סרוואח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סרוואח
صرواح
שרידי סרוואח
שרידי סרוואח
Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
אתרי ממלכת סבא העתיקה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2023, לפי קריטריונים 3 ו-4
שטח האתר 140 דונם[1]
שטח אזור החיץ 145 דונם
חלק מתוך אתרי ממלכת סבא העתיקה
שנים בסיכון 2023 –
היסטוריה
בונה ממלכת סבא
מיקום
מדינה תימןתימן תימן
קואורדינטות 15°27′00″N 45°01′00″E / 15.45°N 45.016667°E / 15.45; 45.016667

סרוואחערבית: صرواح, תעתיק מדויק: צרואח) הוא אתר ארכאולוגי במחוז מאריב בתימן. סרוואח הייתה, אחרי העיר מאריב, המרכז הכלכלי והפוליטי החשוב ביותר של ממלכת סבא בתחילת המאה ה-1 לפני הספירה, בחצי האי ערב. סרוואח הייתה מוקפת בחומה מבוצרת. מתווה העיר בתוך נווה המדבר כלל מספר מבנים גדולים.

חורבות סרוואח נמצאות 40 קילומטרים מערבית למאריב, ו-140 קילומטרים ממזרח לבירה הנוכחית צנעא. העיירה נבנתה על גבעה גבוהה מעל ואדי סירווה בגדתו המערבית. היא הייתה מוגנת היטב על ידי מיקומה בהרים, אך במקביל הם הציבו מגבלות על התפתחותה. כתוצאה מכך, איבדה סרוואח במהרה את מעמדה כבירה שעברה למאריב, שהייתה במרכז כלכלי חשוב מאחר ששכנה על תוואי דרך הבשמים. העיירה נותרה בכל זאת מרכז חשוב עבור ממלכת סבא, כפי שהוכח במספר הרב של מבני המקדש. זה היה גם האתר שנבחר על ידי המלך ידעיל דריה הראשון לבניית מקדש חשוב לאלמקה בערך בשנת 700 לפני הספירה.

ב-2023 סרוואח ואתרים נוספים באזור הקשורים לממלכת סבא הוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.[2]

ארכאולוגיה

ארכאולוגים מהמכון הארכאולוגי הגרמני (אנ') גילו והצילו מאז 2005 כתובת מממלכת סבא שאורכה למעלה משבעה מטרים. גוש האבן הכבד הזה של שבעה טונות היה מאפיין בולט של מקדש אלמקה ונפל מבסיסו במהלך רעידת אדמה. האפיגרף נורברט נבס מאוניברסיטת פרידריך שילר בינה תיאר את הכתובת כחשובה ביותר מהתקופה של המאה הראשונה לפני הספירה. הכתובת כוללת דין וחשבון על קרבות סבא, שנערכו נגד שכניה המידיים בדרום-מזרח וצפון תימן.

כמה עבודות שיקום נעשו באתרים אלה לפני פרוץ מלחמת האזרחים בתימן. במהלך עבודות אלו התגלה מקדש נוסף המתוארך למאה ה-7 לפני הספירה. למקדש זה יש כניסה מונומנטלית, המעוטרת בעמודים. הוא מכיל מספר חדרים, בנויים מעץ ואבן, ועם פריסה שייחודית לתימן בתקופה זו. אחת הכתובות הארוכות ביותר שהורכבה מ-20 שורות והיא מתארת את הכיבושים והמסעות של המלך כריבאיל ותר (אנ').

מאז פרוץ מלחמת האזרחים בתימן ב-2015, הייתה סרוואח קו חזית בין המורדים החות'ים וכוחות בעלי ברית עם הנשיא עבד רבו מנסור האדי, מה שהפך את החפירות לכמעט בלתי אפשריות. לפני כן נערכו מספר חפירות גרמניות בסרוואח, אשר קיוו היה להרחיב את הידע על ימיה הראשונים של ממלכת סבא.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סרוואח בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ UNESCO Executive Summary
  2. ^ "Landmarks of Ancient Kingdom of Saba, Marib (Yemen) added to UNESCO's World Heritage List". UNESCO (באנגלית). 2023-01-25. נבדק ב-2023-02-05.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0