מרדכי שפר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. מרדכי (מוטי) שפר הוא מהנדס ישראלי, מומחה לפיתוח טילי יירוט, חתן פרס ביטחון ישראל בשנת 1978 על פיתוח מערכת ההנחיה של הטיל "פיתון 3". ידוע בציבור בהתנגדותו לפיתוחי מערכת הביטחון לאמצעים ליירוט רקטות ובפרט כיפת ברזל.

ביוגרפיה

מרדכי שפר נולד בתל אביב כמרדכי שפרונג וגדל והתחנך בקיבוץ עין שמר. בשנת 1968 קיבל תואר ראשון בהצטיינות בהנדסת חשמל מהטכניון בחיפה. בשנת 1979 קיבל תואר שני בהנדסת חשמל מהטכניון. בשנת 1983 קיבל תואר דוקטור בהנדסת תעופה וחלל מאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה, על דיסרטציה שכותרתה: "Estimation and control with cubic nonlinearities".[1]

בשנת 1979 - בעבודת המגיסטר שלו - גילה שפר וניתח את מודל כוונון ההגבר האוטומטי המרחבי והזמני ברשתית בדיסרטצייה שכותרתה: "מודלים לעיבוד אות ברשתית העין". בשנת 1983 פיתח שפר בהתבסס על הדוקטורט שלו שיטת הנחיה חדשה לטילי יירוט, המבטלת לחלוטין את תופעת אי היציבות של מרדפים ומאפשרת להשיג פגיעות גוף בגוף כתקן במטרות המתמרנות אקראית בתאוצות קיצון. השיטה - Integrative Guidance Estimation and Control - יושמה בהצלחה בטילים "פיתון-4" ו"פיתון-5" של רפא"ל ובאמל"ח המונחה עופר של "אלביט".[דרוש מקור]

בשנים 1968–1996 עבד ברפא"ל בפיתוח טילי יירוט. במסגרת זו היה שותף לצוות של רפא"ל, יחד עם גיורא שלגי, דן רוזן, משה גלמן, יוסף שלזינגר ואברהם דוידוביץ', שעסק בפיתוח טיל אוויר-אוויר "פיתון 3". על משימה זו הוענק לששת חברי הצוות פרס ביטחון ישראל לשנת 1978. שפר היה שותף לפיתוח מערכת ההנחיה של הטילים "פיתון 4".

ב-2006 הציע מערכת חליפית לכל מיירטי הטילים הישראליים בשם "פעמון", הנעזרת ברשת לוויינים במסלול נמוך לצורכי איכון טילי המטרה והנחיית טילי הירוט.[2] לדברי שפר, מערכת "פעמון" התקבלה לביצוע ב-2006 על ידי מפא"ת/מעט"ר אך בוטלה ב-2007 על ידי דני גולד שהיה אז ראש מו"פ ושר הביטחון אהוד ברק.

תיאוריות קונספירציה

בשנת 2013 יצא נגד מערכת "כיפת ברזל", וטען שהדיבורים על הצלחתה המרשימה במהלך מבצע עמוד ענן הם משוללי יסוד, ושבפועל המערכת לא פוגעת במטרות. לדבריו "גם 'כיפת ברזל' וגם 'שרביט קסמים' הם "נגזרות של טילים מיושנים הסובלים מ"שיטות הנחיה מיושנות".[3] הוא חזר על עמדתו זו במהלך מבצע צוק איתן, שבו דווח על יותר מ-700 יירוטים של "כיפת ברזל", אך לטענתו בפועל המערכת לא פגעה במטרות.[4] בהמשך למגמה זו, בשנת 2017 טען על סמך ניתוח פטנטי היסוד של "חץ-2" ו"חץ-3" כי גם טילים אלה לא מסוגלים ליירט טילים.

על פי התאוריית הקשר שטווה שפר, חיסל המוסד אישים שידעו על אי יעילות מערכת כיפת ברזל וטיל החץ ובהם דני חזנובסקי, מיכה כהן וראובן פדהצור[5][6] תאוריות קונספירציה אחרות שלו הם שחטיפת שלושת הנערים בושלה על ידי בנימין נתניהו בסיוע בני גנץ ומשה יעלון ומי שהפעיל את המחבלים האחראים לפיגוע הם אנשי שב"כ ולא החמאס.[7][8][9]

פטנטים

בשנת 2005 קיבל שפר פטנט אמריקני[10] על שיטה לדחיסת תחום דינמי של תמונות.[11] בשנת 2007 קיבל שפר פטנט אמריקני[12] על המצאת הממיר A/D (אנלוג לדיגיטל) האסינכרוני הראשון בעולם. בשנת 2017 קיבל שפר פטנט אמריקני[13] על שיטה להעברת זווית הגלגול האינרציאלית של טיל מהקרקע לצירי גופו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0