פלמינגו מצוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפלמינגו מצוי
Flamant rose Salines de Thyna.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: פלמינגואים
משפחה: פלמינגואיים
סוג: פלמינגו
מין: פלמינגו מצוי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Phoenicopterus roseus

פלמינגו מצוי או שקיטן מצוי[1] (שם מדעי: Phoenicopterus roseus) הוא מין של פלמינגו החי ביבשות אפריקה, אסיה ואירופה. זהו המין הגדול ביותר והמוכר ביותר מכל מיני הפלמינגו. הפלמינגו מזוהה עם "עוף החול" (או הפניקס) שבו האמינו המצרים הקדומים. כמו כל עופות הפלמינגו, מקורו המוזר של הפלמינגו המצוי משמש כמסננת, המפרידה בין מזון הפלמינגו (סרטנים מיקרוסקופיים המעניקים לו את צבעו הורוד) למים. הפלמינגו משיג את מזונו באגמי מלח, כגון אגם נקורו או בריכות המלח ליד אילת. ידועות במיוחד מושבות הקינון בקניה, שם מתקבצות קבוצות ענק של עשרות אלפי פלמינגו המקננים ומשיגים את מזונם יחד. השגת המזון מתבצעת לרוב יחד עם המין פלמינגו זוטר (Phoenicopterus minor), וללא הפרעה: הפלמינגו המצוי אוכל לרוב את הסרטנים שבמים העמוקים יותר, והפלמינגו הזוטר, הנמוך יותר, את הסרטנים שבמים הרדודים. קריאתו של הפלמינגו דומה מאוד לקריאת הברווז. תוחלת החיים הממוצעת היא 30 שנה בטבע, ועד 40-50 שנה בשבי.

תיאור

מין הפלמינגו הגדול ביותר. אורכו של פרט בוגר 1.1-1.5 מטר ומשקלו 2-4 ק"ג, מוטת הכנפיים כ-1.6 מטר; מספר פרטי פלמינגו מצוי הגיעו אף לגובה של 1.8 מטר. בשל העובדה שפלמינגו זה גבוה יותר מהפלמינגו הזוטר אשר אוכל איתו, הפלמינגו המצוי אוכל סרטנים במים העמוקים יותר שאין לפלמינגו הזוטר גישה אליהם. הפלמינגו משיג את צבעו הוורוד מהאצות הכחולות-ירוקות שמהם ניזון, ובלעדיהן נוצותיו ילבינו.[2] הצוואר והראש לבנים, הכנפיים והרגליים אדומות. המקור מתעקל כלפי מטה. בצדו הישר הוא לבן אך בצידו הפונה למטה הוא שחור. אורך חייו בטבע הוא כ-25 שנים, אך בשבי עשוי לעבור את גיל 80.[3]

תפוצה ואזורי מחיה

זהו הפלמינגו בעל תחום התפוצה הגדול ביותר, כמיליון קמ"ר. התפוצה מתמשכת בין השאר על המדינות באסיה דוגמת ישראל, הודו, טורקיה ופקיסטן; המדינות באפריקה דוגמת קניה, הרפובליקה של דרום אפריקה, דרום נמיביה, מוזמביק, מלאווי, טנזניה, אתיופיה, סומליה, מזרח סודאן ומזרח מצריים; והמדינות באירופה, דוגמת ספרד, סרדיניה, אלבניה, יוון, קפריסין, פורטוגל ואזור הקאמארג שבצרפת. מספר פלמינגואים מצויים נצפו גם באיי קוקוס. כפי שהוזכר לעיל, הפלמינגו מעדיף לחיות בבריכות מלח, שבהן הוא משיג את הסרטנים המיקרוסקופיים, האצות הכחולות-ירוקות והשרימפס שמהן הוא ניזון. בישראל הפלמינגו מזדמן אך מבקר לרוב בחורף. מושבות קינון ניתן למצוא בבריכות המלח ליד אילת, ואת הפלמינגו עצמו-במדבר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פלמינגו מצוי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ נקרא גם "פלמינגו גדול"
  2. ^ על פי הספר "חיי הציפורים" (מודן, 2003) מאת דייוויד אטנבורו.
  3. ^ AFP, בגיל 83: מת הפלמינגו הזקן ביותר בעולם, באתר ynet, 30 בינואר 2014


Logo hamichlol.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0