מילר בלום תכנון סביבתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מילר בלום תכנון סביבתי בע"מ הוא משרד אדריכלי נוף ותכנון סביבתי שסניפיו בחיפה ובתל אביב. המשרד הוא מוותיקי ומבכירי המשרדים בישראל ובאמתחתו אלפי פרויקטים בארץ ובעולם המתפרשים על למעלה מ-50 שנות עשייה.

היסטוריה

המשרד הוקם בשנת 1961 על ידי צבי מילר. את הכשרתו קיבל מילר כגנן כחבר קיבוץ ולאחר מכן עשה תואר באדריכלות גנים באנגליה. כששב לארץ מונה בשנת 1948 לנהל את מחלקת הגנים בראשון לציון. לאחר כמה שנים של עשייה בראשון לציון נתבקש מילר על ידי ראש עיריית חיפה, אבא חושי, לבוא ולנהל את מחלקת הגנים בחיפה. בעיר פעל רבות בהקמת גנים רבים, גדולים וקטנים ובהפיכת העיר חיפה לירוקה יותר. בין השאר יזם גם חוק עזר עירוני של כופר עץ, לימים התפתח החוק והיווה בסיס לתקנה 89 של פקודת היערות. במחלקת הגנים של העיר פגש לראשונה את משה בלום. ביחד החלו השניים לעבוד במשרה פרטית חלקית ולאחר מכן הקימו יחדיו את המשרד שבו היו השניים שותפים שווים. תחילה נוהל המשרד מחדר ביתו של מילר בקריית ים וזמן קצר לאחר מכן עבר למיקום חדש בשכונת הכרמל בחיפה. באותה עת גם החל מילר ללמד בטכניון בפקולטה לאדריכלות ולבינוי ערים. שם הכיר לראשונה את רות אניס אשר את התמחותה עשתה לאחר מכן במשרדו של מילר.

ישראל של שנות ה-60 הייתה מדינה ענייה בתקופת מיתון ובתהליכים של קליטת עולים מסיבית. מכאן שרמת התכנון והביצוע נעשו בהתאם לתקציבים קטנים יחסית, אך עם זאת הרצון להפוך את הארץ לירוקה יותר וגננית והשורשים לעשייה זאת בפועל החלו כבר אז.

המשרד התפתח וגדל ובשנת 1967 לאחר מלחמת ששת הימים ביקש ראש עיריית ירושלים, טדי קולק, לפתוח סניף של המשרד בעירו על מנת לטפל ולאחד נופית את ירושלים המשוחררת. המשרד נוהל על ידי אדריכל יאיר אשל, אחד האדריכלים שעבדו במשרד בחיפה. בסניף הירושלמי פעלו כ-16 עובדים עד לסגירתו בשנת 2011. בשנת 1972 הוקם סניף נוסף בת"א. בסניף התל אביבי פעלו כ-20 אדריכלים אך עדיין הסניף החיפאי נותר המשרד המרכזי. באותה שנה הצטרף בנו של צבי מילר, יורם, שחזר מלימודי אדריכלות נוף בארצות הברית. עשר שנים לאחר מכן הצטרף למשרד גם בנו של משה בלום - אמיר. לימים הפכו הבנים לממשיכי דרכם של האבות וכיום הם המנהלים ובעלי השליטה של המשרד. כיום מועסקים במשרד כ-50 עובדים.

לאורך השנים הגיע המשרד להישגים בולטים וזכה בפרסים רבים, צבי מילר, שהקים את המשרד, היה ממקימי איגוד אדריכלי הנוף בישראל ובמשך שנים מספר גם עמד בראשו, מילר גם היה חבר ב-IFLA (איגוד אדריכלי הנוף העולמי) ואף עמד בראשו בין השנים 1982-1986. לימים זכה מ-IFLA בתואר נשיא של כבוד.

בשנת 1988 זכה המשרד בפרס קרוון לאדריכלות גנים ונוף עבור מצפור נוף ברמת הדר בחיפה.[1]

היקף פעילות

המשרד עסק בשעתו וגם כיום בתכנונם ועיצובם של כל הנושאים הקשורים לגנים ולנוף. פארקים, גנים לאומיים, חופים, טיילות, שמורות טבע, גינות פרטיות וציבוריות, תכנון ערים ושכונות, גני חיות ותכנון ועיצוב כבישים. לאורך שנות העשייה התפתח המשרד ויצר תקדימים רבים בתחום אדריכלות הנוף רבות בגודל בהיקף הפרויקטים אשר הביא את המשרד ממשרד של אדריכלות גנים לתכנון סביבתי המשרת את כלל הנוף וחייב את האדריכלים הפועלים בו לאמץ ראייה סביבתית וכוללנית הרבה מעבר לראייה עיצובית ואסתטית גרידא. כמו כן יצר המשרד תקדימים בכל הנוגע לשימוש בכלים הנדסיים ובטכנולוגית חדשניות. דוגמאות לכך ניתן למצוא בכמה מקומות למשל בראש הנקרה שם תוכנן ונבנה הרכבל הראשון בארץ, ומעבר לכך כל התכנון הכולל של שמורת הטבע נעשה בלי שנשתל ולו עץ אחד באזור. דוגמה נוספת היא תכנון הכבישים בטכניון, באוניברסיטה ובעמק המצלבה בירושלים שם נעשו לראשונה הפרדות מפלסיות של כיווני התנועה בהתאם לטופוגרפיה הטבעית באזור, דבר שהביא לחסכון בעלות ובזמן לצורך ביצוע עבודות הנדסיות לבניית הכבישים. דוגמה נוספת היא עמוד הלייזר באשדוד שם נעשה שימוש באמצעי חזותי בצורה שטרם נעשתה בארץ ועד היום לא תוכנן עוד משהו שעושה שימוש בטכנולוגיה הזאת.

רשימת פרויקטים

לאורך שנות פעילותו תכנן המשרד למעלה מ-7000 פרויקטים בארץ ובעולם, להלן רשימה חלקית ביותר של פרויקטים נבחרים:

גן לאומי סובב חומות ירושלים

ירושלים

חיפה

טיילת לואי

ברחבי הארץ

ועוד מאות גנים, שכונות ופארקים ברחבי הארץ

לקריאה נוספת

  • מילר, צבי, ירושלים :שדרות בן-צבי, קטע רופין-הרצוג /הוכן על ידי צ' מילר, מ' בלום. החברה למדידות והנדסה אזרחית, ירושלים, 1967
  • Examples of Their Work, Miller-Blum Environmental Planning, Pete Lederer, Zvi Miller, Iris Wachs, Miller-Blum LTD, Haifa, 1979

הערות שוליים

  1. ^ רשימת הזוכים בפרס קרוון באתר עיריית תל אביב
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0