עוקצנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןעוקצנית
מיון מדעי

עוקצנית היא עשב רב-שנתי ממשפחת הורדיים שגדל בתנאי אחו לח. במקור מאירופה ומערב אסיה, הופץ גם לצפון אמריקה.

תיאור

Filipendula ulmaria Sturm12.jpg

גבעולי העוקצנית אדמדמים או לפעמים סגלגליים, ישרים ומגיעים לגובה 1–2 מטר. העלים חלקים וכהים מצד אחד ופרוותיים ובהירים מהצד השני.

תפרחת צביר פרחים קטנים ועדינים בצבע שמנת עם 5 עלי כותרת בעלי ריח מתקתק ונעים הפורחת מתחילת הקיץ עד תחילת הסתיו.

שימושים

העוקצנית בעלת תכונות ארומטיות נעימות ולכן משולבת לתיבול יינות, בירות, ריבות, חליטות ובשמים.

מהשורש ניתן ליצור צבע שחור.

בשל תכונות רפואיות הרבות[דרוש מקור] העוקצנית היא רכיב בתרופות מסורתיות והומאופתיות. חליטה של הפרחים משמשת ברפואה העממית לטיפול בראומטיזם, שיגדון, דלקות וחום.

הרכבה הכימי כולל חומצה סליצילית, פלבונואידים, גליקוזיד, שמנים אתריים וטאנין.

בשנת 1897 פליקס הופמן סינתז לראשונה גרסה רפואית יציבה ושימושית של חומצה אצטילסליצילית (ASA) מהעוקצנית, גרסה זו גרמה לפחות תופעות לוואי עיכוליות מחומצה סליצילית טהורה והיום מוכרת בשם אספירין[דרוש מקור].

שמות

בשפות אירופיות העוקצנית מכונה "מלכת האחו" וגם "Meadowsweet".

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עוקצנית בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0