מקדשי אבו סימבל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מקדש אבו סימבל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונומנטים הנוביים מאבו סימבל לפילה

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
מקדשי אבו סימבל, משמאל - מקדש רעמסס השני (הגדול), מימין - מקדש נפרטרי (הקטן)
מקדשי אבו סימבל, משמאל - מקדש רעמסס השני (הגדול), מימין - מקדש נפרטרי (הקטן)
מדינה מצריםמצרים מצרים
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1979, לפי קריטריונים 1, 3, 6
דגם המראה את מיקום מערכת המקדשים לפני ואחרי העתקתם כהגנה מפני ההצפה שנגרמה עם הפעלתו של סכר אסואן
החדר הפנימי במקדש הגדול מואר בקרני השמש פעמיים בשנה

אבו סימבלערבית: أبو سمبل או أبو سنبل) הוא אתר ארכאולוגי הכולל שני מקדשים מתקופת השושלת ה-19 במצרים העתיקה, אשר נחצבו בסלע בנוביה. המקדשים נבנו במאה ה-13 לפנה"ס על ידי רעמסס השני. האתר כולל מקדש גדול המוקדש לרעמסס השני ומקדש קטן יותר צפון מזרחית לגדול המוקדש לאשתו החשובה של רעמסס, נפרטרי ולאלילה חתחור. אבו סימבל הוכר בשנת 1979 כאתר מורשת עולמית.

היסטוריה

בנייה

מקדשים אלה הוקמו בידי הפרעונים סתי הראשון ורעמסס השני, בין השנים 1284 לפנה"ס ל-1264 לפנה"ס לערך. המקדשים הוקמו לזכר המלחמה עם החיתים בקרב קדש על האורונטס בשנת 1289 לפנה"ס לערך, שהסתיימה ללא הכרעה צבאית, אבל המצרים הציגו אותה כניצחון. הקומפלקס המדובר הוא אחד משישה מקדשים חצובים בסלע שנבנו בנוביה במהלך כהונתו של רעמסס השני, אשר נבנו על-מנת להרשים את שכנותיה הדרומיות של מצרים וכן לחזק מחדש את הדת במצרים.

מיקום מחדש

בשנת 1959, החל מבצע תרומות בינלאומי לשימור המבנים בנוביה. השרידים הללו, שהם הדרומיים ביותר לאותה ציוויליזציה מצרית עתיקה, נמצאו תחת סכנה ממשית בעקבות הצטברות מי הנילוס מדרום לסכר אסואן (אשר נבנה בדיוק למטרה זו – אגירת המים מדרומו). מבצע ההצלה של מקדשי אבו סימבל החל ב-1964, ועלותו נאמדת בכ-40 מיליון דולר. בין 1964 ו-1968, האתר כולו נחתך לבלוקים גדולים, פורק וכונס מחדש באתר חדש – 65 מטר גבוה יותר ו-200 מטר הרחק מהנילוס על-מנת להצילו משקיעה באגם נאצר בשעה שזה הלך והתמלא מאחורי הסכר, באחד המבצעים שנמנה עם ההישגים הגדולים והחשובים ביותר של ההנדסה הארכאולוגית בימינו. אחת התוכניות הראשונות לשימור המקדשים הייתה בניה של חלון זכוכית ענק שיקיף את המקדשים מכל עבריהם ולתוכם אפשר יהיה להוריד תיירים דרך פתח עילי, אך התוכנית הזו לא מומשה מעולם.

אדריכלות

המקדש הגדול באבו סימבל

שער הכניסה למקדש נמצא בין שני פילונים. המעבר בין שני הפילונים היה כמו כניסה לתוך נקיק תלול ועמוק במדבר. בסמוך לפילונים מוצבים פסלים ענקיים המגדירים את הכניסה למקדש. אלה הם ארבעה פסלים של רעמסס השני כביכול. בין רגליו של הפרעה מוצגים בני משפחתו בגודל זעיר ביחס אליו, סמל לכך שפרעה נישא מכל אדם. מעל פתח הכניסה ישנו פסל של האל אמון (רע).

המקדש הקטן באבו סימבל

מקדש זה הוקדש למלכה נפרטרי אשתו החשובה של רעמסס השני ולאלילה חתחור. המקדש שוכן 100 מטר צפון-מזרחית למקדש הגדול. זו הייתה הפעם השנייה בהיסטוריה של מצרים העתיקה שמקדש הוקדש למלכה, הפעם הראשונה הייתה המקדש שאחנתון בנה לאשתו נפרטיטי. על אחת הקשתות במקדש רשומה הכתובת ”מקדש שהוא מונומנט גדול ואדיר למלכה המלכותית הגדולה נפרטרי מריאטמות, למען השמש שתאיר, נתנה חיים ואהובה”

על קשת אחרת רשומה הכתובת הבאה:”המלך של דרום וצפון מצרים, רעמסס; הוא שבנה את המקדש על ידי חפירה בהר, העבודה לנצח בנוביה, שהמלך של דרום וצפון מצרים עשה עבור האישה המלכותית הגדולה נפרטרי מריאטמות בנוביה, לנצח נצחים”

בחזית המקדש במרכזו נמצא הפתח למקדש, מכל צד ניצבים שלושה פסלים ענקיים בגודל מעל 10 מטר. במרכז של כל שלישית פסלים נמצא פסל ענק של נפרטרי, הפסלים זהים בגודלם לפסלי רעמסס השני. דמותה של נפרטרי מוצגת מחזיקה בידה כלי נגינה סיסטרום (רעשן), לבושה בשמלה ארוכה, ועל ראשה עיטור האופייני לאלילה חתחור, קרני פרה המקיפים את גלגל השמש. בתוך המקדש נמצא היפוסטיל הנתמך על ידי ששה עמודים, המעוטרים על ידי סצנות המראות את נפרטרי משקשקת בסיסיטרום יחד עם האלים הורוס, ח'נום וח'ונסו ועם האלות חתחור, איזיס, מע'ת, מות ותאורת.

גלריית תמונות

במקור - שני המקדשים חצובים בתוך שתי הגבעות המקוריות - מבט מכיוון הנילוס, 1905-1907

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מקדשי אבו סימבל בוויקישיתוף