מרק עדשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרק עדשים
מרק עדשים
מרק עדשים מצרי
מרק אזגולין טורקי מבורגול ועדשים אדומות
סוגי עדשים שונות
מרק גרמני עם נקניק דם

מרק עדשים הוא מרק שמרכיבו המרכזי הוא עדשים אדומות, ירוקות, צהובות או שחורות עם הקליפה או בלעדיה. המרק מוגש בדרך כלל חם ולרוב כולל מרכיבים מהצומח בלבד, אך עשוי לכלול גם רכיבי בשר. עדשים צהובות ואדומות קלופות נוטות להתפרק במרק ובכך להסמיכו. עדשים הם מוצר יסוד באירופה ובמזרח התיכון.

היסטוריה

בחפירות ארכאולוגיות במערת פרנצ'טי ביוון נמצאו עדשים מהתקופה הפלאוליתית והתקופה המזוליתית. במורייבת ותל אבו הוריירה בסוריה נמצאו עדשים מסוף התקופה המזוליתית ונמצאו גם ביריחו עדשים המתוארכות ל-8000 לפנה"ס. היוונים הקדמונים אהבו מרק עדשים כפי שתיאר אריסטופאנס[1]: ”אתה, שמעז להעליב את מרק העדשים, המתוק מכל המעדנים.”

מרק עדשים מוזכר גם בתנ"ך: בפרק כ"ה בספר בראשית, עשו מוכר את בכורתו תמורת מרק עדשים אדומות ריחני שבושל בידי אחיו יעקב. במסורת היהודית מרק עדשים מוגש בעת ניחום אבלים, צורתה העגולה של העדשה מסמלת את מעגל החיים.[2][3] על פי רש"י, מדובר היה ביום פטירתו של אברהם אבינו וכיוון שיש מנהג לבשל לאבלים בסעודת הבראה מאכלים עגולים המרמזים שגלגל חוזר בעולם, בישל יעקב עדשים אדומות עגולות.[4][5]

ואריציות

מרכיבים נוספים שהמרק כולל לעיתים הם תפוחי אדמה, גזרים, עגבנייה, דלעת, גריסים, סלרי, בצל ופטרוזיליה. תיבול נפוץ הוא שום, עלי דפנה, כמון, שמן זית. את המרק נהוג לקשט בעשבי תיבול קצוצים, או חמאה, שמן זית, שמנת או יוגורט. אל המרק נהוג להוסיף לפני ההגשה קרוטונים או שקדי מרק. מרק עדשים הודי מכיל מגוון תבלינים ארומטיים. במזרח התיכון, נהוג לסחוט לימון משום שלימון מקנה טעם עוקצני שמקל את כבדות המרק.[6] במצרים, המרק נטחן לפני הגשתו ונאכל באופן מסורתי בחורף.[7][8]

ערך תזונתי

המרק נחשב למרק מזין מאוד, כמקור לאספקת חלבון, סיבים תזונתיים, ברזל ואשלגן.[9] היפוקרטס המליץ למטופליו על אכילת עדשים כתרופה למחלות כבד.[6]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרק עדשים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Did You Know: Food History - A Short History of Lentils". www.cliffordawright.com. אורכב מ-המקור ב-4 במרץ 2016. נבדק ב-10 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ שבלי הלקט הל' אבלות
  3. ^ Rabbi N. Daniel Korobkin (26 בנובמבר 2008). "Lentil Soup". Jewish Journal. נבדק ב-10 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ רש"י, בראשית, כ"ה, ל'-ל"ד
  5. ^ מנהגי אבלות - עמותת עמיתים
  6. ^ 6.0 6.1 "Vegetarians in Paradise/Lentil History, Lentil Nutrition, Lentil Recipe". www.vegparadise.com. נבדק ב-10 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ "Cook in the Moment: Egyptian Red Lentil Soup". נבדק ב-7 בדצמבר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ Salem, Dahlia. "Egyptian Lentil Soup". נבדק ב-7 בדצמבר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ Beans Food Facts, History, Information, Timelines (אורכב 26.01.2011 בארכיון Wayback Machine)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0