הורמוזגאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מחוז הרמזגאן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

استان هرمزگان
מדינה איראןאיראן איראן
נפות בפרובינציה 11
שפה רשמית פרסית, ערבית, בלוצ'ית
שטח 70,697 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 20 נפש לקמ"ר (2006)
אזור זמן UTC +3:30

לחצו כדי להקטין חזרה

סיסתאן ובלוצ'סתאןדרום ח'וראסאןכרמאןהורמוזגאןפארסבושהריזדח'וראסאן רזאוויצפון ח'וראסאןגולסתאןמאזנדראןסמנאןטהראןאלבורזקוםצ'הארמחאל ובח'תיאריכהגילויה ובויראחמדח'וזסתאןאילאםלורסתאןמרכזיאספהאןגילאןארדבילקזוויןהמדאןכרמאנשאהכורדיסתאןמזרח אזרבייג'ןמחוז זנג'אןמערב אזרבייג'ןבחרייןקטרעומאןכוויתטורקיהארמניהאזרבייג'ןטורקמניסטןאפגניסטןפקיסטןעיראקערב הסעודיתאיחוד האמירויות הערביותHormozgan in Iran.svg
אודות התמונה

פרובינציית הורמוזגאןפרסית: استان هرمزگان) היא אחת מ-31 פרובינציות איראן, הפרובינציה נמצאת בדרום-מזרח המדינה מול עומאן והאמירויות הערביות המאוחדות ובירתה היא העיר בנדר עבאס. הפרובינציה כוללת ארבעה עשר איים במפרץ הפרסי ויש לה כ-1,000 ק"מ של חוף במרפץ הפרסי ובמפרץ עומאן. בפרובינציה יש 13 ערים מרכזיות: בנדר עבאס, בנדר לנגה, חאג'יאבּאד, מינאבּ, קשם, סרדשת (בּשאגרד), בּסְתכּ, סיריכּ, ג'אסכּ, בנדר ח'מיר, פּארסיאן, רודאן ואבו מוסא.

שטחה 70,669 קמ"ר, כ-4.3 אחוז משטח איראן, בספירת האוכלוסייה של שנת 2011 מנתה הפרובינציה כ-1.5 מיליון בני אדם. בפרובינציה גם 13 מחוזות, 69 ערים ו-2,046 כפרים.

היסטוריה

מרקו פולו ביקר פעמיים בנמל בנדר עבאס, עוד כשנקראה "גמרון", בשנת 1272 ובשנת 1293. הוא דיווח על מסחר בתכשיטים פרסיים, שנהב, משי מחצי האי הודו-סין. וכשביקר בנמל הורמוז הוא דיווח על פנינים שיובאו מבחריין .

ב-1497 נחתו אירופאים באזור בפעם הראשונה, בראשותו של ואסקו דה גאמה.

בשנת 1508 הפורטוגזים, בראשות אפונסו דה אלבוקרקי פלשו לאזור עם שבע ספינות מלחמה, באמתלה של הגנה על האינטרסים שלהם ממצרים וונציה. נמל הורמוז בזמנו היה נחשב מיקום אסטרטגי בשביל אינטרסים מסחריים במפרץ הפרסי.

אסמאעיל הראשון שניסה להתמודד עם האימפריה העות'מאנית ממערב, לא הצליח להציל את הנמל מן הפורטוגזים, עד שלבסוף הצליח שאה עבאס להוציא אותם מן המפרץ הפרסי בעזרת הבריטים. השם בנדר עבאס נגזר משמו של שאה עבאס הראשון. 

בינתיים התחרו הבריטים על ההשפעה באזור עם ההולנדים, שפלשו לאי קשם ושלחו ספינות מלחמה לבנדר עבאס בשנים האחרונות לשלטונו של שאה עבאס. הממשלה הפרסית לא הצליחה להגן על עצמה מפני התקפה זו. עם זאת, בשל ערעור יחסי בריטניה והולנד, המתחים הצבאיים גדלו באזור. ההולנדים שניסו להעביר את הבסיס שלהם עד לאי חארג . האמיר של חארג, מיר מאנה, הביס בסופו של דבר את הכוחות ההולנדים בחארג, והבריטים נותרו אחראים על כל האזור כולו. עד מהרה השתלטה בריטניה על כל המפרץ הפרסי באמצעות חברת הודו המזרחית. הבריטים אימצו מדיניות שעודדה אוטונומיה מקומית בכל רחבי המפרץ הפרסי כדי למנוע גיבוש כוח מאוחד שיאיים על המפעלים שלהם במפרץ. 

החשיבות האסטרטגית של המפרץ הפרסי עלתה עוד יותר לאחר מלחמת העולם הראשונה, עם גילוי הנפט באזור.

דמוגרפיה. קבוצות אתניות

האוכלוסייה הערבית של הורמוזגן מדברת במגוון ניבים ערביים, ובשנת 2006 היוותה כ -10% מאוכלוסיית הורמוזגן, המונה כ -1.5 מיליון איש. כ-90% מהאוכלוסייה במחוז הם פרסים.

גאוגרפיה

הפרובינציה היא בעיקר הררית. בקצה הדרומי שלה עובר רכס הרי הזגרוס. האקלים חם ולח מאוד, בקיץ הטמפרטורה יכולה לעלות עד 49 מעלות צלזיוס. בכל השנה כמות המשקעים נמוכה מאוד.

הורמוזגאן כיום

להורמוזגן כיום יש 11 נמלים, חמישה שדות תעופה לאומיים, ושלושה שדות תעופה בינלאומיים. בפרובינציה ענף החקלאות פעיל ותופס מקום ראשון במדינה ביבול לימוני הליים ואת המקום השני בייצור התמרים. 30% מתוצרת הדיג האיראנית מגיעה מפרובינציה זאת. שלושה סכרים גדולים משרתים את צורכי המים של המחוז - סכר אסטקלאל (הקרוי גם סכר מינאב, המספק חלק ניכר מהמים הנצרכים בבנדר עבאס), סכר ג'גין וסכר שמיל.

גרמניה הציעה לאחרונה לבנות גשר שיחבר את האי קשם ליבשת.

הורמוזגן כוללת שני אזורי סחר חופשי, הראשון באי כיש והשני באי קשם. באי כיש שוכנת בורסת הנפט האיראנית, אחת מחמש בורסות יחידות מסוגן בעולם והיחידה מביניהן שבה לא נסחר נפט בדולרים אמריקאים.

מכללות ואוניברסיטאות

אתרים

  • המבצר הפורטוגזי - נבנה ב-1507 במצוות אפונסו דה אלבוקרקי
  • המקדש ההינדי - נבנה ב-1892 בהוראת מוחמד חסן ח'אן סעד אל-מולכ
  • שתי הכיפות של כוח'רד - מבני קבר מהתקופה הקאג'ארית
  • האי כיש
  • האי קשם
  • תרנה - מערכת קדומה להובלת מים מתוקים
  • המוזיאון האנתרופולוגי בג'נאח
  • גשר לאתידאן - נבנה בתקופה הצפווית מעל נהר כּׂל
  • העיר הקדומה חרירה - הייתה מיושבת בין השנים 1000–1600, שרידיה כוללים בתים פרטיים ומבני מסחר ותעשייה
  • שמורת המנגרובים בקשם

תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הורמוזגאן בוויקישיתוף
Flag of Iran.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא איראן. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0