מצר טאיוואן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מצר טאיוואן
Taiwan Strait.png
מידע כללי
מקשר בין ים סין הדרומי לים סין המזרחי
מפריד בין המחוז הסיני פוג'יין לבין האי טאיוואן
מידות
אורך כ-380 ק"מ
רוחב מזערי 130 ק"מ
רוחב ממוצע 180
‏עומק ממוצע 60 מטר
מידע נוסף
נהר מזין מין
ג'ילונג
מדינות באגן הניקוז הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין הרפובליקה העממית של סין
טאיוואןטאיוואן טאיוואן
ערים גאושיונג, טאינאן, שינג'ו (טאיוואן);
פֿוּג'וֹאוּ, שיאמן (סין)
איים פנגו, מַאצוּ, קִינְמֵן (טאיוואן);
פּינג-טאן,[1] האי שיאמן, גולנגיו (סין)
מנהרות מנהרת מצר טאיוואן (פרויקט עתידי)[2]
קואורדינטות 22°48′40″N 119°55′42″E / 22.81111°N 119.92833°E / 22.81111; 119.92833

מצר טאיוואן (או מצר פורמוזה שנגזר משם שניתן על ידי הפורטוגזים לאי טאיוואן – Ilha Formosa, דהיינו "האי היפה"; נודע גם בכינוי "התעלה השחורה") הוא מצר ים בין המחוז הסיני פוג'יין ממערב לבין האי טאיוואן ממזרח. המצר מקשר בין ים סין הדרומי שמדרום לו לבין ים סין המזרחי שמצפונו.

רוחבו של המצר בנקודה הצרה ביותר הוא 130 ק"מ (בין שינג'ו שבטאיוואן לבין פּינג-טאן שבסין) בצפון, והוא נפתח לכדי 180 ק"מ במרכז. עומקו הממוצע הוא כ-60 מטר (לעומת זאת, בתעלת פנגו מגיע עומקו ל-177 מ') ואורכו כ-380 ק"מ.

ערי הנמל העיקריים לחופי המצר הן פֿוּג'וֹאוּ (אנ') (בירת המחוז פוג'יין הסיני), שיאמן וגאושיונג.

במצר שוכנים איים רבים: קִינְמֵן (אנ'), שיאמן, פּינג-טאן (אנ') ומַאצוּ (אנ') סמוכים לחופה הדרום-מזרחי של סין, בעוד שאיי פנגו (אנ') ממוקמים כ-50 ק"מ מערבית לחופה של טאיוואן ומופרדים ממנה על ידי תעלת פנגו. הפצצה ארטילרית של צבא השחרור העממי הסיני על איי קינמן (כ-2 ק"מ בלבד מפרידים אותם מהחוף של פוג'יין או משיאמן) ומאצו (הממוקמים מזרחית לפוג'ואו), הנשלטים על ידי טאיוואן ומהווים חלק מהפרובינציה הטאיוואנית פוג'יין (אנ'), עמדה ברקע לפרוץ הסכסוך בין סין לטאיוואן בשנים 19541955 ובשנת 1958 (משבר מצרי טאיוואן הראשון (אנ') ומשבר מצרי טאיוואן השני (אנ'), בהתאמה).

בדצמבר 2008 חודשו לראשונה מאז שנת 1949 טיסות ישירות, משלוחי דואר ותובלה ימית (ובכלל זה בין הנמלים משני צדי המצר) בין סין לטאיוואן, קשרים שזכו לכינוי "Three Links" (אנ').

נתיב השיט משמש תכופות את אוניות המכולות (לאורך החוף הסיני) וסירות דיג. כמו כן, הוא משמש את סחר הטרנזיט באנרגיה – שינוע נפט גולמי, גז טבעי נוזלי, בנוסף למצר לוזון, בדרכו מהמפרץ הפרסי, אפריקה ואוסטרליה ליפן וקוריאה הדרומית.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצר טאיוואן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ פינג-טאן או חאי-טאן (אנ') הוא האי החמישי בגודלו בסין, ראו: פינג-טאן: אבנים, רוח וחול, באתר הרדיו הבינלאומי של סין (באנגלית).
  2. ^ פרויקט לכריית מנהרה תת-ימית באורך של כ-150 ק"מ שתחבר בין המחוז פוג'יין בסין לטאיוואן ובין הערים פֿוּג'וֹאוּ וטאיפיי.
העיר שיאמן כפי שנשקפת מהמקום הגבוה ביותר (הר Lit-kong-giam) באי המתוייר גולנגיו (אנ') שבמצר טאיוואן
Terrestrial globe.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.