נעם שפירא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נעם שפירא
נעם שפירא פורטרט.jpg
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
AmanLogo.svg אמ"ן
תקופת הפעילות 19661986 (כ־20 שנה)
דרגה אלוף-משנהאלוף-משנה
תפקידים בשירות
פעולות ומבצעים
מלחמת ששת הימיםמלחמת ששת הימים
מלחמת ההתשהמלחמת ההתשה
מלחמת יום הכיפוריםמלחמת יום הכיפורים
מלחמת לבנון הראשונהמלחמת לבנון הראשונה
נעם שפירא (משמאל) בעת ביקור נשיא המדינה חיים הרצוג ביחידת חצב. בתמונה גם הרמטכ"ל אהוד ברק
כנס מפקדי "חצב" 2018, מימין לשמאל: אפרים לפיד, אלי זיו, נועם שפירא ואסף אוריון. דורות שונים של מפקדי יחידת חצב

נעם שפירא הוא קצין צה"ל בדימוס בדרגת אלוף-משנה. מפקד יחידת חצב בחיל המודיעין לשעבר ומילא תפקידי עיבוד מודיעין, פיקוד ואג"מ בחיל ביניהם ראש מטה (רמ"ט) יחידה 8200. לאחר שחרורו מצה"ל, שירת במוסד ומילא בין השאר תפקיד של ראש חטיבה מבצעית.

משפחה וילדות

נעם שפירא נולד בבית חולים העמק בעפולה ב-18 ינואר 1948. אביו, אנטול עלה מגרמניה בשנת 1934 שירת בהגנה, כנוטר, וב"פלוגות הלילה" של אורד וינגייט. אביו היה מראשוני מקימי תעשיית הגבינות בישראל. אימו, מינה הייתה פקידה ראשית בחברת "הספקה" ושמשה כנגידת אינרוויל (רוטרי) בארץ. שפירא הוא בוגר בית הספר הריאלי בחיפה במגמה המזרחית[1]. במהלך לימודיו היה יו"ר חברת התלמידים בבית הספר וראש שכבה בשבט הצופים "עמית" בחיפה.

שירות צבאי

שפירא התגייס לחיל המודיעין בשנת 1966 כבוגר האולפן לערבית ושירת ביחידה 515 (לימים 8200). במלחמת ששת הימים הוצב בפריסה קדמית של היחידה באסמאעיליה. לאחר קורס קצינים והסמכה כקמ"ן שירת בבסיס אום ח'שיבה, הבסיס המרכזי של היחידה בסיני ("בבל") בתפקיד קצין העיבוד (קב"ר) הבכיר כולל במהלך מלחמת ההתשה[2].

בשנים 1970–1972 השלים לימודי תואר ראשון בערבית ומזרח תיכון באוניברסיטת חיפה, לאחריהם שב ל-8200 כראש הזירה הדרומית במרכז המודיעין של היחידה. ערב מלחמת יום הכיפורים כיהן גם כקב"ר מרחבי בכיר בבסיס המרכזי בסיני, במסגרת זו היה אחראי על העיבוד והדיווח לגורמי המודיעין במטה הכללי, לפיקוד ולאוגדות. בתפקיד זה היה אחראי גם למודיעין שהופק מ"האמצעים המיוחדים"[3].שפירא מתאר כי המודיעין שהפיקו חייליו תרם משמעותית למארב לחטיבה 25 המצרית שניסתה לקטוע את צליחת התעלה של צה"ל.[4]

בשנת 1977 מונה לראש מדור באגף מבצעים של 8200 ולאחר מכן לראש הזירה הצפונית במרכז המודיעיני. במסגרת זו היה אחראי מקצועית על הפקת המודיעין בצפון. בשנת 1979 מונה לקצין המבצעים של היחידה, כולל במלחמת שלום הגליל. במסגרת תפקידו זה היה אחראי גם על היערכות היחידה בשטח לבנון- בג'בל בארוכ ובביירות, והפעלת המערכים הנייד, המוטס והמושט של היחידה.

ב-1982 הועלה לדרגת אל"ם ומונה לראש מטה (רמ"ט) 8200 תחת מפקד היחידה תא"ל ראובן ירדור, תפקיד בו שירת עד שנת 1984.

לאחר שנת לימודים במסגרת המכללה לביטחון לאומי (מחזור י"ב), מונה למפקד יחידת חצב של חיל המודיעין, בדרגת אל"ם. בתקופה זו נכנסה היחידה לכיסוי שידורי טלוויזיה בלוויין והתמודדות ראשונה עם כניסת עידן האינטרנט בתקשורת. יחידת אמש"ט (איסוף מסמכי שלל וציוד טכני, הכפופה ליחידת חצב) קיבלה אחריות גם לאיסוף ציוד שלל טכני עבור חיל האוויר.

תפקידים אזרחיים

שפירא השתחרר מצה"ל בשנת 1986 והצטרף למוסד בו כיהן במגוון תפקידים במשך 20 שנות שירות, כולל ראש חטיבה מבצעית. לאחר פרישתו מהמוסד, נבחר למנכ"ל הראשון של עמותת גמלאי המוסד "אגמון". הוא כיהן בתפקיד 8 שנים במסגרתן ארגן מחדש את פעילות העמותה והרחיב את תחומי עיסוקה. בתקופתו הוקמה קרן "אלי בארי" לתמיכה בנזקקים סיעודיים במקום הביטוח הסיעודי המוסדי. נעם שפירא אף עמד בראש קרן אלי בארי בין השנים 2017–2018.

פעילות ציבורית והתנדבותית

כיום, מעורב שפירא בהתנדבות בתחום הנצחה ומורשת בעמותת בוגרי 8200 ועומד בראש ועדת הביקורת של עמותת "חברים למען החברה" מיסודם של 10 מבוגרי מחזור י"ב במכללה לביטחון לאומי במטרה לסייע לעיר שדרות בתחומי החינוך המיוחד והלא פורמלי ושרותי הרווחה. הוא גם חבר מערכת ביטאון המל"מ, מתנדב בארגון "צוות", מתנדב ב-"בית איזי שפירא" ומתנדב בעמותת "ושמרת" לסיוע לבתי אבות בתקופת מגפת הקורונה.

חיים אישיים

נעם מתגורר ברעננה, נשוי לרותי ולהם ארבעה ילדים: ענת, אסף, דפנה ונעמי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נעם שפירא בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אתר בוגרים בית הספר הריאלי
  2. ^ מר מודיעין, עמוס גלבוע, עמודים 361, 373, 380
  3. ^ כך נותרנו חסרי אמצעים אתר ישראל היום, מאת נעמה לנסקי, פורסם ב-12.09.2013
  4. ^ היינו האוזניים והעיניים של הצבא אתר עמותת בוגרי 8200 - במקור כתבה מישראל היום, פורסם ב-27.09.2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0