משפחת ואנדרבילט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משפחת ואנדרבילט (Vanderbilt) היא אחת המשפחות הנכבדות של ארצות הברית. עד ראשית המאה ה-20 הייתה אחת המשפחות העשירות ובעלות ההשפעה ביותר בעולם, אך מאמצע המאה ה-20 חלה התדרדרות בעושרה ועוצמתה. אבי המשפחה ומי שיצר את הונה הראשוני היה קורנליוס ונדרבילט הראשון (18771794). היא ממוקמת במקום השישי בין המשפחות האמריקאיות העשירות ביותר בכל הזמנים[1].

מקורות

פירוש השם ואנ-דר-בילט בהולנדית הוא מ(הכפר) דה-בילט (שבמחוז אוטרכט). סבא רבא רבא של קורנליוס ואנדרבילט הגיע לאמריקה כמשרת חוזי ב-1650. השם הולנדי Van Der Bilt הפך לשם אנגלי לאחר שניו אמסטרדם ההולנדית הפכה לניו יורק בשליטה בריטית.

אישים בולטים

קורנליוס ואנדרבילט, שנולד בסטטן איילנד, יצר את הון המשפחה באמצעות עסקי ספנות וקווי רכבת. הוא יצר קשרים עסקיים עם ג'ון ד. רוקפלר ואנדרו קרנגי, יחדיו היוו את שלושת האנשים העשירים ביותר באמריקה. עוצמתו הכלכלית אפשרה לו גם השפעה על ממשל ארצות הברית, למשל בנוגע להסרת התמיכה בויליאם ווקר, הרפתקן שמינה את עצמו למושל ניקרגואה בעידוד ותמיכת ואנדרבילט ובגד בו לאחר מכן. במותו הוערך הונו של קורנליוס ואנדרבילט ב-100 מיליון דולר. ואנדרבילט הקים את תחנת גרנד סנטרל בניו יורק, כתחנה מרכזית לקווי הרכבת שלו באזור, ותרם מיליון דולר להקמת אוניברסיטת ואנדרבילט.

מבין 13 ילדיו של קורנליוס ונדרבילט המשיך את דרכו בנו הראשון (לאחר שלוש בנות) ויליאם הנרי ואנדרבילט הראשון (18851821). במותו היה הונו 194 מיליון דולר, האיש העשיר בעולם באותה עת. ויליאם הנרי ואנדרבילט היה דובר בוטה של הלך הרוח של הברונים השודדים, בעלי עסקים מונופוליסטיים שקיבלו זיכיונות להפעלת קווי רכבת מהממשל ויצרו על בסיסם הון גדול. ויליאם הנרי ונדרבילט החל בהקמת בתי-פאר בשדרה החמישית בניו יורק, בפיתוח אחוזת המשפחה בסטטן איילנד, בית נופש מפואר בניופורט שברוד איילנד, וכן רכש חלקה בניו-דורפ שבסטטן איילנד עבור בית קברות משפחתי, שבו נקברים עד היום בני המשפחה. כנשיא חברת הרכבות של מרכז מישיגן ודרום קנדה (דטרויט - אן ארבור ודרום אונטריו) הקים ואנדרבילט את הכפר ואנדרבילט, מישיגן (בצפון-מערב ימת מישיגן), עבור עובדיו. ואנדרבילט החל את מסורת הפילנתרופיה של המשפחה כאשר תרם כאחוז מהונו עבור המטרופוליטן אופרה, מוזיאון המטרופוליטן לאמנות, שלאוספו תרם גם אוסף ציורים חשוב, אוניברסיטת ואנדרבילט ובית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולומביה.

בנו של ויליאם הנרי, ג'ורג' ו. ואנדרבילט השני (George Washington Vanderbilt II), הקים את אחוזת בילטמור בסגנון רנסאנס צרפתי ליד אשוויל, שבצפון קרוליינה. האחוזה נבנתה בין השנים 1896 ו-1902 והיא הבית הגדול ביותר בארצות הברית שנמצא בבעלות פרטית. האחוזה, ששטחה הבנוי עומד על 16,200 מ"ר, נמצאת עדיין בבעלות המשפחה והיא משמשת כמוזיאון.

בן נוסף, ויליאם קיסאם ואנדרבילט נשא לאישה את אלווה בלמונט, פעילה בולטת בתנועה הסופרג'יסטית (למען זכויות נשים). בתם, קונסואלו ואנדרבילט, נישאה לצ'ארלס ספנסר-צ'רצ'יל, הדוכס התשיעי ממרלבורו (בן-דודו של ראש ממשלת בריטניה, וינסטון צ'רצ'יל) ובכך קישרה בין אצולת ההון האמריקאית לאצולה הבריטית.

צאצאים ידועים נוספים במשפחה:

לקריאה נוספת

  • Jerry E. Patterson, The Vanderbilts, 1989, מסת"ב 9780810917484
  • Arthur T. Vanderbilt 2nd, Fortune's Children, 1991, מסת"ב 978-0688103866
  • The Vanderbilt Women: Dynasty of Wealth, Glamour and Tragedy, 2000, מסת"ב 9781583487273

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0