מונדיאל 1970

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גביע העולם בכדורגל - מקסיקו 1970
Copa Mundial de Fútbol de 1970
הפוסטר הרשמי של מונדיאל 1970
מארחת מקסיקומקסיקו מקסיקו
מספר משתתפות
(מתוך 70 משתתפות שנרשמו)
הזוכה נבחרת ברזיל בכדורגל ברזיל
(זכייה שלישית)
מספר משחקים 32
מספר שערים 95 (2.97 בממוצע למשחק)
מספר צופים 1,673,975 (52,312 בממוצע למשחק)
מלך השערים גרמניהגרמניה גרד מילר
(10 שערים)
השחקן המצטיין ברזילברזיל פלה
→ אנגליה 1966
גרמניה המערבית 1974 ←

מונדיאל 1970 נערך במקסיקו בין 31 במאי ל-21 ביוני. מקסיקו נבחרה לארח את המונדיאל באוקטובר 1964. היה זה המונדיאל הראשון שנערך בצפון אמריקה, וכן הראשון שנערך מחוץ לדרום אמריקה או אירופה.

במשחק הגמר של הטורניר, שנערך באצטדיון האצטקה שבמקסיקו סיטי, גברה נבחרת ברזיל על נבחרת איטליה בתוצאה 4:1, ובכך השלימה זכייה שלישית בתואר, לאחר שזכתה בו לפני כן ב-1958 וב-1962, ועל פי תקנון פיפ"א, רשאית הייתה הנבחרת לשמור את הגביע לצמיתות. כמו כן, הייתה זו הזכייה השלישית בגביע של מנהיג הנבחרת, פלה. המאמן הברזילאי, מריו זגאלו, הפך לאדם הראשון בהיסטוריה שזכה בגביע העולמי גם כשחקן (אחרי שזכה ב-1958 ו-1962) וגם כמאמן. בשלב הבתים ברזיל גברה 1 - 0 על האלופה היוצאת אנגליה.

מבנה הטורניר נשאר כפי שהיה במונדיאל 1966: 16 נבחרות העפילו לטורניר לאחר טורניר מוקדמות, וחולקו לארבעה בתים של 4 נבחרות בכל בית. שתי הנבחרות הטובות ביותר מכל בית העפילו לשלב רבע הגמר.

שני חידושים היו במונדיאל זה: לראשונה הותר לערוך חילופים במהלך המשחק, ולראשונה, על פי הצעתו של ראש התאחדות הכדורגל בישראל, מיכאל אלמוג, צוידו השופטים בכרטיסים אדומים (לציון הרחקה) וצהובים (לציון אזהרה), אף שבאלה הראשונים לא נעשה שימוש כלל בטורניר זה.

ז'אירזיניו, הקיצוני הימני של נבחרת ברזיל, הבקיע לפחות שער אחד בכל משחק בטורניר (במשחק נגד צ'כוסלובקיה הבקיע צמד), הישג שלא שוחזר מאז. עם זאת, חלוץ נבחרת גרמניה המערבית, גרד מילר, זכה בתואר מלך השערים של הטורניר, לאחר שהבקיע עשרה שערים לזכות נבחרתו. באופן יוצא דופן, הבקיע מילר שלושער בשני משחקים רצופים, נגד בולגריה ופרו, אך לעומת זאת, לא הבקיע במשחק האחרון של נבחרתו, נגד אורוגוואי, במשחק על המקום השלישי.

אחד המשחקים הבלתי נשכחים במונדיאל זה היה משחק חצי הגמר בין איטליה לגרמניה המערבית, שנחשב לאחד מגדולי המשחקים בגביע העולמי בכל הזמנים. איטליה הובילה בתוצאה 1:0 לאורך רוב דקות המשחק, עד שהגרמני קרל-היינץ שנלינגר השווה את התוצאה בתוספת הזמן. הקבוצות נכנסו להארכה, שבה הפכו הגרמנים את התוצאה ל-2:1 לזכותם, אך האיטלקים שוב הפכו את התוצאה ל-3:2 לזכותם. הגרמני גרד מילר איזן את התוצאה, ולבסוף הבקיע האיטלקי ג'אני ריברה את שער הניצחון של המשחק בדקה ה-111 של המשחק כשקבע 4:3 לזכות נבחרתו. גרמניה המערבית הייתה שותפה למשחק מרתק גם בשלב הקודם, רבע הגמר. אנגליה כבר הובילה במשחק זה 2 - 0, ואז הוציאה את כוכבה בובי צ'רלטון כדי "לשמור עליו לשלבים הבאים". הגרמנים השוו עד לסיום 90 הדקות, ובהארכה הכניע גרד מילר את השוער האנגלי המחליף פיטר בונטי (השוער האנגלי הקבוע גורדון בנקס סבל מקלקול קיבה).

פרט לברזיל ולגרמניה המערבית, בלטה לטובה במונדיאל זה גם נבחרת פרו, שבדרכה למקסיקו הדיחה את נבחרת ארגנטינה, והגיעה לרבע הגמר בטורניר עצמו. בשורות פרו הצטיין כוכבה תיאופילו קוביאס. אך אם כי מונדיאל זה זכור לטובה בקרב חובבי הכדורגל בשל הופעותיהן של שלוש נבחרות אלה, וכן של איטליה בשלבים המתקדמים של הטורניר, למעשה, בהמשך לטורניר שבצ'ילה ב-1962, רבים מן המשחקים במקסיקו היו משעממים ודלי שערים. כך לדוגמה, איטליה עלתה לרבע הגמר לאחר שהבקיעה שער אחד בלבד בבית המוקדם, ואורוגוואי ואנגליה הבקיעו כל אחת שני שערים בבית המוקדם, וארבעה בטורניר כולו.

מונדיאל זה היה הסיבה לפריצתה של מלחמת הכדורגל בין מדינות הונדורס ואל סלוודור.