צומת רמז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צומת רמז
מסילת החוף לכיוון דרום ומזרחה מסתעפת המסילה המזרחית, יולי 2020
מסילת החוף לכיוון דרום ומזרחה מסתעפת המסילה המזרחית, יולי 2020
מסילות בצומת מסילת החוף, המסילה המזרחית
אתרים סמוכים פרדס חנה-כרכור
Remez Rail Junction Diagram.svg

צומת רמז הוא צומת מסילתי הממוקם בשטחה של פרדס חנה-כרכור. הצומת מקשר את מסילת החוף עם המסילה המזרחית לכיוון תחנת הרכבת חדרה מזרח.
בצומת עוברים כל קווי הנוסעים והמשא של רכבת ישראל הנעים ממרכז הארץ לצפונה על מסילת החוף. מקטע המסילה המזרחית מתחנת חדרה מזרח משמש לרכבות משא המשרתות את מפעלי גרנות הסמוכים לתחנה.

במאי 2020 החלו עבודות לשדרוג הצומת במסגרתן הוא יהפוך למחלף עם קשתות כפולות מכיוון המסילה המזרחית החדשה לשני כיווני מסילת החוף. עבודות המבנה התחתון מתוכנות ומנוהלות על יחי חברת ח.פ.ת ומבוצעות על ידי הקבלן סולל בונה[1].

בנקודת החיבור של המסילה המזרחית עם מפלגי מסילת החוף קיים "זנב" של המסילה המזרחית עם אוטם. זה הוא זנב הגנה וכאשר אין תנועה מכיוון המסילה המזרחית לכיוון מסילת החוף שני המפלגים מכוונים לכיוונים מנוגדים כך שאם מתפרצת רכבת לצומת מכיוון המסילה המזרחית (ללא איתות מסודר) היא אינה יכולה להיכנס למסילה הראשית (מסילת החוף) והיא תמשיך לכיוון הזנב שמגן על התנועה במסילת החוף. זנב הגנה כזה ניתן למצוא גם במקומות נוספים בארץ למשל בצומת גנות.

מקור השם

הצומת נקרא על שמו של דוד רמז, שר התחבורה בזמן תכנון ותחילת הבנייה של הפרויקט, שנפטר בטרם הושלם. דוד רמז עבד כפועל חקלאי בכרכור, ועל שמו גם "שיכון רמז" הנמצא בשטח פרדס חנה כרכור, סמוך לצומת רמז.

בתכנון הפרויקט המקורי הצומת נקרא "צומת חנה" (בגלל קרבתו ליישוב פרדס חנה הסמוך), אך עם פטירתו של רמז, הוחלט לקרוא לצומת על שם דוד רמז. כך, השם ניתן לצומת עוד לפני פתיחתה הרשמית של מסילת החוף.

היסטוריה

קרונוע אסלינגן בצומת רמז בתחילת שנות ה-60
צומת רמז ליד חדרה
מפת צומת רמז הכוללת את הקשת המסילתית העתידית לכיוון דרום

בסיום מלחמת העולם הראשונה כבשו הבריטים את ארץ ישראל. הם סללו מחדש את המסילה מלוד אל חדרה מזרח ברוחב תקני, ומשם המשיכו את הקו צפונה אל חיפה ובכך איפשרו את פתיחת הקו חיפה - קנטרה ב-1 בנובמבר 1920, כחלק משרות הרכבת המנדטורית.
עם קום המדינה החליטה הממשלה לסלול מסילה ישירה לחיבור בין חיפה לתל אביב אשר תקצר את הדרך לנוסעים (עד אז היה ניתן לנסוע רק דרך המסילה המזרחית וממסילת הירקון).

ב-14 במאי 1953 נחנכה מסילת החוף החדשה בטקס בכפר ויתקין[2]. מסילת החוף התפצלה מהמסילה המזרחית וכך הוקם צומת רמז. עם פתיחת של מסילת החוף צומצם מאוד שירות הנוסעים בין כפר סבא לחדרה מזרח והמסילה שמשה בעיקר רכבות משא.
ב-1968 נפסק לחלוטין שירות הנוסעים וב-1969 נפסק לחלוטין השימוש בקטע דרומית לתחנת חדרה מזרח. רוב המקטע של המסילה המזרחית בין כפר סבא לחדרה פורק ושימש בין השאר להקמת הביצורים לאורך קו בר-לב.

תוכניות לעתיד

חידוש המסילה המזרחית

ב-2012 אושר פרויקט חידוש המסילה המזרחית כתוכנית לתשתית לאומית (תת"ל 22). במסגרת תוכנית זו הוחלט לחדש את קו הרכבת המזרחי עבור תנועת נוסעים ומטענים ובמסגרתה ישודרג גם צומת רמז.

ב-11 באוגוסט 2016 הוחלט בישיבת ממשלה שהפרויקט ינוהל על ידי חברת נתיבי ישראל וימשיך לתכנון פרטני.[3]

בחוק ההסדרים לשנת 2017–2018 הוכנסה המסילה המזרחית לרשימת הפרויקטים בעלי עדיפות לאומית, ואושר התקציב לביצועה.[4] ב־27 בפברואר 2018 פרסם שר התחבורה ישראל כ"ץ הודעה על הפקעת קרקעות ונכון לסוף חודש אפריל באותה שנה כבר נמסרו הודעות לבעלי הקרקע.[5] ב־23 באוקטובר 2018 פורסם שהסתיים שלב התכנון המוקדם של המסילה. המסילה תעבור לאורך כביש 6, העבודות צפויות להתחיל ב-2020 ולהסתיים ב-2026.[6]

במסגרת העבודות תתווסף קשת מסילתיות כפולה אשר תאפשר נסיעה של רכבות מהמסילה המזרחית לכיוון דרום של מסילת החוף. המסילה הבודדת הקיימת היום תוכפל ותשודרג.

הכפלת מסילות החוף

במסגרת התוכנית האסטרטגית של רכבת ישראל לשנת 2040 מתוכננת הכפלה של מסילות החוף ובניית 2 מסילות נוספות בין חיפה לתחנת הרצליה אשר יעברו גם הן דרך הצומת.

חשמול

במסגרת תוכנית תשתית לאומית לפרויקט החשמול (תת"ל 18) תחושמלנה גם מסילת החוף והמסילה המזרחית תותקן מערכת הזנה חשמלית עילית על ידי חברת SEMI הספרדית שזכתה במכרז. המערכת מספקת מתח חילופין של 25 אלף וולט בתדירות של 50 הרץ. המערכת מאפשרת לציוד נייד רכבתי בעל פנטוגרף לפעול בתחנה. כיום יש לרכבת ישראל קטרי בומברדייה טראקס הגוררים קרונות דאבל דק מאותו יצרן, ובעתיד יגיעו גם קרונועים חשמליים מדגם Desiro HC תוצרת סימנס.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צומת רמז בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0