עטלף קצר-חך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןעטלף קצר-חך
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי עטלפי פרי
משפחה: עטלפי פרי
סוג: עטלף קצר-חך
מינים

3

שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Casinycteris

עטלף קצר-חך (שם מדעי: Casinycteris) הוא סוג של עטלף קטן-בינוני במשפחת עטלפי הפירות ובו 3 מינים שחיים ביבשת אפריקה. הסוג הוקם בשנת 1910 על ידי הזואולוג הבריטי אולדפילד תומאס, והוא קשור באופן הדוק לסוג עטלף הדמעות. במקור, העטלף קצר החך נחשב לטקסון מונוטיפי; בשנת 2014, התגלה מין נוסף בסוג, ובתיאור המדעי של המין החדש, הזואולוג הצרפתי אלכסנדר חסנין המליץ להעביר מין אחד של עטלף דמעות לסוג זה על בסיס ניתוח DNA. בחלק מהטקסונומיות, העטלף קצר החך עדיין מוכר כטקסון מונוטיפי או כסוג עם שני מינים בלבד.

תיאור

לעטלף קצר החך ראש חרוטי דמוי שועל, לוע קצר ובקבוקי וגוף קטן וצר. העיניים גדולות ומותאמות לראיית לילה והאף בינוני עם נחיריים בולטים. האוזניים גדולות וארוכות עם קצה מעוגל. המורפולוגיה של הלסת והשיניים מזכירה במקצת עטלפי חרקים; הקשתות הזיגומטיות רחבות והחיך מצומצם ואינו משתרע מעבר לטוחנות. החותכות העליונות זעירות ולעומתם שאר השיניים ארוכות וחדות והניבים גדולים ומעוקלים לאחור.

אורך הראש והגוף של העטלף קצר החך 70–122 מ״מ, אורך הזרוע 50–81 מ״מ ואורך האוזן עד 25 מ״מ; משקלו משתנה בהתאם למין ונע בין 35 ל-95 גרם. הוא נטול זנב וקרום התעופה האחורי קצר ודק. במבט חיצוני, הסוג זהה לחלוטין לסוג עטלף הדמעות. העטלף קצר החך נבדל מהאחרון בחך המקוצר מאוד ובמבנה שיניים שונה. הדמיון הרב בין הסוגים מיוחס לכך שהם חולקים בית גידול ואורח חיים דומה. ההבדלים המורפולוגים באים כנראה לידי ביטוי בתזונה או בדרך האכילה.

הפרווה של העטלף קצר החך ארוכה וצמרירית. צבעה הכללי חום אפרורי, חום ורוד, זהוב או חום קינמון, והגחון לבנבן או צהבהב. בדומה לעטלף הדמעות, גם לסוג זה יש כתמים לבנים דמויי דמעות על הפנים: זוג כתמים נמצאים בצדדי העין, וכתם אחד במרכז החרטום. בנוסף, יש סינר לבן סביב הסנטר והלחיים. הכנפיים מרושתות בפסים חומים וצבועות בצבעים לא שגרתיים: ירוק-זית, ירקרק, זהוב, אדמדם או חום ערמוני. האוזניים, החרטום, השפתיים והעפעפיים צבועים גם הם בהתאם לצבע הכנפיים. לעיתים יש גם ציציות שיער לבנות בבסיס האוזניים.

תפוצה וביולוגיה

העטלפים קצרי החך מצויים בעיקר במרכז אפריקה ובמידה פחותה גם במערבה; טווח התפוצה של הסוג כולל את אוגנדה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הרפובליקה של קונגו, גבון, גינאה המשוונית, גאנה, חוף השנהב וליבריה. קמרון היא המדינה היחידה שבה נמצאים שלושת המינים. בית הגידול של הסוג כולל יער גשם טרופי לח, יער ביצות, יער גדותיים וסוואנה טרופית. הם נמצאים בעיקר באזורי שפלה, אך מופיעים מדי פעם גם באזורים הרריים עד רום 1,200 מטר מעל פני הים.

העטלפים קצרי החך פעילים בלילה ומבלים את שעות היום בלינה על ענפי עצים בגפם. יש להם שטח מחיה קבוע קטן שגודלו דונמים ספורים. הם ניזונים בעיקר מפירות, פרחים ומיץ פירות, והם אוכלים אותם באמצעות מחיצה וריסוק על החיך ולא באמצעות לעיסה רגילה. ההיריון נמשך כ-6 חודשים והנקבה ממליטה גור יחיד. האיום העיקרי על העטלפים קצרי החך הוא בירוא יערות לצורת תעשיית העץ, כרייה והסבת קרקע לשימוש חקלאי כמו גם ציד לבשר. הם מצויים במספר אזורים מוגנים, אך ברובם אין פיקוח משמעותי.

מינים

בסוג זה 3 מינים:

לקריאה נוספת

  • Hassanin, Alexandre. "Description of a new bat species of the tribe Scotonycterini (Chiroptera, Pteropodidae) from southwestern Cameroon." Comptes Rendus Biologies 337.2 (2014): 134-142.
  • Hassanin, Alexandre, et al. "The comparative phylogeography of fruit bats of the tribe Scotonycterini (Chiroptera, Pteropodidae) reveals cryptic species diversity related to African Pleistocene forest refugia." Comptes Rendus Biologies 338.3 (2015): 197-211.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עטלף קצר-חך בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0