פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/אוסף ערכים נבחרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

1

פסל של אלכסנדר הגדול

Crystal Clear action 1leftarrow.png אלכסנדר הגדול, הידוע בעברית גם כ"אלכסנדר מוקדון" (356 לפנה"ס - 10 ביוני 323 לפנה"ס) היה מלך מוקדון, ואחד מגדולי המצביאים והפוליטיקאים של העת העתיקה. אלכסנדר הגדול נולד ומלך במוקדון, אזור הנמצא בצפון יוון ודרום מקדוניה הצפונית של היום. בזמנו של אלכסנדר הייתה מוקדון ממלכה עצמאית, והוא שלט בה בין השנים 336 - 323 לפני הספירה. כיבושיו הנרחבים כללו את ערי המדינה של יוון, האימפריה הפרסית, מספר ממלכות נוספות באסיה וחלקים מהודו. פעמים רבות, אלכסנדר מתואר כגבר אתלטי ויפה תואר. לא ברור עד כמה התיאור הוא אמת ועד כמה הוא בגדר דברי חנופה. כבר במהלך חייו נחשב לאליל, ורבים, במיוחד במצרים התלמית, סגדו לו. אישיותו והישגיו של אלכסנדר שימשו כמופת לאישים מפורסמים רבים לאורך ההיסטוריה, שהבולט בהם הוא יוליוס קיסר. אלכסנדר שינה במו ידיו את מהלכה של ההיסטוריה האנושית, אף שחי חיים קצרים ומת בגיל צעיר.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

2

תרשים הטורקי

Crystal Clear action 1leftarrow.png הטורקי היא מכונה שפעלה משלהי המאה ה-18 עד אמצע המאה ה-19, ונטען שהיא מסוגלת לשחק שחמט באופן אוטומטי. שנים לאחר מכן הוּכחה כתרמית. הטורקי נבנה והוצג על ידי הברון האוסטרו-הונגרי וולפגנג פון קמפלן (1734-1804) בשנת 1769, כדי להרשים את הקיסרית מריה תרזה. נוצר הרושם שמנגנון המכונה מסוגל לשחק שחמט ברמה גבוהה מול יריב אנושי, וכמו כן לפתור במהירות את חידת מסע הפרש, חידה שדורשת מהשחקן להניע את הפרש כך שיגיע לכל אחת ממשבצות לוח השחמט בדיוק פעם אחת. המכונה התפרסמה כאוטומט, ואת שמה – הטורקי – קיבלה משום המראה שלה. הטורקי היה למעשה אשליה מכנית, שאיפשרה לאמן שחמט להתחבא בתוכה ולהפעיל את המכונה. בעזרת שחמטאי מוכשר המכונה ניצחה במרבית המשחקים שבהם שיחקה. המכונה הוצגה באירופה ובאמריקה במשך למעלה מ-80 שנה עד להריסתה בשריפה בשנת 1854, ובין היתר ניצחה את נפוליאון בונפרטה ובנג'מין פרנקלין. בזכות הפופולריות של הטורקי והמסתורין שאפף אותו, מספר המצאות וחיקויים קיבלו השראה מהטורקי, ביניהם חיקויים מכניים ותוכנות שח.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

3

Crystal Clear action 1leftarrow.png המרד על הבאונטי היה מרד על ספינה בריטית אשר אירע ב-1789, והתפרסם על ידי מספר ספרים, סרטים ושירים. המרד הונהג על ידי פלטשר כריסטיאן נגד מפקד הספינה, לוטננט ויליאם בליי.

ויליאם בליי נשלח כמפקדה של האונייה "באונטי" למסע באוקיינוס השקט, שמטרתו איסוף שתילים של עץ הלחם. ב-28 באפריל, לאחר שביקרו באי טהיטי, התמרד חלק מן הצוות ליד האי טאפואה שבקבוצת איי פיג'י. המורדים אילצו את קפטן בליי ועוד 18 מלחים לרדת מן ה"באונטי", ולהפליג לדרכם בסירת משוטים בלב האוקיינוס. באחד המסעות המדהימים ביותר שערך אדם כלשהו מעודו, ניווט בליי את הסירה שהיטלטלה על פני ים גועש למרחק של 6,710 ק"מ, עד אשר לאחר שבועות רבים של תלאות וסבל בל-יתואר, רעב קשה וחולי רב, הגיעו לאי טימור באיי הודו המזרחית.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

4

Boj u Ivanovo-Chiflik.jpg

Crystal Clear action 1leftarrow.png המלחמה העות'מאנית-רוסית שהתרחשה בין השנים 1878-1877 הייתה מלחמה שעיצבה את פניו המדיניים של הבלקן למסגרת הקיימת עד ימינו. מלחמה זו היוותה ציון דרך לקראת סיום דרכה של האימפריה העות'מאנית כמעצמה. הרקע למלחמה נעוץ בהתעוררות הלאומית בחבל הבלקן, יחד עם שאיפת הרוסים להחזיר לעצמם שטחים שאיבדו במהלך מלחמת קרים, לשקם את הדומיננטיות שלהם בים השחור ולהשיג שליטה על מצרי הבוספורוס והדרדנלים, המובילים מהים השחור אל הים התיכון. כתוצאה מהמלחמה הכריזו נסיכויות רומניה, סרביה ומונטנגרו על עצמאותן הרשמית והתנתקותן מן האימפריה העות'מאנית, למרות שבפועל, כבר התנהלו כישויות עצמאיות שנים אחדות. לאחר כמעט 500 שנות שלטון עות'מאני שנמשך מ-1396 עד 1878, הוקמה מחדש המדינה הבולגרית, בשלב זה כנסיכות אוטונומית, במסגרת חוזה סן סטפנו. בהמשך העביר קונגרס ברלין את בוסניה והרצגובינה לשליטת האימפריה האוסטרו-הונגרית, האי קפריסין נמסר לחזקת האימפריה הבריטית ואזור בסרביה והעיר קארס לחזקת האימפריה הרוסית.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

5

גוטפריד מבויון, מלכהּ הראשון של ממלכת ירושלים. על שריון חזהו מתנוסס סמל הממלכה

Crystal Clear action 1leftarrow.png ממלכת ירושלים הייתה מדינה צלבנית שהוקמה בארץ ישראל בשנת 1099 כתוצאה מכיבושה על ידי הצלבנים במסע הצלב הראשון. הייתה זו הפעם הראשונה בתולדותיהם של תושבי אירופה המערבית לצאת למרחקים ולהקים יישוב גדול כה רחוק מביתם. במקרה ראשון זה הצליחו האירופאים, המכונים "פרנקים" מלשון "פרנג'" (צרפתי בערבית), להקים לא רק התיישבות אלא מדינה שלמה, וזאת בלב אזור מוסלמי עוין.

הפרנקים לא חיו לבדם במדינתם. הרוב המכריע של התושבים היו ילידי המקום, ומספרם של הפרנקים לא עלה מעולם, לפי ההערכות המקובלות, על 150,000 נפש בשיאה של הממלכה הראשונה (זאת שלפני מפלת חיטין). הפרנקים לא הצליחו לשלב בצורה טובה את הנוצרים האורתודוקסים שחיו בארץ ישראל, ולא מצאו את הדרך ללבם של הארמנים והביזנטים - שתי הממלכות הנוצריות החזקות באסיה הקטנה. כישלונם ליצור רוב פרנקי במדינתם היה בעוכריהם, וגרם בסופו של דבר לנפילתה הסופית של הממלכה 200 שנה אחרי הקמתה. 200 שנות קיומה של הממלכה הטביעו חותם עמוק על אירופה, וגרמו לשינויים ניכרים ביבשת זו.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

6

Crystal Clear action 1leftarrow.png מסע נפוליאון בארץ ישראל הינו קטע ממסע המלחמה של נפוליאון בונפרטה למצרים בשנים 17981799. בתחילה נחת נפוליאון במצרים, ולאחר מכן עלה צפונה, כבש את יפו וחיפה, ושם מצור על עכו. נפוליאון ניצח במספר קרבות, ביניהם ראוי לציון קרב תבור, אך משנכשל במצור על עכו, שב למצרים ביחד עם חייליו, ולבסוף שב לצרפת מאחר שהוקמה הקואליציה האנטי צרפתית השנייה של מעצמות אירופה נגד צרפת.

מסע מלחמה מזורז זה לא גרם לשינוי מיידי במצבה של הארץ או במצב יושביה. נפוליאון בא, נלחם, ושב כלעומת שבא. בראייה היסטורית רחבה ניתן לראות במסע מלחמה זה מעין זרקור, אשר האיר להרף עין את הארץ המעונה, הנטושה, הנידחת, אשר בעבר הייתה למרכז רוחני ותרבותי עולמי, אך זה מאות שנים הייתה אך פחווה בקצה של אימפריה גוססת. הרוח החדשה אשר הביא עמו נפוליאון אל הארץ, כשם שהביאה לכל מקום אליו הגיע במסעותיו, סייעה לקדם את הארץ אל עבר העידן המודרני, והביאה עמה עניין בנעשה בארץ ותחילה של התערבות אירופית ששיאה יהיה בכיבוש הארץ לאחר למעלה ממאה שנים על ידי בריטניה במלחמת העולם הראשונה. מסע המלחמה אף הביא להכרה של נפוליאון בצורך לתת שוויון אזרחי ליהודים, ולמפנה במצבם של היהודים באירופה לקראת אמנציפציה.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

7

פאולוס, שמקובל להחשיבו כמסיונר הנוצרי הראשון

Crystal Clear action 1leftarrow.png ההיסטוריה של המיסיון הנוצרי משתרעת על תקופה בת כאלפיים שנה, ממותו של אותו האיש ועד ימינו, שבה פעל המיסיון הנוצרי להפצת הנצרות. בראשיתה הייתה הנצרות כת, אחת מבין כמה כתות יהודיות בתקופת הבית השני, וכתוצאה מפעולות הפצת דת נמרצות, הפכה לדת חובקת עולם. בתחילת המאה ה-21 משתייך כשליש מאוכלוסיית העולם לאחד מן הזרמים של הדת הנוצרית. הנוצרים מהווים את הקהילייה הדתית הנרחבת והמגוונת ביותר שלה כנסיות בכל אומה בעולם. סימן לדינמיות של הדת הנוצרית היא מעבר המרכז הדמוגרפי של הנצרות ממדינות המערב לאמריקה הלטינית, אפריקה, אסיה ואזור האוקיינוס השקט, שם חיים למעלה ממחצית הנוצרים בעולם. הנצרות, ככנסייה האוניברסלית האמיתית הראשונה מייצגת תופעה בהיסטוריה של הדתות, שאת הצלחתה יש לייחס בראש ובראשונה למיסיון.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

8

קלסתרון של קופר שהכין ה-FBI

Crystal Clear action 1leftarrow.png די. בי. קופר הוא שם שבו כונה בשוגג אדם שחטף ב-24 בנובמבר 1971 מטוס בואינג 727 אמריקאי שהיה בדרכו מפורטלנד לסיאטל. קופר איים לפוצץ את המטוס אם לא יועבר לידיו כופר נפש בסך מאתיים אלף דולרים בעת נחיתת המטוס בסיאטל. כמו כן הוא תבע ארבעה מצנחים. משנענו דרישותיו, שחרר קופר את נוסעי המטוס. המטוס המריא מסיאטל כשעליו החוטף וארבעה אנשי צוות, וכשנחת מאוחר יותר בנבדה נמצאו בבטנו אנשי הצוות בלבד. התברר, כי שעתיים קודם לנחיתה, בעוד המטוס באוויר ואפוף סופת גשמים, פתח קופר את דלתו האחורית וצנח אל הלא נודע.

הכסף וזהותו האמיתית של קופר לא התגלו עד ימינו. כמו כן, אין מידע לגבי גורלו של החוטף. למעשה, כלל אין ודאות שהוא שרד את הצניחה. אופיו הנועז של הפשע והמסתורין שאופף את גורלו של קופר ממשיכים לעורר את סקרנות הציבור עד היום, והמקרה הוא אחד ממקרי חטיפות המטוסים הלא-מפוענחים היחידים בעולם.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

9

שלב מוקדם בהיווצרות "כדור האש" בניסוי טריניטי

Crystal Clear action 1leftarrow.png ניסוי טריניטי היה הניסוי הגרעיני הראשון. הוא נערך על ידי הצבא האמריקני ב-16 ביולי 1945 בניו מקסיקו שבארצות הברית, במטרה לבחון את יעילות הפצצה הגרעינית בטרם ייעשה בה שימוש צבאי במלחמת העולם השנייה. עוצמת הפיצוץ בניסוי, אשר היה הפיצוץ הגרעיני הראשון בהיסטוריה, הייתה שקולה לכ-21 קילוטון TNT.

ניסוי טריניטי היה שיאה של תוכנית מנהטן, התוכנית האמריקנית הסודית לפיתוח נשק גרעיני, אשר במסגרתה פותחו שני סוגים של פצצות גרעיניות, פצצת אורניום המבוססת על "מנגנון ירי", ופצצת פלוטוניום המבוססת על "מנגנון קריסה". הפצצה בניסוי טריניטי, אשר זכתה לכינוי "גאדג'ט", הייתה מבוססת על פלוטוניום ובעלת מנגנון קריסה. הצלחת הניסוי סללה את הדרך להטלת שתי הפצצות הגרעיניות על יפן שבועות ספורים לאחר מכן. השנייה בהן – "איש שמן" שהוטלה על נגסאקי – הייתה העתק מדויק של "גאדג'ט". הטלת הפצצות הובילה לסיום מלחמת העולם השנייה, וסימנה את תחילת עידן הגרעין.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

10

Russians at navarino.jpg

Crystal Clear action 1leftarrow.png קרב נאווארינו נחשב לאחת מנקודות המפנה העיקריות במלחמת העצמאות היוונית ולקרב הגדול האחרון בין אוניות-מפרשים מלחמתיות. הוא ניטש ב-20 באוקטובר 1827 בין צי טורקי-מצרי, שהוביל וליווה חיל משלוח לדיכוי מרד היוונים בשלטון העות'מאני, לבין צי משותף של בריטניה, צרפת ורוסיה, שסייעו ליוונים במאבקם לחירות, כל אחת מטעמה היא. הקרב ניטש בתוך מפרץ נאווארינו (כיום פִּילוֹס), בחוף המערבי של הפלופונסוס ביוון, והתנהל כשאוניות שני הצדדים יורות מתותחיהן כשהן עוגנות. לאחר ארבע שעות לחימה הושמד למעשה הצי העות'מאני, וחיל המשלוח נותר מבודד בארץ אויב מבלי יכולת להיחלץ. הסולטאן מהמוט השני לא מיהר להודות בתבוסתו, אך בסופו של דבר נאלץ להיכנע ללחצן של המעצמות הגדולות והכיר בעצמאותה של ממלכת יוון החדשה.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

11

מרקוס ויפסניוס אגריפה

Crystal Clear action 1leftarrow.png מרקוס ויפסניוס אגריפה (63 לפנה"ס - מרץ 12 לפנה"ס), איש צבא ומדינאי רומאי שפעל בשלהי תקופת הרפובליקה וראשית תקופת האימפריה. כתוצאה מידידותו הקרובה עם אוגוסטוס, עלה אגריפה לגדולה, ואף שימש כמצביאו הראשי של אוגוסטוס בתקופת מלחמות האזרחים. ניצחונותיו של אגריפה על סקסטוס פומפיוס ומרקוס אנטוניוס אפשרו לאוגוסטוס לבסס את כוחו ברומא ובאיטליה, ובסופו של דבר להפוך לאדונו הבלתי מעורער של העולם הרומאי.

לאחר הקמתו של משטר הפרינקפס, המשיך אגריפה לשמש כיועצו הקרוב וכיד ימינו של אוגוסטוס, והיה אחד האנשים החזקים והנערצים ברומא. אגריפה הפך לחתנו של אוגוסטוס על ידי נישואיו לבתו יוליה, ובסופו של דבר הוענקו לו סמכויות שהפכו אותו לשותף בשלטון עם כוחות כמעט שווים לאלו של אוגוסטוס. עד מותו, נחשב אגריפה ליורשו העתידי של אוגוסטוס.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

12

אפרטהייד הלכה למעשה: "שטח ציבורי זה על מתקניו שמור לשימושם הבלעדי של אנשים לבנים. בפקודת מזכיר המחוז"

Crystal Clear action 1leftarrow.png אָפַּרְטְהַיְדאפריקאנס: Apartheid - הפרדה) היא המדיניות והמשטר הגזעניים שהונהגו על ידי ממשל המיעוט הלבן בדרום אפריקה משנת 1948 ועד שנת 1990. מדיניות זו הושתתה על עקרונות של הפרדה גזעית בין לבנים, שחורים וצבעונים (בני תערובת), ומתן זכויות יתר לבני המיעוט הלבן.

מדיניות האפרטהייד זכתה לגינויים הולכים וגוברים מצד הקהילה הבינלאומית החל משנות ה-60, תהליך שהביא בהדרגה לנידויה של דרום אפריקה ממשפחת העמים ולהטלת סנקציות נגדה. אלה, בשילוב תסיסה פנימית חריפה מצד ארגוני התנגדות לאפרטהייד, הביאו בסופו של דבר לקריסת משטר האפרטהייד לאחר ארבעה עשורים, בתהליך שבוצע בדרכי שלום ותוך העברה מסודרת של השלטון לידי הרוב השחור בבחירות דמוקרטיות.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

13

מבצר עתלית

Crystal Clear action 1leftarrow.png מבצר עתלית (ידוע גם כמבצר פרגרינורום או טירת פֶּלֶרֶן) הוא אתר ארכאולוגי ובו מבצר צלבני, כמו גם שרידי יישוב קדומים יותר. האתר נמצא סמוך לעיר עתלית שבמישור החוף, והוא היה מקום מושבם של אחרוני הצלבנים הנוצרים בארץ ישראל, לפני שנטשו את ממלכתם והפליגו אל מעבר לים. בניצול הטופוגרפיה דומה מבצר עתלית מבחינה רעיונית לטירות דורבן, אך מיקומו ותוכניתו יוצאי הדופן מציבים אותו בקטגוריה בפני עצמו כמבצר אי. עתלית איננו המבצר הצלבני הגדול ביותר, ומעט מאד נותר מביצוריו. עם זאת, ייחודו, המאסיביות וחוזקם של ביצורי הצד המזרחי (יבשתי) הופכים את עתלית לאחד המבצרים הצלבניים המעניינים ביותר. פרופסור יהושע פראוור מציין בספרו כי מבצר עתלית הוא דוגמה ליכולתם וכישרונם של הצלבנים בפתרון בעיות באדריכלות צבאית "גלעד למיומנות, ידע וכשרון המצאה שאין רבים כדוגמתו". המבצר הוקם במהלך שנת 1218 על ידי אבירי המסדר הטבטוני והאבירים הטמפלרים ביוזמת מלך ממלכת ירושלים ז'אן דה בריין ובליל ה-14 באוגוסט 1291, לאחר נפילת העיר עכו בידי הצבא הממלוכי, ננטש המבצר והמוסלמים מוטטו את מגדלי המבצר ושעריו. סדרת רעידות אדמה ושיני הזמן הרסו חלקים נוספים מהמבנים. הרס נוסף נגרם משימוש משני באבני עתלית במפעלי בנייה עות'מאנים בעכו וחיפה. תהליך פירוק אבני המבצר לצורכי בנייה נמשך עד לסופה של המאה ה-19.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

14

קרב קאנאי

Crystal Clear action 1leftarrow.png קרב קאנאי היה אחד הקרבות העיקריים במלחמה הפונית השנייה. הקרב התרחש ב-2 באוגוסט 216 לפנה"ס, בין הרפובליקה הרומית ובעלות בריתה לבין קרתגו. הקרב נערך ליד העיירה הרומית קאנאי על גדת נהר האאופידוס (כיום אופאנטו), בחבל הארץ אפוליה (כיום פוליה) בדרום מזרח חצי האי האפניני.

הקרב נערך בשנה השלישית של המלחמה, לאחר ניצחונות אחדים של חניבעל על הרומאים בקרבות קודמים. הרומאים, שהכירו בעליונותו הטקטית של חניבעל, גייסו כוח חסר תקדים בתולדות רומא בניסיון להבטיח את ניצחונם. ואולם, גודל הכוחות הרומאים לא תרם אלא להגדלת אבדותיהם.

Crystal Clear action back.png לערך המלא

15

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/15

16

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/16

17

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/17

18

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/18

19

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/19

20

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/20

21

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/21

22

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/22

23

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/23

24

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/24

25

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/25

26

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/26

27

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/27

28

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/28

29

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/29

30

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/30

31

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/31

32

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/32

33

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/33

34

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/34

35

36

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/36

37

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/37

38

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/38

39

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/39

40

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/40

41

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/41

42

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/42

43

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/43

44

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/44

45

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/45

46

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/46

47

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/47

48

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/48

49

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/49

50

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/50

51

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/51

52

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/52

53

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/53

54

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/54

55

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/55

56

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/56

57

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/57

58

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/58

59

60

61

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/61

62

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/62

63

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/63

64

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/64

65

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/65

66

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/66

67

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/67

68

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/68

69

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/69

70

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/70

71

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/71

72

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/72

73

74

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/74

75

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/75

76

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/76

77

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/77

78

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/78

79

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/79

80

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/80

81

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/81

82

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/82

83

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/83

84

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/84

85

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/85

86

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/86

87

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/87

88

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/88

89

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/89

90

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/90

91

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/91

92

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/92

93

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/93

94

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/94

95

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/95

96

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/96

97

פורטל:היסטוריה/מאמר נבחר/97