מלון מר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמלון מר
Momordica charantia - D7-12-5054.JPG
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: דלועאים
משפחה: דלועיים
סוג: לעוסית
מין: מלון מר
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Momordica charantia

מלון מר (שם מדעי: Momordica charantia) או KARELA בכמה שפות בהודו, הוא מין של מטפס טרופי וסובטרופי חד-שנתי ממשפחת הדלועיים, נפוץ כגידול לשם פריו האכיל, אשר נחשב אחד מהמרירים שבפירות. מוצא הפרי אינו ידוע, אך הוא נפוץ למדי בדרום ודרום-מזרח אסיה, סין, אפריקה והקריביים.

תיאור

פרי המלון המר
פרי לאחר הבשלה

המלון המר הוא מטפס עשבוני בעל קנוקנות המגיע עד לגובה של 5 מטר. העלים פשוטים, מנוגדים, בעלי 3-7 אונות, באורך של 4-12 ס"מ. הצמח חד-ביתי, כלומר על כל צמח פרחים זכריים ונקביים נפרדים בצבע צהוב.

הפרי בעל קליפה גבשושית וצורה מאורכת ייחודית. הפרי חלול, עם שכבה דקה יחסית של בשר העוטפת את חלל הזרעים המרכזי, המלא במספר זרעים שטוחים וליבה. הזרעים והליבה בעלי צבע לבן כאשר הפרי בוסר, ומשתנה לאדום לאחר ההבשלה. הזרעים אינם מרירים במיוחד וניתן להסיר אותם לפני הבישול, הליבה לעומת זאת מקבלת טעם מתוק בהבשלה מלאה. בשלב זה הליבה יכולה להיאכל ללא בישול, אך הבשר יהיה קשה מדי לאכילה.

ליבת הפרי האדומה והמתוקה משמשת כמרכיב בסלטים מיוחדים בסגנון מזרח אסייתי. לבשר מרקם פריך ומימי בדומה למלפפון או פלפל ירוק. הקליפה רכה ואכילה. הפרי לרוב נאכל במצב בוסר. הגם שהפרי ניתן למאכל גם במצב חצי בשל כאשר צבעו צהוב, טעמו נהיה מריר יותר עם ההבשלה. פרי בהבשלה מלאה משנה את צבעו לכתום, מקבל מרקם רך ועיסתי, והוא מריר מדי למאכל. בנוסף, הפרי מתבקע למספר חלקים אשר מסתלסלים לאחור בחושפם זרעים בעלי ציפה אדומה דביקה ומבריקה.

מלון מר קיים במגוון גדלים וצורות. המלון מר האופייני לסין הוא באורך 20-30 ס"מ, מאורך עם קצוות כהים, בעל בליטות עדינות, וצבע ירוק בהיר. המלון מר האופייני להודו לעומת זאת, צר יותר, בעל קצוות חדים, צבעו ירוק או לבן, ופני השטח מכוסים ב"שיניים" משוננות דמויות משולש. בין שתי דוגמאות קיצוניות אלו ישנו מגוון אינסופי של צורות.

שימוש קולינרי

מלון מר טרי, ומוקפץ אוקינאווי אופייני

מלון מר כמעט ולעולם לא מעורבב עם ירקות אחרים בגלל מרירותו הגבוהה, אף על פי שניתן להפחית מרירות זו במידה מסוימת על ידי השריה במלח ושטיפה לאחר מכן. מלון מר נפוץ בבישול הסיני בשל מרירותו, במוקפצים, מרקים ותה. הפרי אהוד גם בבישול ההודי, כאשר לעיתים קרובות מכינים אותו עם תפוחי אדמה ויוגורט מהצד כדי להפחית מרירות.

הפרי אינו נפוץ כל כך ביפן אך מהווה מרכיב מרכזי במטבחי אוקינאווה. באינדונזיה, הפרי משמש במגוון מנות כמו מוקפצים, בישול בחלב קוקוס, ומאודים. בווייטנאם, פרוסות מלון מר טריות נצרכות עם שבבי בשר מיובש. מלון מר ממולא בחזיר טחון מוגשים כמרק קייצי אהוד בדרום. הפרי אהוד גם בנפאל, ופקיסטן. בפיליפינים הפרי מכונה בשם אמפליה, ומשמש במגוון מנות.

זרעי מלון מר הם בעלי טעם מתוק, וגם כן ניתנים למאכל, אך ידועים כמעוררי בחילה. מלון מר מכיל כמות גבוהה של ויטמין C, וחומצה פולית.

שימושים רפואיים

מלון מר משמש ברפואה הסינית במשך שנים רבות. כמו רוב המאכלים המרירים, המלון מר עוזר לבעיות עיכול.

גלריה

פרות של מלון מר

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מלון מר בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0