פאוור סנטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פאוור סנטר בנשר

פאוור סנטר הוא מרכז מסחרי פתוח הנמצא בשולי הערים ולצד צמתים חשובים בדרכים בינעירוניות. הפאוור סנטר מכיל חנויות ענק, הבנויות בתוך מחסנים, לצד חנייה רבה וכן מסעדות מזון מהיר. פאוור סנטר כוללים בדרך כלל חנויות כלי בית וכלי עבודה, ציוד משרדי, אלקטרוניקה בידורית ומכשירי חשמל, ביגוד והנעלה, רשתות מזון (סופרמרקט) ועוד.

בארצות הברית ובקנדה רשתות קמעונאות רבות מפעילות חנויות בצורת פאוור סנטר כמו וולמארט, סירס, הום דיפו, טארגט ו-Kmart.

בישראל

בישראל קיימים מספר מרכזי פאוור סנטר, ובהם ניתן למנות את "בילו סנטר" סמוך לרחובות, צומת עד הלום, צומת סילבר (מתחם ה"קוסמוס") באשקלון, מתחם הסטאר סנטר באשדוד, ישפרו סנטר בנס ציונה ובמודיעין-מכבים-רעות, מתחם איקאה בנתניה, "ביג" באר שבע, "חונים קונים" בראשון לציון, ירקונים בפתח תקווה ועוד.

מרכזים אלה עומדים בישראל במחלוקת מאז הקמתם. המחלוקות היא על רקע תרבותי, חוקי ודתי. בהקשר התרבותי, יש המתנגדים לתרבות הצריכה ובייחוד לשיוך הבילוי במרכזים אלה לחלק מתרבות הפנאי. בהקשר החוקי, קיימת מחלוקת בנוגע להיתרי הבנייה. המרכזים נבנים לעיתים באזורים חקלאיים מחוץ לעיר בניגוד ליעודם החוקי. לדוגמה, פסק דין בעתירה של משרד התמ"ת הורה על הריסת שורה של מבנים במתחם ירקונים, בהם "חצי חינם"[1][2].

ההיבט החוקי בא לידי ביטוי גם בנושא הדת בישראל, במאבק על צביון השבת. רבים מהמרכזים הממוקמים מחוץ לעיר החלו לפעול בשבתות ומועדי ישראל והעסיקו עובדים יהודים בשבת בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה. דוגמה לכך הוא מרכז הקניות בשפיים, שמאז פתיחתו בשנות ה-90 של המאה ה-20 גרר מאבקים מצד מפלגות דתיות שפעלו להפסקת העסקתם של עובדים יהודים בשבתות, וזאת באמצעות פקחים לא יהודיים שהפעילו אמצעי אכיפה נגד החנויות שהעסיקו לא יהודים בשבתות. בתגובה, קיימו חוגים בציבור החילוני מאבקים נגד הכפייה הדתית. עם זאת, חוגים אחרים בציבור החילוני, בעלי סדר יום חברתי, נטו לתמוך במאבק לסגירת המרכז בשבתות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאוור סנטר בוויקישיתוף


הערות שוליים

P Economy.png ערך זה הוא קצרמר בנושא כלכלה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0