פורטל:מדע בישראל/כותרות ישנות במדע בישראל/1

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שיטה חדשה לטיפול במחלת פרקינסון

מחקר שנוהל על ידי צוות חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, בראשות פרופ' חגי ברגמן במסגרת עבודת דוקטורט של ד"ר בוריס רוסין, התגלתה שיטה חדשה לטיפול במחלת פרקינסון באמצעות גירוי מוחי עמוק. השיטה החדשה תאפשר טיפול יותר טוב בתסמינים של מחלת פרקינסון. תוצאות המחקר התפרסמו במגזין המדעי הנחשב Neuron.

במסגרת הטיפול הקיים כיום, מושתלת במעמקי המוח אלקטרודה המשמשת "קוצב מוח". האלקטרודה שולחת גירוי חשמלי אשר ככל הנראה, משבש את הפעילות העצבית הגורמת לתופעות המוטוריות שמזוהות עם מחלת פרקינסון, כגון רעד, נוקשות שרירים וקושי בתנועה. בעקבות הגירוי החולה זוכה להקלה מיידית בתסמינים אלה. בשיטת הטיפול החדשה הגירוי ניתן לא באופן קבוע כפי שהוא ניתן כיום, אלא על סמך הפעילות המוחית כפי שנקלטת על ידי האלקטרודה המושתלת. שיטה זו, אותה מכנים החוקרים "גירוי מוחי עמוק במשוב סגור", הסתמנה כיעילה בהרבה מהגירוי החשמלי הקבוע הנהוג בטיפולים של גירוי מוחי עמוק כיום במחקר שבצעו החוקרים.
"גירוי מוחי עמוק נמצא יעיל בטיפול בפרקינסון, כאב כרוני ודיכאון. עם זאת, השיטה הנהוגה כיום אינה מותאמת לאופייה הדינאמי של מחלת פרקינסון, בה מבחינים בשינויים תכופים תבניות הפעילות מוחית", מסבירים פרופ' ברגמן וד"ר רוסין. "בשנים האחרונות, הודגש תפקידן של התבניות הלא תקינות הללו הנוצרות כחלק ממחלת פרקינסון, כמרכזיות בהבנת התפתחות התסמינים של המחלה. לפיכך יש צורך במערכת דינמית שתוכל להתאים את גירוי הניתן לשינוי הפעילות המוחית של החולה".
"לשיטה החדשה יש פוטנציאל לטפל בתסמינים של הפרעות מוחיות אחרות", מדגישים שני החוקרים, "ביניהן גם הפרעות פסיכיאטריות כגון הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), דיכאון ואפילו סכיזופרניה, המאופיינת בתבניות פעילות מוחית הדומות בחלקן לאלה הקיימות במחלת פרקינסון".
ראו מידע נוסף: באוניברסיטה העברית