פול קורקם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פול קורקם
Paul Bruce Corkum
לידה 30 באוקטובר 1943 (גיל: 80)
סנט ג'ון, קנדה
ענף מדעי אופטיקה, מדעי הלייזר, אופטיקה לא ליניארית, אטו-שנייה, פוטוניקה
מקום לימודים
  • אוניברסיטת אכדיה (1965)
  • אוניברסיטת להיי (1972)
מנחה לדוקטורט ג'יימס אלן מקלנן
מוסדות
  • אוניברסיטת אוטווה
  • המועצה הלאומית למחקר (NRC)
  • אוניברסיטת מקמסטר
פרסים והוקרה
  • קצין במסדר קנדה
  • חבר החברה המלכותית של לונדון
  • חבר החברה המלכותית של קנדה
  • פרס הארווי (2013)

פול ברוס קורקםאנגלית: Paul Bruce Corkum; נולד ב-30 באוקטובר 1943) הוא פיזיקאי קנדי ופרופסור באוניברסיטת אוטווה. חלוץ ומוביל בתחום הפיזיקה של אטו-שניות ומומחה במדעי הלייזר.

הוא יושב ראש המחלקה לפוטוניקה של אטו-שניות המשותפת למועצה הלאומית למחקר (NRC) ולאוניברסיטת אוטווה.

ביוגרפיה

קורקם נולד בסנט ג'ון שבפרובינציית ניו ברנזוויק בקנדה.

את התואר הראשון בפיזיקה סיים באוניברסיטת אכדיה שבנובה סקוטיה, ב-1965. את התואר השני סיים ב-1967 ואת הדוקטורט ב-1972, שניהם מאוניברסיטת להיי בפנסילבניה. מנחהו לדוקטורט היה הפיזיקאי האמריקאי ג'יימס אלן מקלנן. בשנים 19731975 שימש עמית בתר-דוקטורי במועצה הלאומית למחקר בקנדה ולאחר מכן היה לחבר סגל במוסד זה.

קורקום חריג בנוף המדעי בהיותו פיזיקאי תאורטי ונסיוני גם יחד. בשנות ה-80 הוא פיתח מודל של יינון אטומים ועל בסיס כך הציע דרך חדשה לייצר לייזרים בתחום הרנטגן - מודל OFI (יינון שדה אופטי, Optical field ionization). לייזרים העובדים בדרך זו מהווים פיתוח חשוב ביותר במחקרי לייזר בתחום הרנטגן.

בשנות ה-90 המוקדמות התרחשו מספר תגליות בפיזיקה אטומית של שדות חזקים, בכל הקשור ליצירת הרמוניות גבוהות ויינון כפול קורלציוני (שבו אטום יכול לבלוע מאות פוטונים ולפלוט שני אלקטרונים). במאמר שפרסם יחד עם שותפיו ב-1994, הציג קורקם מודל התנגשויות אלקטרוניות פשוט וסמי-קלאסי, בן שלושה שלבים ("Three-step simple man's model"). מודל זה עומד בבסיסו של תהליך יצירת הרמוניות גבוהות בגז, והוא המודל המוסכם כיום על קהילת מדעי האטו-שנייה והפוטוניקה.

באמצעות מודל זה, קורקם ושותפיו בווינה הצליחו בשנת 2001 להדמות בפעם הראשונה פולס לייזר שאורכו קצר מ-1 פמטו-שנייה, ובכך פתחו את השער לעולם מדעי האטו-שנייה. השיטה שהציע קורקם שימשה ליצירתן של הרמוניות גבוהות ולחקר אטומים ומולקולות בסדרי גודל של אנגסטרום ומטה.

מודל שלושת השלבים של קורקם הביא להתפתחויות רבות בהבנת אינטראקציות של אלקטרונים קוהרנטיים, אור קוהרנטי ומולקולות ואטומים קוהרנטיים. במסגרת המודל, קורקם מציע להסתכל על הצורון המצומד ללייזר כעל אינטרפרומטר שבו זרוע אחת היא פרקציה אלקטרונית קשורה וזרוע שנייה היא פרקציה אלקטרונית חופשית, המתאבכות ביניהן. התאבכות זו מביאה לפליטתו של אור קוהרנטי חזק בתדירויות המהוות כפולה שלמה של תדירויות הלייזר אשר חולל את האינטראקציה.

בשנים 19972009 שימש קורקם כפרופסור נלווה לפיזיקה באוניברסיטת מקמסטר.

קורקם כתב לאורך השנים למעלה מ-240 מאמרים שעברו ביקורת עמיתים ופורסמו בכתבי העת הפיזיקליים הנחשבים. הוא ערך מספר ספרים ובשנים האחרונות נמנה עם חברי סגל העורכים בכתב העת Journal of Physics B (אנ') בו גם שימש כסגן עורך בשנים 20092011 וכעורך בשנים 2011–2018. כיום הוא חבר בצוות המייעץ לעיתון הבינלאומי לאופטיקה לא-ליניארית. בגוגל סקולר מופיעים למעלה מ-3000 פרסומים עליהם הוא חתום.

קורקם ביקר בישראל ב-2013, אז הוענק לו פרס הארווי מידי נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא[1].

בעבר פעל רבות בשיתוף עם כלת פרס נובל לפיזיקה דונה סטריקלנד, ואף שמו שלו הועלה כמי שעשוי לזכות בפרס בעתיד.

פרסים והוקרה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0