לרגלי עמדת התצפית במוצב צבעוני. אחד מחברי החוליה היה אחראי החבלה של חזבאללה בגזרה והיה אחראי להנחת זירת המטענים שהרגה את סמ"ר ניצן בלדרן וסגן אוריאל פרץ, לוחם וקצין בגדוד 51, ב-25 בנובמבר 1998. במבצע "שבר ענן" נפלו סמ"ר אייל גואטה וסמל דורון הרשקוביץ. שבעה נוספים נפצעו, בתוכם סא"ל אילן אטיאס מפקד גדוד 51[6].

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ חיים הר-זהב, "לבנון המלחמה האבודה", הוצאה עצמית, תל אביב, 2019, עמוד 225.
  2. ^ מבצע שבר ענן בדף הפייסבוק של מורשת חטיבת גולני.
  3. ^ דני ברנר, ‏"דורון חתר למגע, בלי לשאול שאלות", באתר ישראל היום, 10 במאי 2016.
  4. ^ גל פרל פינקל,יוזמה בהגנה בשגרה ובמלחמה נחוצה יותר מתמיד, כתב העת "בין המערכות" באתר צה"ל, ‏ מרץ 2021.
  5. ^ אביחי בקר, אייזן פטון, הארץ, 10 בספטמבר 1999, כפי שהועלה באתר פרש.
  6. ^ *שירות גלובס, ‏דורון הרשקוביץ שנהרג בלבנון - למנוחות בכרמיאל, באתר גלובס, 19 באוגוסט 1999.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0