מגדל הטלוויזיה ז'יז'קוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פסלי תינוקות של דוד צ'רני זוחלים על המגדל

מגדל הטלוויזיה ז'יז'קוב (צ'כית: Žižkovský vysílač) הוא מגדל בולט בקו האופק של פראג, בירת צ'כיה. המגדל נבנה בין השנים 1985 ל-1992. הוא ניצב ברקיע של פראג על פסגתה של גבעה במחוז ז'יז'קוב, שממנו גם נלקח שמו של המגדל.

למבנה עיצוב מאוד לא קונבנציונלי: הוא מכיל שלושה עמודי בטון, שמכילים תאים עבור משדרים, מסעדה ובית קפה, ושלושה חדרי תצפית. גובהו של המגדל 216 מטרים; מקומות התצפית נמצאים בגובה 100 מטרים, ואילו המסעדה ובית הקפה ממוקמים בגובה 63 מטרים בתאים נמוכים. המעליות במגדל נעות במהירות של 4 מטרים לשנייה. משקלו של המגדל 11,800 טונות והוא משמש גם כמצפה מטאורולוגי. המגדל חבר בפדרציה העולמית למגדלים גדולים.

כמו דוגמאות רבות של התקופה הקומוניסטית שדגלה באדריכלות "ברוטאלית" במרכז ומזרח אירופה, תושבי האזור מתייחסים בהתמרמרות ובתיעוב למגדל הטלוויזיה. אף על פי שביקורת רשמית הייתה בלתי אפשרית במהלך תקופת השלטון הקומוניסטי, באופן לא-רשמי ספג המגדל ביקורת על כך שהוא מגלומני מאוד, צורם לקו הרקיע של פראג, ועל כך שהרס חלק מבית הקברות היהודי בפראג-ז'יז'קוב שהיה ממוקם ליד יסודותיו של המגדל. למרות זאת, באופן רשמי טוענים שבית הקברות הועתק לפני שהחלה בנייתו של המגדל.

התגלגלו שמועות על כך שהמגדל שימש לחסימה אלקטרונית של משדרים מערביים (במיוחד רדיו אירופה החופשית) או ששימש כמרכז תקשורת של ברית ורשה במקרה של עימות שעלול היה להיווצר עם נאט"ו.

הצ'כים תוהים לעיתים קרובות למה תיירים זרים (בעיקר ממערב אירופה וצפון אמריקה) כל כך מרותקים מן המגדל, בה בשעה שהם עצמם סבורים שהוא גם מכוער להפליא וגם סמל למורשת הדיכוי הרוסית בצ'כיה. מערביים כנראה[דרוש מקור] מתייחסים באופן שונה לתקופת השלטון הקומוניסטי, בניגוד לתושבי המקום שבאמת חיו תחת אותו המשטר, למרות שהנהלת המגדל מנסה למשוך אליו יותר מבקרים מקומיים כאשר הם מפרסמים את היתרונות הטכנולוגיים של המגדל.

בשנת 2000 פסלים של תינוקות זוחלים למעלה ולמטה על עמודי המגדל (נוצרו בידי האמן הצ'כי דויד צ'רני) הודבקו באופן זמני לעמודיו. הפסלים התחבבו חלקית על התיירים, וכך בשנת 2001 הודבקו לעמודי המגדל לצמיתות. למרות זאת, חלק מאזרחי פראג טוענים שהפסלים מורידים מערכו ומעיצובו של המגדל ומורידים את הרמה של מבנה היי טק.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0