סנורי סטורלוסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. סנורי סטורלוסוןאיסלנדית: Snorri Sturluson;‏ 1178[דרושה הבהרה]23 בספטמבר 1241) היה סופר ומדינאי איסלנדי. מיוחסות לו יצירות מרכזיות בספרות האיסלנדית העתיקה.

ביוגרפיה

סנורי נולד במערב איסלנד כבן הזקונים למשפחה מכובדת, שהעמידה מספר רב של מלומדים, כמרים ובישופים, שהצליחו לצבור ממון רב הודות לקשריהם עם הכנסייה. בהיותו בגיל ארבע התייתם מאביו, סטורלה תורדארסון (Sturla Þórðarson), ונשלח לעיר אודי שבדרום איסלנד, אל ביתו של יון לופטסון (Jón Loftsson), שהיה מנהיג רב עוצמה באיסלנד ואף מקורב לחצר המלכות הנורווגית מצד משפחת אמו. באודי (Oddi) למד סנורי בבית ספר שבו רכשו השכלה בניהם של נכבדים רבים. הוא זכה לחינוך אריסטוקרטי שנתמזגו בו מיטב הידע האירופי של זמנו עם המסורות הנורדיות.

סנורי התעניין מאוד בשירה הסקלאדית, המסורת הפואטית העתיקה של איסלנד, ורצה לשמרה. מכיוון ששירה זו הכילה מטפורות רבות מהמיתולוגיה הנורדית, לא היה ניתן להבינה ללא רקע מעמיק בסיפורי המיתולוגיה. לפיכך, כתב סנורי את האדה הפרוזאית, מסה שנועדה לשמר את סיפורי המיתולוגיה עבור הדורות הבאים תוך כדי יישובם עם המסורת הנוצרית והיוונית-קלאסית.

סנורי נישא להרדיס, בת למשפחה אמידה, בשנת 1199, אך כעבור שבע שנים נפרדו דרכיהם. בשנת 1215 הוא נתמנה לדובר החוק האיסלנדי – המשרה הרמה ביותר בהיררכיה החילונית האיסלנדית באותם ימים. בשנת 1218 הפליג לממלכת נורווגיה ושהה שם בחסותו של המלך הצעיר הוקון הרביעי עד שנת 1220. במשך שהותו שם עסק בשירה סקאלדית, אך שיריו שהוקדשו למנהיגים נורווגיים אבדו. עם שובו לאיסלנד החל בכתיבת ההיסטוריה של מלכי נורווגיה. בשנים 12221232 החזיק פעם נוספת במשרת דובר החוק האיסלנדי. בשנת 1235 פרצה מלחמת אזרחים באיסלנד וסנורי עזב בשל כך לנורווגיה בשנת 1237. הוא חזר למולדתו כעבור שנתיים, לאחר שהסתכסך עם המלך הנורווגי, אך זה רדף אחריו וביקש להשיבו לנורווגיה או להורגו. בשנת 1241 נרצח סטורלוסון באמבטיית המים התרמיים שמחוץ לביתו בידי שני רוצחים שכירים.

בין חיבוריו:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סנורי סטורלוסון בוויקישיתוף


Quill and ink.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא סופרים ובנושא איסלנדים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0