פעמונית הדורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפעמונית הדורה
Mount ScopusDSCN4537.JPG
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: אסטראים
משפחה: פעמוניתיים
סוג: פעמונית
מין: פעמונית הדורה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Campanula peregrina

פעמונית הדורה (שם מדעי: Campanula peregrina) היא עשבוני רב-שנתי, השייך לסוג פעמונית ולמשפחת הפעמוניתיים.

מאפייני המין

כאמור, מדובר בעשבוני רב-שנתי. הצמח יוצר שושנת עלים תמימים ורחבים יחסית עם בוא הסתיו. עם בוא האביב המאוחר, יוצר הצמח עמוד פריחה זקוף (עד מטר וחצי) ממנו מתפתחים פרחים גדולים, אופייניים למשפחה, בגווני כחול-סגול חזק. עלי הכותרת מאוחים בבסיסם. פריחת הצמח ממושכת יחסית, מחודש מאי עד יוני, כאשר בתנאי גידול משופרים הפריחה תתארך אף עד אוגוסט.

פרחיו הגדולים, בעלי הצבע הבולט, מקנים לו מקום של כבוד בין צמחי הבר היפים ביותר של ארץ ישראל.

תפוצת המין ומציאתו בארץ-ישראל

המין הוא צפון ים-תיכוני אופייני, ומופיע בטורקיה, סוריה, לבנון וקפריסין. הוא גדל בחורשים טחובים, במקומות עם קרינת שמש מופחתת. המין לא היה ידוע מארץ ישראל, ונחשב בעבר למין שקצה גבול תפוצתו הדרומי הוא דרום לבנון.

בשנת 1984 התגלו לראשונה פרטים של הצמח במורדות נחל כזיב. תצפית זו נחשבת לסנסציונית, שכן נדיר ביותר למצוא מינים חדשים לארץ, בוודאי שמדובר במין טבעי לארץ. לאחר חששות שקבוצת הצמחים שנמצאה נכחדה, אמיתי אהרוני איתר את הקבוצה בתחילת שנות ה-90, וחשוב מכך, השתלן יואב גרטמן אסף ממנה זרעים. מזרעים אלו הורבו אוכלוסיות של פעמונית הדורה בגנים הבוטניים האוניברסיטאיים בירושלים וכך ניצל המין מכליה בישראל. בעקבות השיטפונות שפקדו את הנחל נעלמו כל הפרטים ולא ידוע על קבוצות אחרות בטבע.

פעמונית הדורה כצמח נוי

מכאן, הדרך הייתה קצרה לאימוץ הצמח הזה לגן הנוי. תכונותיו של הצמח משלבות חן רב- בגודל העלים, יופי הפריחה ואורכה- יחד עם עמידות לתנאי הארץ ורבייה קלה מזרעים. כיום הוא מגודל על ידי שתי משתלות מסחריות- משתלת בוטניקה ומשתלת נטף, ונראה שעתידו של המין כצמח נוי בארץ, עוד לפניו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פעמונית הדורה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0