מורינגה מכונפת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמורינגה מכונפת
מורינגה מכונפת
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: מורינגיים
סוג: מורינגה
מין: מורינגה מכונפת
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Moringa oleifera

מורינגה מכונפת (שם מדעי: Moringa oleifera; "מורינגת השמן") הוא מין עץ בסוג מורינגה.

המורינגה כלולה במשפחת המורינגיים, המכילה סוג יחיד עם 13 מינים. זהו עץ טרופי שמסוגל לגדול עם מעט מים ולשרוד בתנאי בצורת.

המורינגה משמשת בתעשיית הרפואה החלופית, ומספר חברות המעורבות בשיטות מרמה והטעייה קשורות במכירת מוצרים ממנה.

תיאורו ומקורותיו

זהו עץ בינוני עד גבוה, מהיר צימוח עם מבנה עץ אוורירי. בעל תפרחות לבנות ריחניות, מניב שעועיות גדולות וארוכות אותן ניתן לבשל ברטבים ומרקים. את שורשיו גם אוכלים וטעמם מזכיר חזרת חריפה. העלים נאכלים טריים או מבושלים.

כל חלקי העץ מכילים ויטמינים, בעיקר A ו-C, ומינרלים שונים כגון ברזל וסידן אם כי בהשוואת הערכים עלי מורינגה חלוטים עם עלי חסה לדוגמה, ערכים אלו מועטים ביותר, לפי הטבלאות לסימון מזון של אתר השירות החקלאי במשרד החקלאות בארצות הברית.[1]

המורינגה המכונפת היא קרובת משפחה של מורינגה רותמית, הגדלה בנאות המדבר של עין גדי וסביבתה.[2]

המורינגה היא עץ ירוק עד, המגיע בבגרותו לגובה של כ-8 מטרים ומתפרסם ברחבי העולם כמזון על (מושג שנוי במחלוקת). לעץ שימושים רבים ברפואה העממית ההודית אַיוּר וֶדַה. מקורו של עץ המורינגה במורדות הרי ההימלאיה שבצפון הודו והוא נפוץ כיום ברחבי הודו כולה, דרום-מזרח אסיה, מרבית ארצות אפריקה ומרכז ודרום אמריקה.[2] בחלק מאזורים אלו מגדלים את המורינגה לצרכים חקלאיים (מזון) ורפואיים מזה שנים רבות.[3] במסגרת חקלאות זו, העצים נקטמים בגובה של כשני מטרים, כך שהתרמילים והעלים נשארים בהישג ידו של המגדל.

עץ המורינגה הוא נשיר מותנה, כלומר נשירת עליו מותנית בכך שמעלות החום ירדו תחת רף מסוים, ואז הוא נכנס לתרדמת חורף וחוזר ללבלב עם בוא האביב.[4] לפי אתרי גינון מסחריים להפצת המורינגה, באזורים קרים במיוחד, הצמח כולו למעט השורשים מת, והוא צומח מחדש מן השורש לאחר עונה זו.

למרות דמיונם החיצוני של פרחיו, לפרחי משפחת הפרפרניים, המורינגה המכונפת היא ממשפחת המורינגיים אשר לה סוג בודד - המורינגה. העץ יכול לשמש בית גידול ל- סוג של עובש אבקתי הפוגע בעגבניות חצילים ושיחי פלפל.[5]

מינים וזנים דומים

לצד המורינגה המכונפת ישנם זנים נוספים וביניהם:[2] מורינגה רותמית, מורינגה סטנופטלה Moringa stenopetala - מכונה גם מורינגה אפריקאית, מורינגה קונקננסיסב, מורינגה אובליפוליה, מורינגה הילדברנטי, מורינגה דרוהרדי, מורינגה ארבוריאה, מורינגה בורזיאנה ומורינגה לונגיטובה.

כמו כן קיימים:

  • מורינגה פיגמאה Moringa pygmaea - המין הנדיר ביותר במשפחת המורינגיים, נתגלה בצפון סודאן. העץ נמוך ובעל עלים קטנים ופריחה צהובה
  • מורינגה ריבאה Moringa rivae - נפוצה בצפון-מזרח קניה ודרום-מזרח אתיופיה. למין זה שני תת-מינים:
    • לונגיסיליקווה (longisiliqua) - המתנשא לגובה 6 מטר ופריחתו צהובה
    • ריבאי (rivae) - בעל פרחים בצבע חום בהיר עם קצוות חומים.
  • מורינגה רספוליאנה Moringa ruspoliana - נפוצה בסומליה ובאתיופיה מגיעה לגובה שמונה מטרים. העלים גדולים במיוחד לעומת סוגי מורינגה אחרים, ופריחתה אדמדמה.

צורתו וטעמו

לעץ המורינגה תרמילים מוארכים ודקים בצבע ירקרק-חום, ולחלק מסוגיו גזע שתחתיתו מעובה וחלקו העליון דק, בדומה לכרעי עוף המכונים באנגלית drumstick ומשמעותו מקל תיפוף. ייתכן שבעקבות אחת מסיבות אלו, בארצות דוברות אנגלית העץ כונה Drumstick tree, עץ מקלות התיפוף.[4]

ניתן לאכול את התרמילים הצעירים לאחר בישול קצר במים. בתוך התרמילים זרעים, הניתנים לאכילה לאחר בישול או קלייה קצרים, והמזכירים בטעמם אפונת גינה. לעלים הירוקים ניחוח דק, המזכיר עדשים או בוטנים. העלים ניתנים לאכילה מבושלים או טריים, וטעמם מעט מריר וחריף. פרחי המורינגה אכילים גם הם ובטיגון קל טעמם מזכיר פיטריות.

שימושים ברפואה העממית והחלופית, וביקורת

מזרעים יבשים מפיקים את שמן המורינגה, המצוי בשמו, מורינגה אוליפרה - מורינגת השמן. נטען לגבי הזרעים והשמן, שהם בעלי תכונות של הקלה לנגעי עור ומזינים שיער, והם אכן משמשים במוצרים מסחריים לעידון העור ולהזנת שיער. זרעי המורינגה מכילים חומצה בהנית, behenic acid, הנקראת כך כנראה בעקבות הפקתו משמן המורינגה אשר שמו הקדום הוא שיבוש מפרסית על פי שימוש השמן בחודש האחד-עשר.[6]

המורינגה ותוצרים ממנה משווקים כיום בארץ ובעולם כמוצרי טבע, תוספי מזון וכמוצרים לרפואה החלופית, וכן לקוסמטיקה, בעקבות מסע שיווק בשיטת הפירמידה החל משנת 2005, למכירת המורינגה כתוסף מזון בעל סגולות רפואיות נרחבות. משווק זה הציג את העץ כ"עץ הפלאים" או "עץ הניסים" וסיפק חמרי פרסום ובהם טענות על אימוץ העץ ותוצריו בידי מדינות עולם שלישי, וטענות על הצלחתו ושימושיו בטיפול במחלות כמו סרטן, אסטמה, אי ספיקת כליות וסוכרת.[7][8]

מנהל המזון והתרופות בארצות הברית (ה-FDA) פרסם מכתבי אזהרה למשווקים שונים בעניין טענות אלו לגבי מוצרי המורינגה וסגולותיו, קבע שהם נוגדים את החוק, ואף סגר חברות ששיווקו כך את המורינגה, ומנע את פעולתן מחוץ לארצות הברית של חברות אמריקאיות המשווקות מורינגה כבעל סגולות רפואיות.[9] טענות על עברו של המשווק הקשורים במרמה, בהרצת מניות[10] ובעבירות בתחום מכירת תרופות,[11][12] וכן טענות על הטעייה שיטתית בפרסומים כיום, משמשים כסימני אזהרה בעיני המפקפקים באמינות הטענות.[13]

מקרה הקשור במרינגה כטיפול חלופי או משלים לסרטן הגיע לבית המשפט בארצות הברית במקרה של הנערה שרה הירשברגר בת לעדת כת האמיש אשר הוריה נטשו את הטיפול הרפואי שניתן לה בבית החולים, ואף ניסו להבריח אותה מארצות הברית.[14] בעלי ביקורת טוענים שבריילספורד, המשווק והמפיץ הראשון של המורינגה, פנה תחילה לאוכלוסיות המורמונים עליהם הוא נמנה[15] ולאנשי עדת האמיש, הנמנעים מהרפואה הממוסדת, מתוך כוונת זדון, מכיוון שאוכלוסיות אלו נמנעים גם מביקורת מדעית.[14]

ביקורת נוספת על טענות משווקי המורינגה היא שפרסומים רבים בנוגע למורינגה נגועים באי דיוק והטעיה[13][14] וביניהם:

  • הצגת עדויות בני סמכא כביכול המדובר ברופאים (MD) כשלמעשה מדובר בבעלי תואר שלישי (דוקטור, PhD) העוסקים מחוץ למסגרת האקדמיה בטיפול טבעי (ND) או רופאי חיות (וטרינר VMD)
  • הצגת מחקרים מדעיים לגבי המורינגה - שאינם מחקרים רפואיים, כמחקרים רפואיים.
  • הפניה למקורות שאינם מדעיים, כאילו הם כאלו, בעיקר בנוגע לאיור ודה.
  • שימוש בכותרות בנוגע להטעיה ומרמה לגבי המורינגה ומשווקיה, ובעיקר משווקה הראשון, כשלמעשה מדובר בפרסום שיווקי המהלל את המורינגה ותוצריה. באופן זה הבודק במרשתת לגבי חששות לרמאות לפני הצטרפות לאחד המשווקים, או הבאים לאמת את הטענות לגבי הסגולות הרפואיות של הצמח ותוצריו, אינו מוצא את הביקורת אלא אך ורק מידע חיובי.
  • הפקעת מחירים מוגזמת והצגת העץ כמזון-על, מושג שנוי במחלוקת הקשור פעמים רבות במרמה.[16]

כיום גם בארץ מגדלים מורינגה, ומייצרים, משווקים ואף מייצאים את תוצריה. מטעי מורינגה קיימים בכפר חיים, בקיבוץ עין השופט שבצפון, בערבה, בשרון ובמקומות נוספים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מורינגה מכונפת בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בתה מורינגה אין שומנים ואין חלבונים אך יש 66 גרם פחמימות לכל 100 גרם, לעומת עלי חסה רומנית, בהם רק כ-3 גרם פחמימות, ובחסה הרומנית יש גם חלבונים וגם מעט שומנים. לפי טבלה זו, בתה המורינגה חסר אבץ, נתרן, טיאמין, ריבופלבין, ניאצין, ויטמין B-6 פולאט, ויטמין E וויטמין D ו-K הקיימים כולם בחסה. לעומת זאת אכן קיימים ריכוזים של ויטמין C - במקרה זה 160 מ"ג לעומת 4 בחסה, וכן 24 מ"ג ויטמין B12 שאינה בחסה כלל. ראו ערכי תזונה לחסה באתר משרד משרד החקלאות של ארצות הברית. יצויין, כפי שמופיע בטבלה, שהערכים לגבי תה מורינגה מגיעים מטענות היצרן ואינם בדוקים. יצויין עוד שבקליפת תפוז יש רק 136 מ"ג לכל 100 גרם קליפה, כך שיש לראות גם טענות ומספרים אלו לגבי תה מורינגה בהסתייגות.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 הסוג מורינגה ורשימת מיניו הכוללים את Moringa Oleifera המורינגה המכונפת, ואת המורינגה הרותמית, Moringa Peregrina (אנגלית, אתר GBIF - המכון למגוון החיים)
  3. ^ תוכנית הבי בי סי על שבט האיהוסֵיקה אשר אוכל עץ זה (אנגלית, אתר הבי בי סי)
  4. ^ 4.0 4.1 עץ החזרת (אנגלית, אתר אנציקלופדיה בריטניקה)
  5. ^ על המורינגה המכונפת (אנגלית, אתר היערנות של ממשלת ארצות הברית)
  6. ^ על חומצה בהנית ומקור שמו (אנגלית, אתר נומריקנה)
  7. ^ ראיון עם קנת בריילספורד הכולל פרטים ביוגרפיים על תחילת שיווק המורינגה. (אנגלית, אתר 'עסקים לבית')
  8. ^ פרסום על המורינגה בידי זיג'ה, חברתו של קנת בריילספורד, המשווק הראשון של המורינגה ותוצריו. פרסום זה ודומים לו נועדו לסייע להפצת ומכירת המוצרים תחת שמות שונים, וחברות הפצה שונות. הטענות המובאות בו משמשים גם בידי חברות אחרות המפיצות את המורינגה ותוצריה כיום. (אנגלית, קובץ PDF, אתר השיווק של זיג'ה ומפיציו)
  9. ^ מכתב אזהרה על שיווק המורינגה כתרופה (אתר מנהל התרופות והמזון בארצות הברית)
  10. ^ https://www.sec.gov/news/digest/1987/dig120287.pdf פסק דין] המקבל את הודאתו של קנת בריילספורד באשמת במרמה המיוחסת לו מתאריך ה-6 בנובמבר 1987 (אנגלית, אתר בתי המשפט בארצות הברית)
  11. ^ מכתב אזהרה של מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית משנת 2001 לחברתו של בריילספורד לגבי שיווק בלתי חוקי של מוצר טבע הכולל בתוכו רכיבים רפואיים הנמכרים במרשם בלבד (אנגלית, אתר ארכיב משפטי). מקרה זה נרשם גם באתר QuackWatch - אתר למעקב אחרי מרמה רפואית
  12. ^ מכתב אזהרה משנת 2009, מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית לחברתו של בריילספורד לגבי שיווק בלתי חוקי של חומר כתרופה לשפעת החזירים (אנגלית, אתר המינהל למזון ותרופות של ארצות הברית)
  13. ^ 13.0 13.1 מאמר סיכום כיווני ההטעיה של תעשיית החלופות לרפואה בשנת 2015 וביניהם מוזכרת המורינגה בעקבות הופעה נרחבת שלה בפרסומי מפיצים החל משנה זו. (אנגלית, סקפטואיד)
  14. ^ 14.0 14.1 14.2 שרה הירשברגר וזיג'ה מאמר של הרופא דוד גורסקי המתאר את השתלשלותו של המקרה, וגם את תולדות שיווק המורינגה
  15. ^ על קנת בריילספורד באתר מורמונויקי
  16. ^ האמת על 'מאכלי על' - מגרעיני חיא ועד שמן הקוקוס 15 בפברואר 2015 (אנגלית, הגרדיאן)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0