נינגאווי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןנינגאווי
נינגאווי דרומי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
תת־מחלקה: כיסאים
סדרה: טורפי כיס
משפחה: נמיות כיס
תת־משפחה: דונרטים
סוג: נינגאווי
מינים

3

שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Ningaui

נינגאווי (שם מדעי: Ningaui), הוא סוג של טורף כיס זעיר דמוי חדף ממשפחת נמיות הכיס הכולל 3 מינים החיים במדבריות של יבשת אוסטרליה. הנינגאווי הוא סוג חדש יחסית אשר המינים שבו התגלו רק בשנות ה-70 של המאה ה-20 או מאוחר יותר. הוא קרוי על שמו של יצור מיתי זעיר מהמיתולוגיה של הילידים האבוריג'ינים באוסטרליה. הנינגאווי וקרובו הפלניגל הם הסוגים הקטנים ביותר בקרב הכיסאים.

מאפיינים

הנינגאווים הם בין המינים הקטנטנים ביותר בקרב חיות הכיס: אורך גופם 5–8 ס"מ, ומשקלם 5–13 גרם בלבד. יש להם מבנה גוף צר וגמיש המזכיר את החדף, ראש מחודד ומשולש המותאם לחיטוט בחריצים, בחול ובאדמה, שפם ארוך וזנב דקיק שאורכו כאורך הגוף. האוזניים הדקיקות ועגלגלות שלהם גדולות יחסית לממדי גופם, והם מתאפיינים בעיניים גדולות ובולטות ובאף זעיר. הגפיים שלהם זעירות, וכפות הרגליים האחוריות רחבות יחסית. לנינגאווי יש פרווה זיפית צפופה אשר צבעה נע בין אפור לצהבהב, וגחונו, גפיו וסנטרו בהירים יותר. מערכת השיניים שלו דומה לטורפים ולא למכרסמים.

אקולוגיה

הנינגאווים הם יונקים מדבריים בעיקר, אך נראים גם בסוואנות צחיחות ובשטחי מרעה. הם פעילי לילה המבלים את היום במאורות, בגזעי עצים חלולים או בתוך שיחים קוצניים. בטמפרטורות קרות במיוחד או בתקופות של מחסור במזון, הנינגאווי נכנס למצב של נמנום ומטבוליזם מואט (Torpor) על מנת לחסוך באנרגיה. הנינגאווי הוא טורף קטן אשר ניזון מפרוקי רגליים, חרקים וחסרי חוליות; שיטת ההריגה שלו היא נשיכות מהירות באזור הראש.

לנקבות הנינגאווי יש 6–7 פטמות וכיס מדומה שהוא למעשה קפל עור גדול. לאחר תקופת הריון של 21 ימים, הנינגאווית ממליטה שגר של 5–6 וולדות אשר נגמלים לאחר 3 שבועות. הם מבלים כחודש וחצי בכיס של האם ולאחר מכן יוצאים ממנו והופכים לעצמאיים. תוחלת החיים של הסוג בטבע קצרה במיוחד ומעטים שורדים יותר משנה אחת. בשבייה, הנינגאווי עשוי לחיות עד כשנתיים וחצי.

מינים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נינגאווי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0