מו ברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוריס "מו" ברג
Moe Berg
מידע כללי
מדינה ארצות הבריתארצות הברית אמריקאי
ספורט
תקופת הפעילות יוני 1923 – ספטמבר 1939 (כ־16 שנים)

מוריס "מו" ברגאנגלית: Moe Berg;‏ 2 במרץ 1902 - 29 במאי 1972) היה שחקן ומאמן בייסבול אמריקאי-יהודי, ששימש גם כמרגל אמריקאי עבור המשרד לשירותים אסטרטגיים במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחריה הועסק על ידי ה-CIA.

ברג שיחק במשך 15 עונות בליגה האמריקאית בביסבול אך לא הותיר חותם משמעותי. בתפקידו כתופס עשה שימוש ביכולותיו הקוגניטיביות ונודע בעיקר כ"מוח" על המגרש.

חייו

ברג נולד בניו יורק והיה ילדם השלישי של ברנרד ורוז, שניהם יהודים. המשפחה התגוררה בהארלם. בשנת 1906 עברה המשפחה לניוארק בעקבות עבודתו של האב.

ברג החל לשחק בייסבול כשהיה בן 7. לאחר שסיים את בית הספר התיכון בגיל 16, למד באוניברסיטת ניו יורק במשך שנה, ואחריה, בשנת 1919 עבר לאוניברסיטת פרינסטון, בה סיים תואר ראשון. במקביל שיחק בנבחרת האוניברסיטה בבייסבול.

ברג המשיך ללימודי משפטים במקביל לתחילת קריירת המשחק שלו, ובשנת 1930 סיים את התואר.

ברג דיבר שבע שפות: לטינית, יוונית, צרפתית, ספרדית, איטלקית, גרמנית וסנסקריט.

קריירת בייסבול

החל משנת 1923 שיחק בכמה קבוצות, במקביל ללימודיו בבית הספר למשפטים באוניברסיטת קולומביה.

בשנים 1940-1941 עבר לתפקיד מאמן. בשנת 1941 פרסם ברג מאמר שעסק במשחק הבייסבול. המאמר זכה להערכה רבה.[1]

ברג השתתף בשתי משלחות בייסבול ליפן. במשלחת הראשונה, באוקטובר 1932, היה ברג אחד משלושה שחקנים שנשלחו להעביר סמינרים בנושא בייסבול במספר אוניברסיטאות ביפן. לאחר המשלחת המשיך ברג לבדו לטייל ברחבי המזרח הרחוק.

המשלחת השנייה כללה כמה מכוכבי הבייסבול הגדולים בארצות הברית, שנשלחו לסדרת משחקי ראווה ביפן. אף שברג לא היה כוכב ברמתם, הוא צורף לנבחרת ברגע האחרון. ברג לקח עימו מצלמת וידאו. כשנחתה המשלחת ביפן, נאם ברג ביפנית בשם השחקנים. באחד הימים הצליח ברג לעלות לגג בית חולים בטוקיו וצילם את העיר, תמונות שיהיו בעלות ערך עבור המודיעין האמריקאי בזמן מלחמת העולם השנייה.

מדליית החירות שקיבל מו ברג לאחר מותו

במהלך מלחמת העולם השנייה

באוגוסט 1943 החל ברג לשרת במשרד לשירותים אסטרטגיים. הוא הוצב בוושינגטון ועקב אחר הנעשה ביוגוסלביה, סייע בהכנת צנחנים ממוצא אמריקאי-סלבי לצניחה ביוגוסלביה, ועסק בתפקידים שונים.

במהלך 1944 עבר לשרת באירופה. בדצמבר 1944 הרצה הפיזיקאי הגרמני ורנר הייזנברג, שהיה שותף בכיר בפרויקט הגרעין של גרמניה הנאצית, בציריך. על ברג, שהיה באירופה, הוטל להקשיב להרצאה במטרה להבין עד כמה קרובים הגרמנים לפצצה גרעינית. אם ישתכנע שהגרמנים קרובים לפצצה, הוראותיו היו לירות בהייזנברג. מסקנתו של ברג הייתה כי הם אינם קרובים לפצצה.

בינואר 1946, לאחר סיום המלחמה, עזב ברג את המשרד לשירותים אסטרטגיים.

לאחר המלחמה

בשנת 1951 פנה ברג ל-CIA וביקש להישלח למדינת ישראל. בקשתו סורבה.

ב-1952 שכר ה-CIA את שירותיו של ברג כדי שינצל את קשריו מתקופת מלחמת העולם השנייה ויאסוף מידע אודות פרויקט הפצצה האטומית של הסובייטים. ה-CIA שילם לברג את הוצאותיו ושכר של 10,000 דולר, אולם לא קיבל דבר בתמורה.

לאחר שחזר מאירופה ועד למותו לא החזיק ברג עבודה כלשהי. כנשאל לגבי עבודתו היה משיב שאינו יכול לדבר על כך, מותיר את הרושם שהוא עדיין מועסק כמרגל. הוא התגורר אצל קרובי משפחה וחברים, ביניהם אחיו ואחותו.

ברג מעולם לא נישא ונותר רווק כל חייו.

ב-29 במאי 1972, בגיל 70, נפטר ברג בבית חולים בניו ג'רזי, מחבלות שנגרמו לו בנפילה בביתו.

לאחר מותו

ברג ביקש שגופתו תשרף ושאפרו יקבר בישראל. אחותו, אתל, טסה לישראל עם קופסת האפר אך לא הצליחה להשיג אישור לקבור את האפר בקבר רגיל. אף שהדבר אינו ודאי, נראה כי היא פזרה לבסוף את אפרו של ברג בהר הצופים בירושלים.

לאחר מותו קיבלה אתל בשמו של אחיה את מדליית החירות האמריקאית על שירותו בזמן מלחמת העולם השנייה, וזאת לאחר שבימי חייו סירב ברג לקבל את המדליה. אתל תרמה את המדליה להיכל התהילה של הבייסבול והיא מוצגת שם.

בשנת 1996 נכנס ברג להיכל התהילה של הספורטאים היהודים בארצות הברית.

בשנת 2018 יצא לאור סרט אמריקאי הנשען על סיפורו של ברג כמרגל במלחמת העולם השנייה.

בשנת 2019 יצא הסרט התיעודי "The Spy Behind Home Plate" המספר את סיפורו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Berg, Moe (בספטמבר 1941). "Pitchers and Catchers". The Atlantic Monthly. Vol. 168. pp. 181–188. {{cite news}}: (עזרה) Reprinted in Berg, Moe (2002). "Pitchers and Catchers" (PDF). In Dawidoff, Nicholas (ed.). Baseball: A Literary Anthology. New York: Library of America. ISBN 9781931082099. OCLC 849351178.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0